Més de 200 reunions entre empreses catalanes d'oli d'oliva i compradors internacionals a Lleida
El II Olive Oil Business Forum 2023 reuneix una vintena de productors amb 10 importadors d'Àsia i Europa
Les reunions B2 B del segon Olive Oil Business Forum han començat aquest dimarts a la Llotja de Lleida. Es tracta d'una trobada de negoci entre empreses catalanes productores d'oli d'oliva i operadors de mercats internacionals amb l'objectiu d'establir relacions comercials en l'àmbit agroalimentari. La previsió és que fins dimecres es facin més de 200 trobades empresarials en un format d'entrevistes de 20 minuts. El Fòrum compta amb la participació de 19 empreses catalanes i 10 importadors i distribuïdors de Corea del Sud, Singapur, el Regne Unit, Polònia, els Països Baixos i Alemanya. Aquests mercats suposen prop del 7% del consum mundial d'oli d'oliva i la previsió de creixement per als propers 5 anys és de prop del 9%.
El tret de sortida del segon Olive Oil Business Forum va ser dilluns amb la visita per part dels compradors internacionals a diversos molins de les comarques de Ponent per conèixer la realitat del sector a casa nostra, així com una proposta gastronòmica amb un menú centrat a ressaltar les característiques del sabor i l'aroma de l'oli d'oliva. La jornada va finalitzar amb la benvinguda institucional a l'Hotel Finca Prats de Lleida.
Les reunions iniciades aquest dimarts tenen per objectiu maximitzar el contacte comercial dels importadors internacionals que s'han desplaçat fins a Lleida per ampliar la seva cartera de proveïdors agroalimentaris. A la tarda s'han fet visites a les instal·lacions d'empreses catalanes per part dels importadors que han mostrat interès en els seus productes.
El director de Prodeca, Ramon Sentmartí, ha explicat que aquestes reunions són una primera aproximació entre l'empresa catalana i el comprador internacional, en què les dues parts tenen molt clar el que volen oferir i el que necessiten adquirir respectivament. En aquest sentit, considera que 20 minuts és temps suficient perquè els productors es presentin, expliquin el seu producte i què els diferencia. Sentmartí ha afegit que l'experiència tant amb el fòrum de l'any passat com amb els altres que s'organitzen des de Prodeca, és que aquest tipus d'esdeveniment "funciona" perquè les empreses catalanes s'obrin a nous mercats i clients.
El president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó, ha destacat que "l'expertesa" que ja té el sector del vi es vol traslladar ara al sector de l'oli amb aquest tipus d'esdeveniments.
El fòrum està organitzat per Prodeca – Departament d'Acció Climàtica, juntament amb Acció, l'agència per a la competitivitat de l'empresa del Departament d'Empresa, i la Cambra de Comerç de Lleida.