⏯️ Multitudinari festival Enre9 de Lleida, que cohesiona els barris de la ciutat a través de la cultura

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
21-05-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Multitudinari festival Enre9 de Lleida, que cohesiona els barris de la ciutat a través de la cultura
    Peu de foto: 
    Ignasi Gómez (ACN)

La segona edició del festival d'arts en viu Enre9 de Lleida ja es pot dir que serà multitudinària. Els carrers, equipaments i jardins de la Zona 9 (la Mariola, Turó de Gardeny i Blocs Joan Carles) han bullit al llarg de quatre dies amb l'afluència massiva dels veïns de la zona i també de la resta de barris de la ciutat. Dissabte van passar pel festival unes 3.000 persones i aquest diumenge la xifra preveu ser similar. "Hi ha un augment de públic exponencial molt poderós i de diferents realitats socioeconòmiques", ha dit Enric Blasi, un dels membres de l'organització. Així, l'esdeveniment referma la seva aposta de, mitjançant la cultura, trencar estigmes i cohesionar socialment els barris de la Zona 9 amb la resta del municipi.

El festival Enre9 va néixer l'any passat amb dos clars objectius. El primer és que la gent de la Zona 09 de la ciutat, que inclou la Mariola, Turó de Gardeny i Blocs Joan Carles, puguin accedir a esdeveniments culturals de manera gratuïta i universal. El segon és que els ciutadans de la resta de barris de Lleida puguin trencar els estigmes i apropar-se a una zona on "normalment no hi van", ha indicat Blasi, qui també és membre de La Baldufa Teatre.

Es pot dir que el festival ha consolidat aquestes fites atès el nombrós i variat públic que han assistit a la cinquantena d'espectacles programats entre dijous i divendres en aquesta segona edició. El certamen es "consolida perquè hi ha un creixement de públic exponencial i molt poderós, i per l'interès del mateix barri i de la resta de la ciutat per apropar-se aquí a gaudir de la cultura", ha celebrat Blasi. I és que a totes les actuacions s'hi ha pogut observar una barreja de "persones d'orígens i realitats socioeconòmiques diferents" i això referma la idea de l'organització que "és el camí perquè la cultura pugui aportar el seu petit gra de sorra de transformació", ha expressat Blasi.

Prova d'això ha estat l'arrencada de la jornada de diumenge als Jardins 1r de Maig, que ha concentrat gran part de les activitats culturals i infantils. Desenes de famílies i infants de diferents orígens, comunitats i barris s'han agrupat per gaudir de tallers de maquillatge, espais de lectura o d'espectacles teatrals com el de La Pera Llimonera.

A tall d'exemple, l'Ares és una veïna de Lleida que s'ha desplaçat fins a la zona per gaudir del festival. "És una iniciativa molt bona perquè la gent de fora d'aquest barri, com jo, s'hi apropin a fer ciutat i perquè els nens puguin jugar a l'aire lliure".

Així mateix, la Fundació Alosa ha ofert l'espectacle inclusiu 'Històries de paper' a l'Escola Magí Morera a càrrec d'un elenc d'actors amb diversitat funcional, els quals han interpretat diferents escenes mitjançant la lectura d'unes cartes escrites per ells mateixos o amb ajuda i que tractaven temes reivindicatius o emotius. L'espectacle ha congregat prop d'un centenar d'espectadors que els han aplaudit amb força un cop finalitzat.

El festival Enre9 clourà al vespre amb l'espectacle 'Jauja' dels Titiriteros de Binéfar als mateixos Jardins 1r de maig.  Aquesta segona edició haurà comptat amb prop d'una seixantena d'espectacles de companyies professionals d’arreu, com del Senegal i el Marroc, i haurà potenciat les funcions comunitàries sorgides del treball amb el veïnat com sessions de gòspel, demostracions de dansa senegalesa, 'garrotins' dels col·lectius gitanos o obres de les escoles del barri. També s'han fet actuacions de caràcter popular i tradicional.

Comparteix

També t'interessarà