Núria Fonoll guanya el 7è concurs de Microrelats de la Vall Fosca amb ‘Lo dimoni de la Plana de Mont-ros’

REDACCIÓ
Publicat: 
07-08-2023
Actualitzat: 10-08-2023 10:32
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Núria Fonoll guanya el 7è concurs de Microrelats de la Vall Fosca amb ‘Lo dimoni de la Plana de Mont-ros’
    Peu de foto: 
    FOTO: Museu Hidroelèctric de la Torre de Capdella
  • Núria Fonoll guanya el 7è concurs de Microrelats de la Vall Fosca amb ‘Lo dimoni de la Plana de Mont-ros’
    Peu de foto: 
    FOTO: Museu Hidroelèctric de la Torre de Capdella

Núria Fonoll Vergés, de l’Albi, ha estat la guanyadora del 7è concurs de Microrelats de la Vall Fosca, organitzat pel Museu Hidroelèctric de Capdella aquest 5 d’agost de 2023. S’ha endut 600 euros i el trofeu del concurs.  ‘Lo dimoni de la Plana de Mont-ros’ està ambientat en un cosidor, on les joves es preparaven l’aixovar. L’autora ha teixit un relat que descriu el dualisme entre el permès i el desig. El trofeu del concurs l’ha fet la ceramista local, Maria Grimalt, del taller l’Argilosa, ubicat al poble d’Envall, juntament amb l’artista Blanca Font. Fonoll va guanyar el segon premi a la tercera edició del concurs i també va obtenir un accèssit l’any passat.

La professora Pili Oliveres Solé s'ha endut el segon premi, valorat amb 400 euros, amb el relat ‘Ara i adés’, de la , de Bretui. El relat és un viatge pel present a la Vall Fosca i pel passat a Xile, una mirada entre la muntanya pallaresa i el mar del poeta Neruda. El tercer premi, dotat amb 300 euros, se l’ha endut el professor Aureli Barrull Altarriba, de Lleida, pel relat ‘Baciu’. L’autor utilitza un ric llenguatge pastoral, actualment en desús i gairebé perdut. A més, al relat s’hi fa un repàs per les cabaneres per on passaven els ramats de bestiar transhumant.

El jurat format pels escriptors i filòlegs, Meritxell Nus, Pep Coll, Ferran Rella i Ramon Sistac, vista la qualitat de les obres presentades, ha decidit atorgar dos accèssits. Les obres premiades han estat ‘La fita’ de Lluís Mulet Cisteré i ‘Agulles als peus’ de Raquel Perelló Amorós.

L’entrega de premis, ha començat amb el concert del duet de música brasilera Cria Canto, amb la cantautora Juliana Penna i el músic saxofonista Yvan Ulitzka. 

Les obres premiades es poden llegir al Facebook i a la web del Museu Hidroelèctric de Capdella.

El concurs, organitzat pel Museu Hidroelèctric de Capdella (Ajuntament de la Torre de Capdella) té l’objectiu de promocionar, a través de l’escriptura i la lectura, la marca Vall Fosca, territori pirinenc que comença a 800 metres. El poble més alt és Capdella que es troba a 1.420 metres d’altitud i tanca el conjunt de 19 nuclis rurals que conformen la Vall Fosca: la Pobleta de Bellveí, Estavill, Envall, Antist, Castell-estaó, Beranui, la Plana de Mont-ros, Astell, Obeix, Aguiró, Paüls, Pobellà, Mont-ros, Molinos, la Torre de Capdella, Aiguabella, Espui i la Central de Capdella.
El riu Flamisell fa d’eix de la vall. Durant el seu recorregut, es pot gaudir d’un paisatge constantment canviant que ens porta fins al capdamunt de la Vall Fosca, on hi ha el telefèric que dona accés al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i on es poden visitar més de 30 estanys.

Comparteix

També t'interessarà