Pilar d’Almenara: Una ruta pel patrimoni monumental d’Agramunt

LLEIDACOM / Lourdes Farré
19-05-2021
  • Pilar d’Almenara: Una ruta pel patrimoni monumental d’Agramunt
    Peu de foto: 
    Pilar d'Almenara
  • Pilar d’Almenara: Una ruta pel patrimoni monumental d’Agramunt
    Peu de foto: 
    Església de Sant Vicenç

El castell d'Almenara, popularment conegut com el Pilar d'Almenara, està situat en el cim més alt de la serra d'Almenara (Almenara Alta), pertanyent al municipi d'Agramunt. Un punt de referència geogràfic de la comarca, i des d'on es domina una magnífica panoràmica de la plana de l'Urgell, fins i tot, en un dia ben clar es pot observar la Seu Vella de Lleida.

Es tracta d'una torre mestra de defensa i vigilància, datable dels segles XI-XII i declarada Bé Cultural d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. Un pilar de planta circular, estructurada en tres nivells que conformen una altura total de 14 metres.

És l'únic testimoni que es conserva, perfectament restaurat, de tot un conjunt defensiu que actualment resta derruït, i es pot accedir a la seva part superior gràcies a dos trams d'escales, un d'interior i un d'exterior que permeten l'escalada fins a dalt de tot del pilar, des d'on gaudir d'un magnífic paisatge de les terres d'Agramunt.

Com a curiositat, el Pilar d'Almenara té els seus paral·lels en les torres de Verdú i Guimerà, que servien per vigilar les incursions sarraïnes. També manté certa semblança amb les torres defensives cristianes situades a la zona de muntanya de Lleida.

Accedir-hi amb el cotxe és molt fàcil, ja que es pot deixar el mateix vora el cartell indicador, situat poc abans d'arribar al coll de la serra, on hi ha un caminet que puja cap al peu de la torre. Una ruta fàcil per fer en solitari, amics o família en què gaudir de la història i els paisatges de les terres urgellenques. A més, per tots aquells qui vulguin allargar la ruta, prop de la torre hi ha les ruïnes de l'església romànica de Sant Vicenç, situades a uns 300 metres. El temple és del segle XIII, declarat l'any 1985 Bé Cultural d'Interès Nacional i consta d'una nau única, de planta circular, orientada d'est a oest. S'estudia que l'església estava situada a la vora d'un poblat medieval i que va ser desmantellada durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939).

Des de Lleida.com t'animem a visitar les restes monumentals i històriques del municipi d'Agramunt, al poble d'Almenara Alta, i gaudir d'aquest patrimoni declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta