Projecte per potenciar la bioeconomia agropecuària i la sostenibilitat energètica al territori

REDACCIÓ
12-06-2021
 • Projecte per afavorir la innovació de la bioeconomia agropecuària i la sostenibilitat energètica
 • Projecte per afavorir la innovació de la bioeconomia agropecuària i la sostenibilitat energètica
  Peu de foto: 
  Projecte per afavorir la innovació de la bioeconomia agropecuària i la sostenibilitat energètica
 • Projecte per afavorir la innovació de la bioeconomia agropecuària i la sostenibilitat energètica
  Peu de foto: 
  Projecte per afavorir la innovació de la bioeconomia agropecuària i la sostenibilitat energètica

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat del vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Carles Gibert; el diputat de Noves Tecnologies, Francesc Sabanés; l’adjunt al vicerectorat de la UdL, Roberto García; l’alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal; l’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés, i el representant de l’Associació de Defensa sanitària del Bestiar Porcí d’Alcarràs i Torres de Segre, Miquel Serra, han presentat aquest divendres, a la Sala d’Actes de la Diputació, el Projecte d’Especialització Competitiva Territorial PECT Green&Circular, destinat a potenciar la bioeconomia de base agropecuària i la transició energètica com a sectors emergents capaços de contribuir a la visió de futur compartida del territori.

Durant la seva intervenció, Joan Talarn ha recordat que “els PECT són projectes que en origen rebien finançament europeu però que ara és la Generalitat de Catalunya qui els finança donada la seva importància estratègica per al territori”, i ha destacat que “aquest projecte vol crear les condicions necessàries per desenvolupar noves cadenes de valor en l’àmbit de la producció de bioenergia, biomaterials, biocarburants i energies renovables a partir de la valorització dels actius naturals disponibles i infrautilitzats en el territori”.

Carles Gibert ha remarcat que “el procés de transformació econòmica porta implícit un fort component d’innovació que ha de ser tecnològic, social i organitzatiu. Requereix d’un ecosistema ben articulat i dotat del sistema d’infraestructures necessaris, un ecosistema on les empreses, les universitats, els centre tecnològics, els usuaris de les innovacions i la pròpia administració puguin treballar plegats, tant en l’edificació com en el desenvolupament d’aquestes noves innovacions”.

La quantificació i qualificació dels residus orgànics disponibles, el càlcul del potencial de generació d’energia renovable a escala municipal, la creació d’espais per a la innovació i el desenvolupament empresarial de nous models de negoci al voltant d’aquestes noves cadenes de valor i l’habilitació d’espais per a la validació tecnològica són les principals línies de treball del projecte, a més de poder oferir nous productes i serveis als mercats.

El PECT Green&Circular està coordinat per la Diputació de Lleida i hi participen com a socis el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Balaguer, l’Ajuntament d’Alcarràs, l’Associació de Defensa Sanitària del Bestiar Porcí d’Alcarràs i Torres de Segre i la Universitat de Lleida.

El projecte compta amb un pressupost de 2,316,398,67 €, cofinançat en un 50% per la Generalitat de Catalunya, un 25% per la Diputació de Lleida i el 25% restant pels socis participants.

Jordi Janés ha parlat de l’operació Bio-Hublab, que “desenvoluparà un espai i uns programes específics per impulsar la innovació oberta i col·laborativa orientada a l’impuls de la bioeconomia agropecuària”.

Jordi Ignasi Vidal ha recordat que l’operació ENERGY-Hublab, de la qual s’encarregarà l’Ajuntament de Balaguer, desenvoluparà un espai i uns programes específics per impulsar la innovació oberta i col·laborativa orientada a l’impuls de la sostenibilitat energètica com a vector de competitivitat territorial, amb l’habilitació d’un equipament que estarà situat al viver d’empreses.

Aquesta iniciativa, que es va iniciar al 2019, inclosa en el Projecte Estratègic per a la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, com a instrument de planificació estratègica compartida, i què està previst que finalitzi al desembre del 2022, s’ha presentat amb la participació de totes les entitats implicades per tal de posar en valor la bioeconomia i la sostenibilitat energètica.

Miquel Serra ha centrat la seva intervenció en definir l’operació Espai Test BioHub km0, per la qual es definirà el full de ruta per al desenvolupament d’aquesta infraestructura durant tot el seu cicle de vida, i s’endegarà la fase 1 de l’Espai Test Biohub km0, que inclou els serveis comuns als diferents processos de validació tecnològica prevista.

Finalment, Roberto García ha parlat de la importància de la creació de l’Espai LIES, una infraestructura singular d’R+D+I en sistemes energètics i sostenibilitat que serveixi per allotjar la validació de tecnologies necessàries per a l’articulació del sistema territorial d’energies renovables i eficiència energètica; habilitar un catàleg de serveis de les infraestructures al servei del territori, i monitoritzar edificis públics per obtenir dades reals de demanda i consum.

El PECT Green&Circular s’integra en el Projecte Tractor 7, destinat a l’estructuració d’un ecosistema d’innovació territorial, i contribueix  als Projectes Tractor 1 i 6, vinculats a la creació d’una industria al voltant de les dejeccions ramaderes i altres subproductes agroalimentaris i a l’impuls de l’eficiència energètica i la incorporació de renovables en els edificis i equipaments públics, presentats per la Diputació de Lleida, per a la transformació econòmica del territori.

Implicació dels socis en el projecte Green&Circular

Els PECT són projectes col·laboratius liderats per entitats públiques locals que afavoreixen la innovació com a motor de transformació econòmica del territori.

El PECT Green&Circular té l’objectiu d’afavorir la innovació específica vinculada a bioeconomia agropecuària i la sostenibilitat energètica com a factors emergents d’especialització competitiva territorial. Compta amb 4 socis i la coordinació de la Diputació de Lleida, que s’encarregarà de la gestió, coordinació i avaluació de les diferents operacions, tant des de la vessant tècnica com econòmica, així com, de les accions de difusió del PECT, i de garantir el desenvolupament àgil i fluid del projecte.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta