Publiquen un llibre que recupera la història i els secrets de la tradició dels Reis Mags a Lleida

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
03-12-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Publiquen un llibre que recupera la història i els secrets de la tradició dels Reis Mags a Lleida
    Peu de foto: 
    Els Reis Mags a Lleida l'any 1936 ©Fons Gómez Vidal - Arxiu Fotogràfic de l'IEI

El periodista lleidatà Josep Ramon Ribé (Lleida, 1965) publica aquesta setmana Reixos (La tradició dels Reis Mags a Lleida), una obra editada per Pagès Editors que explora la història, l’evolució i el significat cultural de la cavalcada dels Reis Mags a Lleida. Aquest treball, que inclou informació i imatges inèdites, aborda la festa com una “expressió viva” de la cultura popular que ha anat adaptant-se al llarg dels anys fins a convertir-se en un esdeveniment emblemàtic per a la ciutat.

Ribé, acompanyat per un equip multidisciplinari d’historiadors, investigadors i experts, documenta amb profunditat aspectes històrics, socials i simbòlics de la celebració. Entre les col·laboracions destaquen les aportacions de Jaume Barrull, que il·lumina detalls històrics com la mort de Rovira Roure; Iolanda Enjuanes, que dona context al patrimoni immaterial; Felip Gallart, amb la seva visió sobre les festes populars; i Jordi Mestre, que contribueix amb coneixements sobre l’evolució de l’esdeveniment.

Cavalcada dels Reis Mags a Lleida l'any 1936 ©Fons Gómez Vidal - Arxiu Fotogràfic de l'IEI

El llibre inclou imatges mai vistes, com les de les “protocavalcades” i de la primera cavalcada oficial, celebrada el 1936. També s’hi recullen records de la festa infantil del 1935 al Teatre Municipal, avui Pavelló Antorxa dels Camps Elisis, on destaca la presència de “L’home de les barbes blanques”, precursor del Pare Noel, que va repartir regals sense competir amb els Reis Mags. A més, es dedica un espai a la memòria de figures com l’escriptor centenari Josep Vallverdú i el camarlenc Albert Llorens, qui va ocupar el càrrec durant 58 anys, del 1960 al 2017.

Un altre punt fort de l’obra és el resum de totes les cavalcades des del 1940 fins al 2024, així com la recopilació d’entrevistes i testimonis que aporten una dimensió més humana i propera al relat. Ribé destaca que la descoberta de documents històrics i gràfics ha estat clau per recuperar i posar en valor una tradició que transcendeix la simple celebració, convertint-se en un element central del patrimoni cultural lleidatà.

A més de la recerca històrica, Reixos analitza la importància social de la cavalcada com a esdeveniment comunitari que reuneix generacions i fomenta la inclusió. Ribé subratlla com aquesta festa ha mantingut la seva essència màgica tot adaptant-se als temps, amb exemples com l’ús de vehicles moderns, l’arribada aèria dels Reis o l’incorporació de personatges icònics com Lo Marraco i els Armats. Aquest equilibri entre tradició i modernitat, segons l’autor, ha estat clau per assegurar la continuïtat i l’atractiu de la celebració.

Amb aquesta obra, Ribé no només ofereix un relat detallat sobre la història de la cavalcada, sinó que també ret homenatge a totes les persones que, al llarg de les dècades, han treballat per mantenir viva aquesta tradició. El llibre esdevé així una eina de preservació cultural i un tribut a una festa que continua captivant Lleida i les seves generacions futures.

Comparteix

També t'interessarà