'Qui treballava a Cal Trepat tenia el pa assegurat'

LLEIDACOM / Sònia Cascón
Publicat: 
17-10-2019
Actualitzat: 02-06-2021 13:14
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • 'Qui treballava a Cal Trepat tenia el pa assegurat'

Quan vaig llegir per sobre la seva història i la seva recuperació i actual reconversió, Cal Trepat, em va captivar. En volia saber més, i vaig decidir posar-me en contacte amb el director del Museu Ca’l Trepat de Tàrrega, el Jaume Espinagosa, una persona que amb l’estona vam estar xerrant vaig descobrir que en sap moltíssim de Cal Trepat a banda de ser una persona molt amable i entusiasta, i us he de dir que m’ha ensenyat moltes coses i que he après molt sobre el que era i com es treballava i funcionava a Cal Trepat.

El Jaume em comença a explicar que aquesta antiga fàbrica de maquinària agrícola es va fundar a l’interior de Tàrrega, al carrer Ardèvol, al casc urbà de la ciutat, prop de la estació de trens, ‘va ser fundada pel Josep Trepat, que va voler fer en aquell taller una versió senzilla i adaptada a l'agricultura catalana de la màquina dalladora ‘McCormick’, que havia conegut en una estança a França’.

Va ser tal l’èxit que va tenir el Josep Trepat que l’any 1933  es va traslladar a les afores de Tàrrega, al peu de l’antiga N-II on es van construir 13 de les 19 naus, i és després de la Guerra Civil quan s’acaben de construir la resta de les naus, ‘ja és a principis dels anys 60, quan també es fa el departament comercial i la casa del propietari, el Josep Trepat, una estructura amb la torre del rellotge, que és la edificació que hi ha actualment’.

El Director del Museu m’explica que l’èxit de la màquines Trepat radica en que eren màquines adaptades a les necessitats, a les exigències i possibilitats econòmiques dels pagesos catalans. ‘Era una màquina lleugera, fàcil de fer anar i amb un preu accessible, una màquina que acabaria transformant el treball i la vida al camp català’.

L'evolució va ser tal que l'any 1931, la fàbrica J. Trepat va ser nomenada productora nacional.

Passejar actualment pel Museu Cal Trepat és com entrar en un túnel del temps, i precisament un dels eixos bàsics que té actualment Cal Trepat és conservar la seva història a través del seu espai, tal i com m’explica el Jaume Espinagosa, ‘un dels nostres eixos centrals és conservar aquestes 19 naus i la casa del propietari, bàsicament com ho van deixar els treballadors quan van anar plegant progressivament de la fàbrica. Conservem la maquinària, les eines dels treballadors, i també conserven gairebé tota la documentació administrativa de l’empresa, traslladada ara a l’Arxiu Comarcal de Tàrrega on està catalogada i a disposició dels estudiosos’.

La fàbrica Trepat va tenir en la seva època àlgida més de 200 treballadors, treballadors que destacaven la bona manera de fer i de ser del seu propietari, ‘el Josep Trepat era molt bona persona, més que de cap feia de Relacions Públiques de l’empresa. Era l’amo, però no feia de cap pur i dur. Aquesta feina de gerent i administratiu -em continua explicat el Jaume- la persona que marcava la pauta del dia a dia, la deixava per l’apoderat de l’empresa, el Fermín Cucurull’.

Si ens centrem en l’època actual el Museu de la mecanització agrària Cal Trepat s'inaugura al juny del 2012 amb la musealització de cinc de les dinou naus de l'antiga fàbrica Trepat. Aquest museu es planteja com un viatge en el túnel del temps visitant un ambient conservat intacte dels anys trenta del segle passat.

Actualment és un museu obert al públic i a les escoles, on també s'ofereix el lloguer d'espais per a activitats privades, filmacions cinematogràfiques, obres teatrals, sessions fotogràfiques i festivals de creació contemporània.

La propera activitat serà aquest mateix cap de setmana, amb la celebració de la quarta edició del ‘McTrepat’, esdeveniment que omplirà l’antiga factoria targarina d’exposicions, audiovisuals, xerrades, concerts, tallers familiars i gastronomia entre altres propostes lúdiques i divulgatives. L’eix temàtic serà, una vegada més, i per quart any consecutiu, la cultura popular dels Estats Units.

Per acabar, vull destacar una dita que es va fer famosa en aquells anys entre els treballadors de la fàbrica Trepat i que deia ‘Qui treballa a Ca’l Trepat té el pa assegurat’. I és que Ca’l Trepat va ser un referent per la ciutat de Tàrrega i el puntal econòmic més important de la comarca i ara podeu reviure aquella època i endinsar-vos en aquella antiga fàbrica gràcies a les visites guiades que es realitzen i que valen molt la pena que aprofiteu.

Ca’l Trepat, un racó amb encant que no heu de deixar de descobrir!!!

Comparteix

També t'interessarà