Reclamen al nou Govern la creació d'una Conselleria del Món Rural

REDACCIÓ
26-03-2021
  • Reclamen al nou Govern la creació d'una Conselleria del Món Rural

L'Associació Moviment País Rural reclama al nou Govern de la Generalitat de Catalunya sorgit de les eleccions del 14-F la creació d'una nova Conselleria del Món Rural que aplegui Medi Natural i Biodiversitat, Pagesia, Ramaderia, Pesca, Boscos i Aigua per tal d'ajudar a l’equilibri territorial i al desenvolupament rural. En un comunicat, denuncien que les polítiques territorials, sectorials i de govern aplicades els darrers anys "han portat a una situació d'administració centralitzada i pèrdua de capacitat de governança de la població del mon rural respecte a les àrees metropolitanes".

Apunten també que "aquesta administració central resultant, a més, ha dictat normes urbanístiques, conservacionistes, culturals, educatives, sanitàries i d'organització administrativa, que dificulten el dia a dia d'aquesta part del país, desenvolupar els projectes de vida personals i priva als seus habitants de seguir vivint on han nascut". Un fet que "ha portat a un greu desequilibri territorial i al despoblament del nostre País Rural i a l'abandó del nostre Medi Natural".

En aquesta sentit, també demanen que dins la conselleria de Territori es pugui crear una secretaria específica d’Urbanisme del Món Rural, tot apuntant que "no es poden dictar lleis i normes d’urbanisme centralistes, sense contemplar l’especificitat de cada territori.


Tractorada històrica a Lleida en defensa del món rural

Tractorada històrica a Lleida en defensa del món rural
Foto Asaja Lleida

Així continua el comunicat:

"Mentrestant, tenim l’amenaça del Canvi Climàtic al damunt, amb totes les seves conseqüències negatives i que es manifesten principalment amb la pèrdua de biodiversitat, els grans incendis forestals i la baixada dels rendiments en les collites, que ens estan portant a una emergència alimentària de greus conseqüències socials a nivell mundial.

Aquests problemes no van deslligats al desequilibri territorial i els hem de contemplar com un de sol. Els que vivim als pobles i masies rurals del nostre país, ja siguin de costa, d’interior o de muntanya, som coneixedors de les activitats tradicionals que hi són naturals, i que han portat fins als nostres temps l'estructura física del nostre medi, amb una gran riquesa ambiental i un paisatge extraordinari, que a causa de la falta de l'acció de l'home s'està perdent de mica en mica i, sense fer soroll, va cap a una selva natural desconeguda.

Hem d'anar tots junts per fer un front únic de lluita contra aquest important repte que representa la lluita contra el Canvi Climàtic i les seves conseqüències ambientals. L'actual pandèmia ens està ensenyant i marcant el camí cap a un món més rural, i on l'home conviu amb la natura sense abandonar-la.

Sabem el que hem de fer, però ho hem de poder fer!

Per tot això, demanem als nostres representants polítics, sorgits de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, que creïn una gran Conselleria en la qual ens hi trobem tots, per reconnectar món rural i món urbà i per poder dissenyar conjuntament les polítiques territorials, ambientals, energètiques i econòmiques, amb una nova i obligada sinergia i amb plena igualtat de condicions. Una conselleria necessària en el proper període polític i per un futur a mig i llarg termini.

Una CONSELLERIA del MÓN RURAL, que contingui MEDI NATURAL I BIODIVERSITAT, PAGESIA, RAMADERIA, PESCA, BOSCOS I AIGUA, i que ajudarà a l’equilibri territorial i al desenvolupament rural que tant necessitem.

I demanem també que dins la conselleria de Territori es pugui crear una secretaria específica d’Urbanisme del Mon Rural. No es poden dictar lleis i normes d’urbanisme centralistes, sense contemplar l’especificitat de cada territori.

'LA VISIÓ MÉS PERILLOSA DEL MÓN ÉS LA D'AQUELLS QUE NO HAN MIRAT MAI EL MÓN' - Alexander von Humbolt."

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veuràs algun partit del Mundial de futbol de Qatar?