Retiren prop de 62.000 peixos invasors als canals de Seròs, Balaguer, Térmens i Lleida
Les tasques de manteniment i millora dels canals hidroelèctrics de Balaguer i Térmens (Noguera) i de Seròs i Lleida (Segrià) han permès retirar prop de 62.000 peixos d’espècies invasores, alhora que han evidenciat l’impacte creixent del canvi climàtic en els ecosistemes aquàtics de Ponent. La consultora ambiental Eccus, encarregada de l’actuació, alerta que l’escalfament de l’aigua està afavorint la proliferació d’aquests organismes, una problemàtica que podria intensificar-se els propers anys.
Clara Companys, directora tècnica d’Eccus, ha destacat la gravetat de la situació, especialment en el cas de la cloïssa i el musclo zebrat, que folren completament les soleres dels canals, formant una capa que a simple vista es confon amb grava. Tot i que aquestes espècies no danyen directament les infraestructures, poden reduir l’eficiència hidroelèctrica obstruint reixes i punts clau de circulació de l’aigua.
Dels peixos invasors retirats, destaca l’albor (Alburnus alburnus), amb 35.999 exemplars capturats, seguit del gobis (Gobio gobio) amb 18.310 i la brema blanca (Blicca bjoerkna) amb 4.609. També s’han detectat carpes (Cyprinus carpio), silurs (Silurus glanis) i altres espècies foranes, gran part de les quals s’han enviat al Centre de Fauna de Vallcalent, on serveixen com a aliment per als animals en recuperació.
En contrast, la campanya també ha permès rescatar i preservar 2.776 exemplars d’espècies autòctones, amb el barb caní (Salaria fluviatilis) com a protagonista principal (2.234 exemplars), seguit de bagres (Squalius cephalus) i truites (Salmo tutta). Aquest increment en la diversitat de les espècies locals es valora com un aspecte positiu dins d’un escenari preocupant.
Les tasques de rescat s’han realitzat mitjançant la pesca elèctrica, un mètode que immobilitza els peixos per breus segons per facilitar-ne la captura. Els exemplars s’han classificat i, en funció de la seva naturalesa – invasora o autòctona – i mida, s’han traslladat a tancs isotèrmics amb oxigen abans de ser reintroduïts aigües avall. L’operatiu ha comptat amb la col·laboració de l’Associació de Pescadors i del cos d’Agents Rurals, garantint que cap individu quedés abandonat als tolls.
Aquest buidatge periòdic, impulsat per Endesa, té l’objectiu de mantenir en estat òptim les infraestructures hidroelèctriques i, alhora, fomentar la protecció del medi ambient. Tot i els esforços, Clara Companys adverteix que la proliferació d’espècies invasores representa un desafiament de gran magnitud i insta a adoptar mesures preventives per mitigar els efectes del canvi climàtic sobre els ecosistemes aquàtics.