Revolta contra el tancament de l'aeròdrom a Alfés mentre segueix la pugna per evitar-ho

m. molina / r. r.
09-06-2015
  • Revolta contra el tancament de l'aeròdrom a Alfés mentre segueix la pugna per evitar-ho

La sentència que obliga a tancar l'aeròdrom d'Alfés provoca frustració i ràbia entre veïns i ajuntament d'aquesta localitat del Segrià. La consideren la gota que fa vessar el vas després de més d'una dècada en què la protecció del medi ambient els ha restat oportunitats de progrés sense brindar-los cap compensació. Després de la declaració de la zona especial de protecció d'aus (zepa), la superfície regable de més de 4.000 hectàrees previstes en el projecte inicial del Segarra-Garrigues va passar a 1.500 on sols es podrà plantar blat i el reg es limita a alguns punts. Així mateix, la Generalitat va descartar el projecte de l'aeroport a Alfés i ho va fer a Alguaire. "Ara volen tancar l'aeròdrom, que ha estat aquí 80 anys. No ha fet cap mal, perquè les aus sempre han estat aquí", asseguren Montse i Helena, veïnes d'Alfés. I una altra vegada torna a ser per pressió ecologista, segons el parer dels habitants, que acusen Ipcena d'atemptar contra els interessos del poble.

La bicicletada que l'entitat va organitzar diumenge va ser vista com una provocació pels veïns, que veuen "com se'ns pren tot però no se'ns dóna cap compensació". Si la zepa va suposar una retallada del regadiu i el final del projecte de l'aeroport, ara el tancament de l'aeròdrom es percep com un revés als esforços per desenvolupar activitat turística i de lleure. Per això, habitants d'Alfés plantegen declarar persona no grata el secretari general d'Ipcena, Joan Vàzquez. Fins i tot Hilari Guiu, alcalde en funcions que renovarà el seu càrrec dissabte, madura portar aquesta proposta davant del ple. En aquesta línia de crítiques als conservacionistes, l'ajuntament ha rebut un informe sobre els ingressos bruts d'Ipcena, que els situa en més de 330.000 euros entre el 2012 i el 2013.

Tant el consistori com els veïns subratllen que estan a favor de conservar el medi ambient i acusen les administracions i ecologistes de contribuir al seu declivi amb mesures que creuen contraproduents. Afirmen que la timoneda ha degenerat des que és un espai protegit. I què hi ha de l'alosa dupont? Va ser l'emblema de la mobilització ecologista per protegir la timoneda i se la va considerar extingida a mitjans de la dècada passada. "Sempre hi hem vist ocells com terradulles i calàndries", afirmen. "L'alosa és un invent." El Reial Aeri Club segueix endavant amb el seu recurs per declarar nul el procés judicial i evitar el tancament.

Per la seua part, Ipcena al·legarà per demanar al tribunal que el desestimi i obligui a executar la sentència.

Comparteix

També t'interessarà