Roser Banyeres i Lleonard Delshams retraten les fonts i escultures de Lleida

j.b.
Publicat: 
12-04-2016
Actualitzat: 12-04-2016 11:06
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Roser Banyeres i Lleonard Delshams retraten les fonts i escultures de Lleida

Un tomb per l’art i l’aigua dels carrers de Lleida. Així és el llibre Lleida, fonts i escultures (Pagès Editors), obra de la periodista de SEGRE Roser Banyeres profusament il·lustrada amb imatges preses pel cap de Fotografia del diari, Lleonard Delshams.

L’alcalde, Àngel Ros, va presidir la presentació ahir a la Paeria d’un volum que “a més d’un li permetrà descobrir la riquesa escultòrica i de fonts monumentals ubicades per tota la ciutat”. El llibre representa el segon número de la col·lecció municipal Gramalla, que es va estrenar l’any passat amb Lleida, ahir i avui, de mans de l’escriptor Vidal Vidal, que també exerceix de director d’aquest projecte editorial. De fet, va anunciar que el tercer número es dedicarà a la Lleida modernista, obra de Frederic Vilà.

Roser Banyeres, redactora de Cultura de SEGRE des del 2003, va revelar que el llibre va nàixer arran d’un reportatge al diari l’any passat sobre escultures urbanes de Lleida. “Vidal Vidal ens va preguntar si gosaríem convertir aquell article en un llibre, i vam acceptar el repte”, va recordar la periodista, convençuda que “hi ha un patrimoni escultòric urbà que val la pena posar en relleu, perquè moltes vegades passes pel costat i ni tan sols t’hi fixes”.

El fotoperiodista Lleonard Delshams, que forma part de l’equip fundacional de SEGRE des del 1982, va remarcar les hores i els dies de treball al llarg de més de quatre mesos que s’amaguen darrere d’aquest volum de gairebé 200 pàgines, que, juntament amb les escultures, inclou també les fonts històriques i ornamentals de Lleida. “Per retratar L’Arbre Paer, de Benet Rossell, em vaig passar jornades de 8 del matí a 9 de la nit examinant la millor llum”, va revelar el fotògraf. L’alcalde va destacar que poques ciutats compten amb una tal profusió d’escultures urbanes d’artistes com Jaume Plensa (al Rectorat de la Universitat), Joaquín Ureña (a l’Eix Comercial) i Benet Rossell (a l’entrada als Camps Elisis al costat del pont Vell, a la plaça de l’Escorxador i als jardins de l’hospital Arnau). De fet, la presentació del llibre es va convertir també en un homenatge a l’artista d’Àger, autor del prefaci, que no va poder assistir-hi per motius de salut.

Montse Parra, regidora de Cultura, va assegurar que “aquest llibre contribuirà a fer que els ciutadans s’estimin els espais públics en els quals vivim i on ens relacionem”. La directora de l’editorial, Eulàlia Pagès, va afegir que “la col·lecció Gramalla vol també plasmar el gust de viure a Lleida i l’orgull de ser d’aquesta ciutat”.

Repàs històric i gràfic de 139 elements escultòrics urbans

El llibre Lleida, fonts i escultures repassa fins a 139 elements escultòrics urbans: més de vuitanta escultures i més de trenta fonts, a banda d’una vintena de plaques, relleus i murals, “que potser mereixerien un volum a part”, va assenyalar l’autora. Roser Banyeres va recordar que, acompanyada del fotògraf Lleonard Delshams, van traçar unes rutes per examinar una a una les escultures i fonts. Aquest mètode de treball els va donar la idea d’organitzar també el llibre a través de rutes per la ciutat i també la zona de l’Horta. “És més amè i facilita que la gent pugui passejar a la recerca de fonts i escultures.”

Comparteix

També t'interessarà