#SEAT: "Econòmicament, els que treballem en l'àmbit de l'automoció servim de baròmetre social"

LLEIDACOM / Lourdes Farré
Publicat: 
28-05-2020
Actualitzat: 12-06-2020 0:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • #SEAT: "Econòmicament, els que treballem en l'àmbit de l'automoció servim de baròmetre social"

El 9 de maig de 1950 es va fundar la companyia que va posar rodes a Espanya i va democratitzar la mobilitat. A partir d’aquell instant, i durant els 70 anys d’història complerts, Seat ha experimentat una profunda transformació i ha demostrat una constant capacitat de reinvenció.

Parlem amb el Senyor Alberto García, gerent del concessionari Automotor i Servicios de SEAT Lleida des de 2008, que ens ajuda a conèixer alguns dels aspectes actuals d’aquesta emblemàtica firma.


Entrevista amb Alberto García, gerent de Automotor y Servicios de SEAT Lleida

Fa poc ha estat el 70è aniversari de Seat (9 de maig), quins són els grans reptes que afronta l'empresa pels propers ... diguem deu anys?

En principi de cara a curt, o mig termini, podríem dividir els reptes en diferents camins: la hibridació, l'electrificació, el cotxe compartit i per últim, el camí de pagar per l'ús. D'aquesta manera, en el cas de l'híbrid i l'elèctric parlaríem de tecnologies noves, que d'acord amb la nostra capacitat d'acceptació com a empresa, les anirem adaptant segons el que ja tenim a les nostres mans.

Pel que fa al cotxe compartit, representa un canvi de concepte de la mobilitat i, quant al pagar pel seu ús, canviem el concepte de propietat. Tots estem acostumats a pagar per tenir alguna cosa a canvi i el nostre repte és que la gent pagui per tenir uns serveis i un manteniment.

El projecte Casa Seat, que havia d'inaugurar-se el 23 d'abril, ja té pàgina web operativa. Hi ha nova data quant a la inauguració de l'espai físic? Ha sofert canvis el projecte inicial a causa de la situació actual?

El concepte del projecte no ha canviat, el canvi ha estat en el "timing" arran de la situació actual causada per la Covid-19. Vam presentar Casa Seat el dia de Sant Jordi, de manera virtual, i pel que fa a la presentació física, resta a l'espera "sine díe" de l'evolució de la pandèmia, segurament es farà quan sigui possible i les mesures de seguretat siguin les adients. De fet, ha estat una llàstima tot el que ens ha sobrevingut, perquè el concepte de Casa Seat, representa un conjunt de coses molt boniques per a nosaltres. No és només una botiga, sinó que és també un centre on s'hi poden realitzar conferències, concerts, la ciutat pot disposar de la Casa com a punt de trobada... Òbviament en ser un projecte de Seat hi haurà els seus vehicles, i un guinyo als futurs projectes. També està situada en un carrer molt cèntric i important, i personalment, considero que en breus, quan sigui possible assistir-hi físicament, esdevindrà un lloc bonic i pràctic per visitar.

Seat prepara alguna celebració especial, referent al 70è aniversari, per quan això sigui possible? Amb alguna oferta especial per als seus clients?

De manera totalment relacionada al 70è aniversari de Seat, de moment no. De fet, cada any han sortit models amb motiu del 25 aniversari, o 30 aniversari... Moltes marques el que fan és treure algun model i l'hi fiquen el nom de l'aniversari, per commemorar el naixement d'aquest model. De moment això no està previst, o almenys jo no tinc constància que pugui ser així en un futur pròxim. El que sí que direm, és que Seat fa un parell d'anys està lluitant per mantenir-se en el número 1 dins del mercat nacional i això és gràcies a la nostra oferta en els millors serveis, productes i ofertes, que els nostres clients se'n poden beneficiar tant aquest any, com els següents, de la mateixa manera que ho han pogut fer anteriorment.

Com està afectant la Covid-19 a l'empresa quant a l'economia?

Sens dubte nosaltres som un sector de volum, i el fet de tenir dos mesos l'empresa tancada... És una situació dolenta per tothom. Econòmicament, els que treballem en l'àmbit de l'automoció servim de baròmetre social. La gent es canvia el cotxe quan el necessita, quan té feina, quan li van bé les coses... I la veritat, és que segurament la situació actual passarà factura, o ha passat factura, ja que hem estat parats durant molt de temps. Actualment, des de l'11 de maig, estem a porta oberta. A la botiga, sembla que a poquet a poquet anem tornant a la normalitat, i pel que fa al taller sempre ha restat obert, per atendre emergències, als clients que puguin tenir una necessitat urgent. I ara podríem dir, que els tallers ja estan treballant una altra vegada amb bastant normalitat.

Quina ha estat l'afectació a la gestió laboral dels treballadors?

En aquesta situació inesperada, la majoria d'empreses hem hagut de recórrer als ERTO (Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació). La majoria de la gent, sobretot dins del que és un concessionari, hi ha una part de servei, que seria la part assistencial dels tallers, i una part de comerç, que és la part de les botigues, els cotxes nous i seminous. Pel que fa a la part del comerç, hem tingut la botiga tancada, i per tant, l'equip d'aquesta plantilla han estat en ERTO a casa seva, i la part assistencial, dels tallers, hi ha hagut uns serveis mínims que han estat operatius. Però des que vam obrir les portes aquest més, tota la plantilla, amb més o menys grau, està incorporada. D'aquesta manera, intentarem que en breus, tothom estigui al 100% incorporat i puguem tornar amb aquesta anhelada nova normalitat.

Que ha suposat per l'empresa la fabricació de respiradors? I quins són els factors que van permetre prendre aquesta decisió a l'empresa?

Aquesta és una qüestió directament de Seat, però em sembla un gest molt bonic. En la meva opinió, és un plaer que la meva marca tingui una línia flexible, un equip d'enginyers amb tal imaginació per arribar a canviar una peça tan simple i tan fàcil com és un neteja vidres, i convertir-la perquè funcioni com a respirador. És una mostra de la capacitat tecnològica i del talent que té una marca com Seat, per tant per mi és un plaer que això hagi estat possible, per tal d'ajudar en la fabricació de tots els respiradors necessaris, ja que ara fa setmanes que no se'n fabriquen, però ha estat una molt bona iniciativa.

Quines conseqüències han patit els projectes de futur previstos?

Aquesta parada no ha estat bona, però estic segur que en cap cas afectarà els nostres projectes futurs. Tot els que fa referència al desenvolupament de noves xarxes o de noves formes de comerç, nous models i nous productes... Aquests dos mesos han fet minorar la velocitat de creuer però tot continua endavant.

Que ha suposat per a l'empresa la davallada de vendes d'aquests últims mesos, i de quina manera afronta la nova realitat?

És una mica el que comentàvem abans, som un negoci de volum i més volum, per tant tenir pràcticament dos mesos l'empresa parada quan a treure cotxes al carrer, té conseqüències. Òbviament el conte d'explotació d'aquests mesos se sent repercutit. A la fi i a la cap, si la demanda de la gent que continua tenint la necessitat, ara que ja es poden moure més lliurement, continua confiant en nosaltres, que és en el que ens estem trobant, aquesta és la millor resposta. La llàstima és, la gent que per desgràcia la pandèmia els hi hagi afectat d'una manera més directa a la seva economia i per tant, tot això sigui una necessitat que hagi d'endarrerir. En aquest cas, això és dolent per al client, i també per l'empresa.

Quines són les expectatives a l'hora de decidir competir dins del mercat de l'automobilisme elèctric?

En principi el cotxe elèctric és la meta de la qual tothom està parlant, es parla dels combustibles fòssils i d'anar-los eliminant. Està clar que tot això no pot ser d'avui per demà, com si es tractés d'un interruptor, per tant existeixen els híbrids suaus, els híbrids clàssics, els híbrids endollables i els elèctrics. Depèn més de la necessitat i l'ús que n'hagi de fer cadascú com a client, que la tecnologia estigui disponible, perquè la tecnologia ja està disponible. Suposo que a poc a poc, anirem tirant més cap aquest tipus de tecnologies, d'acord amb les necessitats i les infraestructures del país.

Es planteja l'empresa treure ràpidament nous productes al mercat en un futur pròxim?

Hi ha un objectiu molt important, dins de casa nostra. Seat fins ara era només Seat, no obstant això, últimament s'estan donant molta força als productes de Cupra. Cupra era una divisió, o un tipus de vehicle dins de cada model, que representava el màxim exponent quant a prestacions, equipament, motorització...

Seat s'ha desdoblegat i ha creat la marca Cupra, d'aquesta manera el projecte més imminent és el llançament de Cupra. De moment tenim algun model, com pot ser el Cupra Ateca. Ara en breus, també presentarem un nou Seat León que derivarà amb el Cupra León i el Cupra Formentór, que serà un vehicle que sortirà a finals d'aquest any, i serà un model 100% Cupra. Aquest és un dels projectes més immediats i més ambiciosos que té Seat com a marca global.

Parlant de temes més propers, quant de temps fa que existeix la delegació a Lleida?

Nosaltres com a concessionari, Automotor i Serveis, som una empresa que es va fundar el 13 d'agost de l'any 1986. Prèviament, el grup Nayox, que és la nostra família propietària, ja tenia distribució de Seat a Lleida des de l'any 1957. Era amb una altra raó social, després es va desenvolupar en una altra, i jo diríem que sóc la tercera generació d'empresa, per entendre'ns.

Se sap quan i quin va ser el primer vehicle Seat que es va vendre a Lleida?

No tinc els arxius, perquè va ser en aquelles altres societats prèvies que ja he comentat, però per eliminació és facilíssim. El primer model que va produir Seat, va ser el Seat 1400. De fet, amb alguna trobada n'hem vist d'aquestes unitats i sens dubte, el primer cotxe va ser el 1400.

Dels més de 19 milions de vehicles produïts fins ara, quants es van vendre al territori de Lleida?

Amb les dades que jo tinc, em puc remuntar al registre de la societat actual. Des de l'any 1990, fins avui dia, s'han produït 20.000 Seats, pràcticament 20.000 Seats que tenim comercialitzats. Des de l'any 1950 de la creació de Seat, fins a l'any 1990, jo no tinc el registre, però podríem comptar que el nivell de fabricació sens dubte era un altre, molt més petit que l'actual, però de totes maneres, el nivell de penetració de Seat en aquella època dins del mercat nacional, era molt més elevat que el d'avui dia. No hi havia marques, que actualment existeixen i rivalitzen amb volum amb Seat. Per tant, jo m'atreviria a dir que doblaríem cita, contaria sobre uns 40.000 vehicles produïts segurament.

Quina és la situació actual del concessionari d'Automotors i Serveis Lleida, pel que fa a l'àmbit econòmic, laboral i financer?

En l'àmbit econòmic, tenim la situació que hem passat a causa de la Covid-19, però de totes maneres som una empresa que fem bé la feina que teníem fins ara, tenim una posició de pòdium dins del mercat i això ens dóna una mica de coixí per intentar suportar els efectes econòmicament negatius de la pandèmia.

Laboralment estic satisfet de dir que avui dia tots els treballadors de l'empresa tenim feina, com ja hem dit abans, hi ha gent que està incorporada al 50% i altra al 100%, però tothom té feina, i a curt o mitjà termini arribarem al desenvolupament laboral del 100% de tots els treballadors, una altra vegada i continuarem des del capítol que ho vam deixar. Tenim molta feina, i hem de reprendre-la.

Financerament, tot afecta està clar, però això no serà un impediment per continuar endavant.

A parer seu, com es pot ajudar a remuntar en el territori la situació econòmica i social de la manera més ràpida i efectiva?

S'ha parlat, i sortia als mitjans de comunicació que tornarien a haver-hi incentius per la renovació de vehicles, per part dels elèctrics i potser també pels no elèctrics. Això són incentius que al final amb la càrrega fiscal que tenen els vehicles, ve a representar compartir una de les parts. La mateixa operació de compra que el cotxe genera, tornar-la. S'ha comprovat que sempre que hi ha hagut aquestes mesures d'ajuda, la reactivació del mercat ha respost d'una manera molt positiva. Creiem que això pot ajudar, de totes maneres depèn del Govern i del que decideixin, però si això passa, la reactivació serà més ràpida.

Quins són els futurs projectes més propers de SEAT Automotor i Serveis Lleida?

L'última criatura de casa nostra és el desenvolupament i la posada en marxa del negoci de Cupra, per tant ja som un concessionari "Cupra Specialist", que apart de comercialitzar els vehicles de la marca Seat, també ho fem amb Cupra, i la idea és que a un mig termini puguem tenir unes instal·lacions més grans, on tenir la marca Cupra amb tots els seus negocis.

Seat com a marca també ha desenvolupat models de negoci de micromobilitat. Seat té motos, que encara no ha posa't en comercialització i diferents patinets. A efectes com a Automotor i Serveis el que serà més immediat serà segurament el desenvolupament de Cupra, com una marca més rica quant a models i amb un nivell de producte i resultats bastant explosius, respecte als actuals.

Comparteix

També t'interessarà