Seguiment a mig gas del comerç de Lleida del festiu d'obertura autoritzada

ACN
Publicat: 
15-08-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Seguiment a mig gas del comerç de Lleida del festiu d'obertura autoritzada
  • Seguiment a mig gas del comerç de Lleida del festiu d'obertura autoritzada
  • Seguiment a mig gas del comerç de Lleida del festiu d'obertura autoritzada
  • Seguiment a mig gas del comerç de Lleida del festiu d'obertura autoritzada

El 15 d'agost és enguany un dels festius d'obertura autoritzada per al comerç a Catalunya. A la ciutat de Lleida, la jornada ha tingut un seguiment desigual per part del sector. Grans superfícies, supermercats i algunes franquícies han aprofitat i han obert els seus establiments. En canvi, el petit comerç i negocis familiars han optat majoritàriament per no aixecar la reixa. La calor que fa a mitjans d'agost i el fet que molts lleidatans es trobin de vacances durant aquests dies no afavoreixen l'afluència de compradors, segons les associacions de comerciants. A l'Eix Comercial, la principal artèria comercial de la capital del Segrià, menys de la meitat de les botigues han obert aquest dissabte festiu en què podien fer-ho.

La presidenta de la Federació de Comerç de Lleida (Fecom), Maria Rosa Eritja, ha indicat que la calor que fa a Lleida a mitjans d'agost "no és un dia de màxima afluència de gent" i, a més, ha recordat la recomanació vigent perquè els lleidatans surtin el mínim possible de casa. El president de la Federació d'Associacions de Comerciants de l'Eix Comercial, Llorenç González, també ha recordat que són uns dies en què "molta gent aprofita per sortir de vacances". "Si el 15 d'agost hagués caigut entre setmana, potser haurien obert més comerços", ha afirmat.

Cal recordar que el Departament de Salut va aixecar dijous la restricció que limitava al 50% l'aforament a l'interior dels establiments comercials de Lleida i sis municipis del Baix Segre. A partir d'ara, l'activitat comercial en aquetes set localitats del Segrià "s'haurà de dur a terme evitant qualsevol aglomeració" i la distància física es fixa en 1,5 metres, tant en espais tancats com a l'aire lliure. Així mateix, l'aforament màxim permès serà "l'equivalent a 2,5 m2 per persona", en lloc del 50% de l'aforament del local autoritzat fins ara.

Tancament de comerços

Des de la Fecom assenyalen que l'estat d'alarma, sumat a tancament perimetral del Segrià i al confinament de Lleida i de sis municipis del Baix Segre per prevenir la propagació de la covid-19 han comportat "pèrdues importants" al sector del comerç de la ciutat. "Amb el primer tancament molts establiments ja van fer un 80% menys d'aquells mesos" i, després, "no hem arribat a cobrir ni el 50% dels mesos que hem estat oberts", han indicat Eritja. Les més perjudicats per la caiguda de vendes han estat les botigues d'equipaments per a la persona com són els de roba, calcat i complements.

En el cas de l'Eix Comercial, González estima en uns 10 milions d'euros les pèrdues que acumulen per les vendes que han deixat de fer les botigues de la principal zona comercial de Lleida. Aquest context està comportant el tancament de "bastants" comerços a la capital del Segrià. A l'Eix Comercial, tenen constància que les botigues que ja no aixecaran la reixa no arriben a la desena, del total de 425 que hi ha a la zona. "Esperem que no siguin més", lamenta Llorenç González.

Des de la Fecom consideren "insuficients" els 4 milions d'euros en ajuts que ha destinat la Generalitat als establiments comercials i de serveis del set municipis del Segrià afectats per restriccions més rígides per la covid-19. "1.000 euros no salvaran cap empresa i només ajudaran a poder assumir algun pagament immediat com ara la factura de la llum, el lloguer o estoc", ha afirmat Maria Rosa Eritja.

La resta de festius en què els comerços de Lleida ciutat podran obrir aquest 2020 són el 12 d'octubre, el 29 de novembre i el 6, 13, 20 i 27 de desembre.

Comparteix

També t'interessarà