S'han albirat ovnis en territori lleidatà?

LLEIDACOM / Laura Gómez
07-07-2021
  • S'han albirat ovnis en territori lleidatà?

El passat divendres 2 de juliol es va celebrar el Dia Mundial dels Objectes Voladors No Identificats, més coneguts pel seu acrònim com a OVNIS. Des de molts anys enrere sempre ha existit el debat sobre l'existència de vida extraterrestre, molts experts dediquen estudis per confirmar els fets d'albiraments d'OVNIS i donar conclusions a la societat que siguin totalment acceptades sobre la taula. Al llarg de la història, són moltes les persones que asseguren haver presenciat una experiència alienígena o haver vist objectes voladors similars a un avió, però que asseguren i segons les seves descripcions, que no es tractaven de cap avió o aeronau similar coneguda. Lluny de refutar o secundar una teoria conspiranoica, us parlarem de dos albiraments d'objectes voladors no identificats a Lleida, que fins al moment no s'han pogut comprovar amb certesa de què es tractaven.

En territori lleidatà, es té constància de dos albiraments d'Objectes Voladors No Identificats per part de pilots d'aeronaus. El 17 de maig de 1968, al voltant de les 10 del matí, pilots de l'operatiu aeri "Bravo" van avisar de tenir a la vista "un objecte estrany, aproximadament en la vertical de Lleida, estàtic i de color metàl·lic, en aparença, compost per dos cossos superposats". Segons l'informe d'Albirament de Fenòmens Estranys (Expedients OVNI) de la Biblioteca Central de l'Exèrcit de l'Aire (BCEA), durant l'operatiu, van enviar a dos avions equipats per a documentar amb imatges l'objecte que sobrevolà el territori. Es van fer diferents fotografies, el resultat? Les fotografies no es van poder revelar per què la pel·lícula s'havia vetllat.

El segon albirament va ocórrer el 23 de febrer de 1971, on més de 44 persones van ser testimonis d'un objecte volador que no el van poder identificar. "Segons les declaracions, el succés està clarament definit com un punt lluminós que a mesura que cau va deixant un traç lluminós que es va obrint en forma d'espectacular ventall, difuminant-se amb el temps".

L'any 1980, el Diari La Manyana, publicava en portada “La policía vio un OVNI en la madrugada de Lleida”. Segons testimonis, l'objecte va sobrevolar la zona del riu, prop de l'Avinguda Catalunya, on estava situat l'antic magatzem "Simago". La policia i molts locals, van afirmar que van veure un objecte metàl·lic molt lluminós i de color vermell, que va sobrevolar la ciutat durant una hora i mitja i que de cop i volta, va desaparèixer.

Dibuix descriptiu de l'albirament. /Fco. Recio

Avui dia, són diverses les opinions i posicions davant d'aquest tema que crea controvèrsia. Des de fa segles, amb els primers albiraments d'OVNIS, no s'ha aconseguit establir una teòria fonamentada, només s'ha validat el seu acrònim 'OVNI' per a definir a un Objecte Volador No Identificat, definit com quelcom que l'observador no pot definir i del qual es desconeix el seu origen.

Segons els informes del teòric i escriptor, Ted Wilding-White, un albirament d'un OVNI necessita ser certificat o avalat, per aquesta raó, va dissenyar un informe amb les pautes per deixar constància de l'experiència. Aquest document ha de contenir els següents factors per a comptar amb una validesa:

  1. Localització de l'observació amb lloc, data i hora d'aquesta.
  2. Dades de l'observació on s'indiqui la longitud i temps que va durar.
  3. Ubicació de l'ovni amb informació sobre el seu angle en el cel, la seva orientació respecte als quatre punts cardinals i un dibuix amb la forma de l'objecte.
  4. Descripció de l'ovni aportant la forma, el so, el color, el moviment, el nombre d'objectes i la lluentor comparada amb un altre cos conegut com el Sol, la Lluna, Venus o similar.
  5. Dades de l'observador per a identificar-lo i fins i tot tornar a contactar amb ell per mitjà del seu nom, adreça i telèfon.
  6. Condicions atmosfèriques existents en el moment de l'observació, sobretot el grau de nuvolositat, la temperatura, el vent i les precipitacions, a més de qualsevol altra considerada interessant.

D'altra banda, el grup de Facebook 'Alerta UFO Lleida', que compta amb gairebé 400 membres, va publicar el passat mes de juny, una convocatòria d'albirament d'OVIS que durà a terme la web 'UFO Experience'. La cita, difosa sota el titulo "6a Alerta Ovni Mundial", planteja tres principals preguntes: Són extraterrestres? Fenòmens naturals? Satèl·lits?, amb les quals convida a les persones a participar de l'observació del cel nocturn el dia 7 d'agost a les 22 h amb la condició de donar resposta a aquests plantejaments.

Davant dels diferents testimonis que han sorgit, volem convidar als nostres lleidacomers a compartir amb nosaltres experiències similars que hàgiu tingut o presenciat. Podeu enviar-nos un correu a participa@lleida.com, crearem articles on explicarem les diverses situacions viscudes pels nostres lectors.

Estigueu atents i atentes, us anirem informant sobre aquest tema.

Salutacions, terrícoles!


Albirament 17 de Maig de 1968: Descarrega aquí l'informe en PDF

Albirament 23 de febrer de 1971: Descarrega aquí l'informe en PDF

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

S'hauria d'ampliar l'edat mínima per consumir alcohol?