Territori atorga 2,78 MEUR per garantir la xarxa de camins de les comarques de muntanya

REDACCIÓ
Publicat: 
10-12-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Territori atorga 2,78 MEUR per garantir la xarxa de camins de les comarques de muntanya
    Peu de foto: 
    Generalitat de Catalunya

El Departament de Territori ha resolt atorgar 2,78 MEUR en subvencions i ajuts per garantir el bon estat de la xarxa de camins, senders i vies municipals de les nou comarques de muntanya i de l’Aran, en el marc de les seves polítiques de muntanya.

Enguany el Departament haurà destinat prop de 9 MEUR a les polítiques de muntanya, el que suposa triplicar el pressupost que es destinava fins ara, ampliant les línies de subvenció que ja existien i assumint nous compromisos amb l’obertura de noves. La voluntat és garantir el bon estat de la xarxa de comunicacions pirinenca i potenciar l’atractiu turístic dels senders, com a eines per a garantir l’equitat territorial i per a la millora de les condicions de vida dels veïns i veïnes d’aquestes comarques, ajudant a fixar població i evitant el despoblament.

Les comarques de muntanya es caracteritzen per tenir molts quilòmetres de vials municipals, amb uns costos de manteniment elevats per raons orogràfiques i climàtiques i uns pressupostos municipals insuficients per l’escàs volum de població. En aquest context, fa anys que els consells comarcals i els ajuntaments cooperen en la gestió de la xarxa de camins municipals i, sovint, aquests deleguen part de les tasques a realitzar en els consells, que disposen de més mitjans tècnics i materials.

Per aquests motius, a l’empara de la Llei d’alta muntanya, la Generalitat ha mantingut sempre una política de suport als ens locals en la seva tasca d’adequació de la xarxa de camins i ha potenciat el paper dels consells comarcals com a mancomunitat tècnica de serveis i ens de cooperació. Les línies d’ajut desenvolupades en el marc dels plans comarcals de muntanya i que ara s’enforteixen en son el millor exemple.

Els beneficiaris d’aquests programes d’ajuts són els consells comarcals de muntanya i el Conselh Generau d’Aran, excepte en el cas dels ajuts per a la neteja de neu, que s’adrecen als ajuntaments que no tinguin delegada aquesta tasca en l’administració comarcal. 

Se n’han beneficiat els 9 consells comarcals de muntanya; Alta Ribagorça, Alt Urgell, Garrotxa, Berguedà, Cerdanyà, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès, el Solsonès i el Conselh Generau d’Aran, atès que tenen delegades les competències, o tenen encàrrecs de gestió específics, per executar el manteniment dels camins municipals. No obstant, hi ha poques empreses que ofereixin serveis integrals de manteniment de camins i, a més, els preus de mercat solen ser elevats.

Per això, atorgar un ajut directe a aquests ens per a l’adquisició de maquinària destinada al manteniment i la neteja dels camins els facilitarà oferir un servei del què es beneficien tots els municipis.

Simultàniament, ha augmentat la sensibilitat social per la salut i el benestar i l’hàbit de caminar s’ha estès més enllà del tradicional públic excursionista. Per tant, la xarxa de senders és un patrimoni públic que no es pot perdre i una infraestructura turística de primer ordre. Per aquesta raó, es considera d’interès públic mantenir la xarxa de camins no rodats en bon estat i correctament senyalitzada, sobretot durant els períodes en què son més freqüentats.´

Fins ara, l’acció del Departament en aquesta matèria s’havia canalitzat a través de l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), el qual, a través de la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran, desplega anualment un seguit d’accions sobre aquesta xarxa i també de promoció de les activitats que la utilitzen. Enguany, amb aportacions de l’Institut i de la Direcció General de Polítiques de Muntanya i del Litoral s’ha dotat aquesta nova línia de subvencions que s’ha adreçat adreçada als consells comarcals perquè, de forma coordinada amb els municipis, actuïn sobre aquesta infraestructura.

Comparteix

També t'interessarà