Testos d'antígens generalitzats i periòdics a les farmàcies, si així ho vol el Govern

ACN
Publicat: 
08-04-2021
Actualitzat: 08-04-2021 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Preview cua entrada farmàcia
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu

Les farmàcies demanen participar en una estratègia de tests d'antígens generalitzats i periòdics si el Govern l'acaba impulsant, després que la portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, expliqués que ho estaven estudiant. La vicepresidenta del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), Núria Bosch, demana que es tingui en compte la xarxa de farmàcies en una eventual campanya amb tests d'antígens per detectar la covid-19 entre la població. "Ens costaria entendre que si ho fan, no comptin amb nosaltres", ha afirmat Bosch en una entrevista a l'ACN sobre aquesta qüestió. La vicepresidenta del COFB reivindica el paper dels farmacèutics per explicar com es fa la prova i contextualitzar-ne el resultat, tant si surt negatiu com positiu.

Bosch afirma que els tests d'antígens tenen un paper "evident" per detectar contagis de coronavirus i tallar les cadenes de transmissió i ha recordat que el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona ha demanat en diverses ocasions que les farmàcies els puguin dispensar en un circuit "reglat" i "validat".

La vicepresidenta del COFB assenyala que han fet diverses propostes a Salut en els darrers mesos perquè les farmàcies puguin distribuir aquests tests. Bosch explica que si bé s'ha dubtat de la "idoneïtat" dels tests d'antígens per la "sensació de falsa seguretat que poden donar", s'ha "avançat molt" en aquest sentit i s'ha demostrat que utilitzar-los de forma repetida té un "efecte cribratge".

Sobre un eventual testeig massiu i repetit que faciliti la reobertura, com ja estan fent diversos països amb estratègies diferents (per exemple, Regne Unit o alguns lands d'Alemanya), Bosch defensa la possibilitat que cada persona es faci el test, dispensat per les farmàcies. "Es necessiten moltes mans, ara en la vacunació i per fer el màxim de cribratge possible. El test d'antígens és una eina ràpida, econòmica i accessible que s'utilitza en molts països i aquí també es pot utilitzar i ofereix la possibilitat que la persona sigui la responsable del cribratge de forma repetida", diu.

La vicepresidenta del col·legi considera que els farmacèutics poden tenir un "paper molt important" en el desplegament d'un eventual estratègia de cribratge, tant en la distribució com a l'hora d'informar a la població sobre els tests. "Tothom té una farmàcia propera al domicili i de referència, amb un professional que pot donar les explicacions sobre com es realitza el test per assegurar que el resultat sigui òptim i per contextualitzar-lo", assenyala.

Bosch explica que és fonamental que un professional expliqui les conseqüències tant d'un resultat positiu, i per tant que s'ha de declarar al sistema de salut per començar el rastreig, com d'un negatiu. "És molt important acompanyar aquests tests d'explicacions. Un test d'antígens negatiu no vol dir que no estiguem contagiats, si no que no tenim tanta càrrega viral i per tant s'han de mantenir les mateixes mesures de prevenció", deixa clar.

La vicepresidenta del COFB explica que no seria difícil posar en marxa la distribució i dispensació de tests d'antígens i que es podria fer ràpid, ja que les farmàcies estan acostumades a aquest servei. El que caldria és que l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) regulés els tests perquè fossin d'autodiagnòstic sense prescripció mèdica o bé que el Departament de Salut n'autoritzés la dispensació en el marc d'una campanya sanitària, com es va fer amb les mascaretes ara fa un any, quan es va autoritzar les farmàcies a manipular-ne els paquets per poder-les vendre a la menuda davant de l'escassetat que hi havia.

El cribratge amb automostres de PCR, en espera de Salut

Sobre el cribratge amb automostres de PCR, que Salut va anunciar fa uns mesos que havia de ser massiu a Catalunya, Bosch explica que les farmàcies tenen "tot el protocol organitzat" i que estan en espera que el Departament de Salut ordeni posar-lo en marxa quan ho consideri oportú segons la situació epidemiològica i sanitària.

Bosch assenyala que la prova pilot que es va fer al barri de les Corts de Barcelona va tenir una participació molt alta i que ara la idea és desplegar el cribratge a tot Catalunya, si bé dependrà de Salut com activar-lo, si en una determinada zona o bé en grups d'edat concrets.

La vicepresidenta del COFB indica que no sap quan es posarà en marxa i reconeix que la situació de la covid-19 és molt variable en aquests moments i són els epidemiòlegs els que han de decidir quan és més oportú començar-lo.

Es tracta d'un projecte que va anunciar Salut abans de Nadal amb la voluntat de ser massiu a Catalunya, però que s'ha anat posposant. Consisteix en la recollida d'un kit a la farmàcia perquè cada persona s'extregui ella mateixa una mostra nasal per a una prova PCR. La mostra es portarà a la farmàcia, que l'enviarà al laboratori per analitzar-la. El projecte replica el sistema del programa de detecció precoç del càncer de còlon.

Comparteix

També t'interessarà