Torrebesses recrea la venda històrica del poble amb una jornada medieval plena d’activitats familiars
El pròxim dissabte 17 de maig, Torrebesses farà un viatge en el temps per recordar un dels episodis més singulars de la seva història: la venda del poble i del castell l’any 1427. Per primera vegada, el municipi acollirà una recreació històrica d’aquell fet, a través d’una jornada farcida d’activitats per a tots els públics, organitzada per l’Ajuntament amb el suport de la Diputació de Lleida i el programa ‘Al Poble hi ha de tot’, en el marc del projecte Firrum.
Des de les 11 del matí fins a les 7 de la tarda, els carrers del poble s’ompliran d’oficis medievals com la filadora, el ferrer, el rajoler o el cardador de llana, a més d’un campament històric instal·lat per Alma Cubrae, amb exposició d’armes i una demostració de com es vestia un cavaller medieval.
El programa inclourà tallers de circ aeri, on petits i grans podran provar de pujar per teles i fer figures al trapezi, així com tallers de fang, de boga, espelmes i manualitats. També s’hi podrà veure una cercavila dels Joglars de la Bota, espectacles de malabars i dansa del ventre tribal fusió, i una àmplia oferta gastronòmica de proximitat amb productes com oli, formatges, melmelades, mel, xocolata, cervesa artesana i orelletes.
Una recreació teatral per a tots els públics
El plat fort de la jornada arribarà a la tarda amb una representació teatral oberta a tothom, a càrrec de la companyia Teatralitzat, que escenificarà de manera entretinguda i divulgativa els fets que van tenir lloc el 5 de maig de 1427, quan es va formalitzar la venda de Torrebesses. No cal inscripció prèvia per participar a cap de les activitats.
Segons l’alcalde de Torrebesses, Mario Urrea, l’objectiu d’aquesta iniciativa és donar a conèixer la història local i atraure nous visitants al municipi. A més, ha destacat que aquesta primera recreació “marca l’inici del projecte de fires i fòrums de proximitat” compartit entre els municipis de La Granja d’Escarp, Sunyer, Torre-serona i Torrebesses, dins de ‘Al poble hi ha de tot’. “Quan sumem recursos, podem fer créixer el potencial dels nostres pobles”, ha afegit.
Per la seva banda, el vicepresident de la Diputació de Lleida, Agustí Jiménez, ha subratllat que aquesta proposta “posa en valor la memòria col·lectiva i crea noves oportunitats de futur per als municipis que col·laboren en xarxa”.
L’esdeveniment també compta amb el suport del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través del programa Programa.cat.