Tres localitats lleidatanes entre les sis que s'uneixen aquest 2023 als Pobles més Bonics d'Espanya

REDACCIÓ
Publicat: 
19-12-2022
Actualitzat: 27-03-2023 12:55
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Tres localitats lleidatanes entre les sis que s'uneixen aquest 2023 als Pobles més Bonics d'Espanya
    Peu de foto: 
    Ajuntament de la Vall de Boí

L'Associació dels Pobles més bonics d'Espanya incorporarà a partir de l'1 de gener de 2023 6 noves localitats que han complert els requisits que estableix l'organització per formar part de la xarxa, que s'inicia amb la petició del ple municipal o junta de govern, i que aquest any han sol·licitat nombrosos municipis. Les noves localitats van ser anunciades a l'Assemblea Nacional que s'ha celebrat a Chinchón (Madrid) i que han comptat amb el patrocini de la Direcció General de Turisme de la Comunitat de Madrid.

Durro, Arties i Garòs (Lleida), Castrojeriz (Burgos), El Burgo de Osma (Soria), i Trevélez (Granada) són els sis municipis que passaran a engrossir la llista dels pobles més bonics del nostre país. Aquests nous pobles s'uniran a les 105 localitats que ja formen part de l'Associació i treballaran conjuntament per donar a conèixer la bellesa excepcional dels racons espanyols.

"Avui és un dia de festa a moltes regions d'Espanya, sis nous municipis reben el premi a tota una vida de cura, amor i bona feina feta per part dels seus veïns i institucions, en molts casos per diverses generacions, que van saber deixar un llegat que s'ha recollit amb amor pels seus descendents. Un dia d'orgull, però també un dia amb una gran responsabilitat per al futur. Aquests sis nous pobles s'han compromès a mantenir i millorar dia a dia, la bellesa arquitectònica, el patrimoni cultural, les tradicions i l'entorn natural", ha afirmat Francisco Mestre, President de l'Associació dels Pobles Més Bonics d'Espanya.

Durro (Lleida)

Durro és un petit poble, amb prou feines arriba als 80 habitants, i està situat a la Vall de Boí. Durro és sens dubte, una de les joies al Pirineu Català. Aquest petit poble medieval es caracteritza pels seus carrers empedrats i tranquils que el converteix en el paradís dels que busquen un cap de setmana de pau.

Dins el seu patrimoni històric hi trobem l'església de la Nativitat. Una església romànica del segle XII que destaca per la seva monumentalitat, la portada esculpida, el forrellat medieval i la talla original romànica del Nicodem. Per això, li ha valgut el reconeixement de Patrimoni Mundial, formant part del conjunt de vuit esglésies i una ermita romàniques de la Vall de Boí.

La Vall de Boí, un conjunt romànic abraçat pel paisatge pirinenc
Peu de foto: 
Foto Centre Romànic Boí Taüll

També a Durro trobem l'ermita de Sant Quirc, a la part alta de la muntanya on s'accedeix per un camí que es realitza a peu en uns vint minuts, i des d'on es poden gaudir d'unes vistes privilegiades.

Arties (Lleida)

Arties es troba ubicat a 1.143 m d'altitud a la unió entre els rius Valarties i Garona, en un petit eixamplament de la Vall. Ubicat a 7 km de l'estació d'esquí Baqueira Beret i a 7 km de Viella, a la província de Lleida, és una joia amagada del Pirineu Català.

Al nucli del poble podem trobar part del seu patrimoni cultural, destacant l'església parroquial de Sta. Maria d'Arties, una construcció romànica del segle XI al XII. En aquesta construcció hi podem trobar dos campanars, el primer que data dels darrers anys del segle XIII i primers del XIV, i el segon construït en carreuat d'estil romànic. L'església compta amb tres naus separades per pilars cilíndrics que no tenen bases. Aquests pilars són coronats per un àbac quadrat i sense decorar dels que arrenquen els arcs de mig punt que aguanten els murs. Encara que sens dubte els que sobresurt d'aquesta construcció són la qualitat de les múltiples pintures.

A més d'aquesta Església podem trobar altres monuments com l'Església de Sant Joan, d'estil gòtic, de principis del segle XIV, actualment és seu d'exposicions temporals; les restes del castell d'Arties o Entrasaigües; la Torre i capella de la Casa dels Portolà, del segle XVI; o Banys d'Arties. Amb tot això Arties ens ofereix una gran varietat d'opcions per passar un cap de setmana perdent-nos als carrers.

Castrojereiz (Burgos)

Castrojeriz és a Burgos, a la comarca d'Odra-Pisuerga. Aquest bell poble Burgalès es troba dins del recorregut del Camí de Sant Jaume, el qual travessa de forma longitudinal convertint-se en la travessia més llarga de la ruta jacobea.

Entre el seu ampli patrimoni destaca el Palau dels Comtes de Castro, una construcció d'estil gòtic on trobem una bonica porta del segle XVI. També trobem al poble de Castrojeriz l'Església Verge del Manzano, que va començar a ser construït el 1214 i que actualment acull el museu d'Art Sacro, on trobem talles medievals, pintures flamenques, pergamins i peces d'orfebreria.

El Burgo de Osma (Soria)

El Burgo de Osma és un poble emmurallat situat a la Província de Sòria que amaga grans tresors que enamoren tothom que el visiti. En aquest poble sorià trobem una gran quantitat de monuments d'alt valor històric, com la Catedral de la Mare de Déu de l'Assumpció construïda entre els segles XII i XVIII. En aquest temple s'ajunten tres estils artístics; la catedral romànica (de la qual en queden pocs vestigis); la catedral gòtica, que constitueix la majoria de l'edifici; i les remodelacions de façana i escalinata d'estil renaixentista. Altres dos dels atractius d'aquest poble són el palau Episcopal, que data del segle XVI i té un estil goticoflamenc, i la Universitat de Santa Catalina, del mateix segle d'estil renaixentista.

Però sens dubte la joia de la corona del Burgo d'Osma és el seu Castell, del segle X, que s'alça als afores del poble, unint El Burgo amb Osma. Construït en maçoneria el Castell ens ofereix una vista de les dues localitats i de congost. I per als amants de l'esport, El Burgo d'Osma és el lloc de naixement de Jesús Gil i Gil, expresident de l'Atlètic de Madrid, on cada any celebren una trobada per ajudar el futbol de base.

Garòs (Lleida)

Garòs és un poble del Pirineu Català, és qui ens rep a la ruta de l'Alt Aran de la Vall d'Aran. Es troba al vessant dret de la Garona, entre els barrancs de Cal i sòlida, a 1.115 m d'altitud. Aquest poble muntanyenc amb prou feines compta 100 habitants, i aquest és un dels seus grans atractius. I és que Garòs ofereix un turisme patrimonial i de natura a aquells que volen allunyar-se de les grans aglomeracions i multituds.

No hi ha millor delit que perdre's entre els carrers i anar descobrint l'arquitectura típica de la zona. També destaca en aquest poble la seva Església parroquial de Sant Julià, construïda al segle XII, encara que va ser reformada al segle XV, barrejant elements del romànic i del gòtic. El més interessant d'aquest temple el trobem a l'interior on ens rep un bell Crist de talla, una imatge gòtica de la Mare de Déu i una creu processional de plata.

I pels amants dels esports d'hivern Garòs és a poc menys de 3 quilòmetres de l'estació de Baqueira.

Trevélez (Granada)

Trevélez és un poble situat a l'Alpujarra granadina a menys de 100 quilòmetres de la capital. Se'l podria considerar un dels pobles amb més història del nostre país, ja que hi ha restes d'assentaments neolítics i des del període llaurava en endavant la història del poble està molt detallada.

El municipi de Trevélez està situat sobre la falda sud-oest del Mulhacén, a la confluència dels Rius Chico i Trevélez. Amb una altitud oficial de 1.480 metres, si bé el seu barri alt és a 1.600 metres sobre el nivell del mar, està enclavat al centre del Parc Natural i Nacional de Sierra Nevada, comptant amb paratges de gran bellesa.

A més de la seva importància històrica, Trevélez va ser un dels assentaments moriscos que va desencadenar la Guerra de Rebel·lió dels Moriscs, aquest poble de l'Alpujarra ens ofereix una gran varietat d'opcions per gaudir-ne. La localització geogràfica d'aquest poble el converteix en el lloc perfecte per gaudir de rutes per la natura, amb més de 14 rutes per a tots els nivells.

La pau que envolta Trevélez i la seva bona gent conviden que ens recordem del poble durant molt de temps, tant per la seva bellesa dels seus bells monuments, com l'església de Sant Benet o l'Ermita de Sant Antoni i de la Verge de les Neus, com pels moments viscuts. El més indiscutible dels seus plats són les Truites amb Pernil, encara que tampoc no es queda enrere la Sopa d'Aix amb Pernil, elaborat amb pa dur, all, ous, oli, pernil i pebre vermell.

Comparteix

També t'interessarà