Tres propostes de Tarragona, Madrid i Balears guanyen el concurs d’idees per reformar el parc municipal

REDACCIÓ
Publicat: 
06-12-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Tres propostes de Tarragona, Madrid i Balears guanyen el concurs d’idees per reformar el parc municipal
    Peu de foto: 
    Foto: Ajuntament de Mollerussa

El jurat ha valorat el fet de proposar l’eix del carrer interior com un passeig i la definició d’espais polivalents per a diferents usos


Para, respira, gaudeix, de l’equip Paisarquitectures, format per Núria Gassó i Eduard Vilà, de Tarragona; Ágora, del madrileny Emilio Díaz González; i Vores, d’Antoni Prat Perelló, de la ciutat mallorquina d’Inca, són els tres projectes escollits com a guanyadors pel jurat del Concurs d’idees convocat per l’Ajuntament de Mollerussa amb l’objectiu de reformar el parc municipal. Aquests tres projectes finalistes, que han estat premiats amb mil euros cadascun, s’han triat d’entre les set propostes rebudes en aquesta primera fase del concurs a la qual seguirà una segona fase en la qual serà la ciutadania, a través d’un procés participatiu, la que esculli el projecte guanyador, el qual obtindrà un premi addicional de 2.000 euros. Així ho ha explicat aquest matí l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, acompanyat del regidor de Planificació Urbanística, Pere Garrofé; i la regidora de Participació, Romy Balagué

L’alcalde ha explicat que es treballa perquè el tret de sortida d’aquest procés es faci en el marc de la Fira de Sant Josep, de manera que durant el 2024, a banda de triar el projecte guanyador, es pugui encarregar el projecte executiu amb l’objectiu de conèixer el pressupost total de l’obra i així poder concórrer a ajudes públiques per trobar finançament. Així mateix, ha indicat que el projecte executiu podrà incloure també idees dels altres dos projectes escollits així com les propostes que van fer arribar al consistori des dels Consells de Participació Infantil i Adolescent. 

El jurat, format per l’enginyer de Camins, Canals i Ports Joan Santacana Espasa i els arquitectes Xavier Brufau Niubó, Lluís Guasch,  Julio José Mejón Artigas i Xavier Brufau Niubó, ha escollit aquestes propostes en considerar que totes tres treballen les tendències més innovadores a l’hora d’entendre l’espai públic creant un espai de relació polivalent que permeti diferents usos, segons ha explicat Pere Garrofé. Així mateix, ha valorat especialment les línies conceptuals clares com per exemple el fet de “proposar l’eix del carrer interior com a passeig” i “les diferents solucions aportades amb la definició d’espais buits com a punts de confluència de diferents activitats” així com les propostes d’accessos al parc i la comptabilització amb altres usos com ara els firals. No obstant això, segons apunta el jurat,  “els criteris de sostenibilitat i integració amb l’entorn tot i ser-hi presents no s’haurien de donar per definitius”. 

Un eix vertebrador des de la carretera de Miralcamp al carrer de Tarragona

El regidor de Planificació Urbanística ha fet una anàlisi de les línies conceptuals comunes entre els tres projectes, la més destacada de les quals és l’eix vertebrador que travessa el parc des de la carretera de Miralcamp fins al carrer de Tarragona, reforçant l’entrada d’aquest darrer carrer com a principal i convertint el carrer d’accés al CAP en passeig amb prioritat per a vianants i bicicletes. Així mateix, com a trets comuns també hi ha la previsió d’utilitzar l’espai per a diferents usos i esdeveniments, entre ells els firals i també el tractament de les mitgeres al voltant del parc per crear elements que en mitiguin l’impacte visual. 

Tanmateix, també n’ha destacat alguns trets singulars. Així, en el cas del projecte Para, respira, gaudeix, destaca el fet que la via d’entrada per la carretera de Miralcamp s’eixampla i agafa espai de les piscines municipals per donar més amplitud al passeig i integrar-lo al parc. Dues singularitats més que inclou són el fet de preveure una tanca per clausurar el parc interior del parc ar la nit i permetre així el trànsit per l’eix central que comunica els dos carrers i el fet d’incloure elements diferenciats per acollir els serveis i la zona de restauració. També especifica espais per a usos firals i preserva bona part de l’arbrat existent. 

Pel que fa al projecte Ágora, dibuixa una gran plaça central com si fos una àgora per fomentar la interrelació i també preveu un espai lúdic d’aigua en la zona que fou la piscina de les escales.

Quant al projecte Vores, presenta com a singularitats una plaça de terra tou al bell mig del passeig central, dibuixa diferents espais dins el parc i proposa una pista de patinatge on hi havia hagut la piscina de les escales així com juga amb l’arbrat per aïllar les mitgeres i crear zones diferenciades. 

Comparteix

També t'interessarà