Un buit legal posa al descobert les dades personals d'un milió d'autònoms, segons un estudi

ACN
Publicat: 
20-12-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un buit legal posa al descobert les dades personals d'un milió d'autònoms, segons un estudi
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu

Un buit legal ha posat al descobert dades personals d'un milió d'autònoms. Aquesta es la principal conclusió d'un informe de Xnet, una organització activista per la defensa dels drets digitals. L'estudi detalla que es tracta de dades com el domicili personal, el telèfon, el DNI o el correu electrònic, que es poden aconseguir gratuïtament o per un preu "molt assequible", entre els 9 i els 40 euros. En alguns casos també es pot accedir a informació financera, incidències judicials o probabilitats d'impagament. Els principals afectats d'aquesta incidència serien els treballadors per compte propi amb ingressos inferiors als 1.000 euros al mes i que treballen des del seu domicili personal.

L'informe assegura que hi ha empreses que es dediquen a recollir les dades personals que els autònoms han de proporcionar quan es donen d'alta al cens de l'Agència Tributària i posar-les a disposició dels qui estan disposats a pagar per obtenir-la. De fet, en molts casos alerten que les informacions són "fàcilment accessibles" a un sol clic des de qualsevol cercador.

Entre les activitats més afectades per aquesta incidència hi ha el petit comerç, la neteja, el transport, les cures, i els tractaments i serveis personals. "Apreciem un biaix relacionat amb el poder adquisitiu i amb el poder de negociació dels treballadors, on, en general, els més vulnerables són els més exposats", indica l'informe.

Xnet ha demanat "corregir" aquestes pràctiques, tot i que ha remarcat que aquesta troballa "en cap cas" ha de justificar el tancament al públic de les dades que es troben al registre mercantil. En aquesta línia, l'organització ha demanat diferenciar entre la transparència i la publicació de dades de privacitat personal i ha assegurat que és "absolutament possible" diferenciar entre els autònoms que treballen des del seu domicili personal –que serien els més exposats a aquesta problemàtica- i els que treballen des d'una oficina o coworking.

Així mateix, l'informe recomana "reforçar" el dret de la ciutadania de conèixer i poder oposar-se a l'ús de les seves dades i "protegir" les dades personals dels autònoms quan aquestes coincideixen amb les de caràcter professional.

Comparteix

També t'interessarà