Un equip investigador lleidatà descriu per primera vegada la qualitat del son a Catalunya amb dades de l’Enquesta de Salut

REDACCIÓ
Publicat: 
19-04-2018
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un equip investigador lleidatà descriu per primera vegada la qualitat del son a Catalunya amb dades de l’Enquesta de Salut

La salut del son a Catalunya varia segons l’edat i el gènere de la persona. Això es desprèn de l'anàlisi que ha fet el Grup de Recerca Investigació Translacional en Medicina Respiratòria de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i la Universitat de Lleida (UdL) a partir de les dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya a 4.385 persones. És el primer cop que s'utilitza una escala -anomenada SATED- que va més enllà dels transtorns de son per tal de detectar aspectes més qualitatius de la son de les persones com la satisfacció (avaluació subjectiva del son), l’alerta (capacitat de mantenir-se atent durant el son), el temps (moment del dia en què es produeix el son), l’eficiència (la facilitat per dormir i tornar-se a adormir) i la durada (quantitat d’hores de son de cada 24 hores).

Així doncs, per primer cop s'inclouen preguntes sobre la son en l'enquesta de Salut de Catalunya, que revela que la salut del son decau amb l’edat i que en les dones és sempre una mica inferior que en els homes. L’article s’ha publicat recentment a la revista Plos One.

Aquest estudi posa l'accent en l'associació entre el son i la salut i el benestar en general, així com en la necessitat de buscar noves eines per a la mesura de la salut del son. Per aquest motiu, els investigadors són pioners en l’ús de l'escala SATED, que tot i no estar validada, presenta alguns avantatges comparada amb l'avaluació de només la durada del son, ja que proporciona una avaluació més completa. És per això que els investigadors proposen la possibilitat d’incloure eines multidimensionals d'avaluació de la salut del son en les enquestes poblacionals.

I és que els estudis sobre el son han demostrat la seva relació amb la salut en general i amb l'aparició de malalties cròniques, com ara l’obesitat, la diabetis, la hipertensió o les malalties cardiovasculars, entre d’altres. L’estudi portat a terme pel grup d'investigació lleidatà posa en relleu la importància de les estratègies de prevenció, l'educació i les iniciatives de promoció de la salut destinades a millorar la salut del son.

Comparteix

També t'interessarà