Un estudi mostra que l'abella gegant de la resina continuarà expandint-se per Europa

ACN
Publicat: 
11-11-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un estudi mostra que l'abella gegant de la resina continuarà expandint-se per Europa
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

L'abella gegant de la resina ('Megachile sculpturalis') és la primera abella exòtica documentada d'Europa. El 2018 va ser detectada per primera vegada a la península ibèrica. Un estudi amb participació del Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) alerta que, des que es va detectar, aquesta abella ha colonitzat gran part dels països de l'Europa central a un ritme vertiginós per la globalització i les activitats humanes associades i els seus registres s'han multiplicat per deu en els darrers anys.

Tot i això, l'estudi apunta que el procés d'invasió a Europa acaba de començar, ja que només ha colonitzat una petita part (el 25%) del territori potencial que és capaç d'envair d'acord amb els requeriments ecològics. A la península ibèrica, es concentra a la costa est, però es preveu que arribi aviat a la cornisa cantàbrica.

El treball, que ha estat liderat per la Universitat de Recursos Naturals i Ciències de la Vida de Viena (BOKU), ha comprovat que aquesta espècie s’expandeix per carretera, es refugia a les ciutats i que el canvi climàtic no n'afecta l'expansió, només la distribució per Europa.  

L'abella gegant de la resina és originària de l'Àsia oriental i, com la majoria d'espècies d'abella és solitària: totes les femelles es reprodueixen i funden el seu propi niu.

En el cas de Megachile sculpturalis, les femelles fan els nius en forats que troben o realitzen als troncs d'arbres, tant vius com morts. Tot i la seva mida, que pot superar els 2 centímetres de longitud, no és agressiva.

Comparteix

També t'interessarà