Un estudi revela que despertar pacients amb disfunció respiratòria greu en ECMO millora el seu pronòstic
Un estudi del Vall d'Hebron Institut de Recerca ha demostrat que despertar i fer exercicis de rehabilitació millora el pronòstic de pacients amb disfunció respiratòria greu en ECMO. La investigació s'ha centrat en pacients amb covid-19 que van rebre oxigen per membrana extracorpòria a través de la tècnica d'ECMO, i que van passar períodes llargs a l'UCI. En la majoria d'aquests casos, els pulmons dels pacients no funcionen, però és possible despertar-los i fer rehabilitació activa, ja que l'ECMO permet fer l'intercanvi de gasos que necessita la respiració. Es van despertar 120 pacients i es va comprovar que la supervivència al cap de sis mesos era del 78,8%. En canvi, la dels pacients sedats durant tot el procés baixava al 41,4%.
La investigació també ha constatat que despertar els pacients té "beneficis cognitius i emocionals". Així ho ha explicat el doctor Riera, director del programa ECMO d'adult de l'hospital, que ha matisat que si els pacients estan desperts "poden interaccionar amb els familiars i també amb els professionals sanitaris", i així s'aconsegueix "fer un diagnòstic més precís en funció dels símptomes que explica" i "ajustar la teràpia de la millor manera".
En la mateixa línia, Riera ha afegit que despertar els pacients també serveix per "minimitzar algunes complicacions", com per exemple que tenen "menys infeccions gràcies a la capacitat de tossir". "També s'observen menys danys pulmonars associats a la ventilació", ha agregat Riera.
Els pacients que han format part de l'estudi patien una disfunció respiratòria greu per covid-19 i havien necessitat ECMO durant més de 28 dies. Els que van fer rehabilitació i fisioteràpia en algun moment van aconseguir que la xifra de supervivència al cap de sis mesos fos de 78,8%. A més, requerien menys rehabilitació després de rebre l'alta, segons detalla l'estudi. En canvi, la xifra baixava al 41,4% en els casos dels pacients que es van mantenir inactius.
Tot i que la recerca s'hagi centrat en pacients amb covid-19, els investigadors han conclòs que aquests resultats podrien ser generalitzables a pacients amb disfunció respiratòria per altres causes. La investigació ha estat liderada per la Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) en col·laboració amb l'Hospital Pitié-Salpêtrière de París, l'Institut Karolinska d'Estocolm i l'Hospital Universitari São João de Porto.