Un projecte de recerca sobre càncer de pulmó a Lleida detecta 14 tumors, el 90% curables gràcies al diagnòstic precoç

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
21-11-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un projecte de recerca sobre càncer de pulmó a Lleida detecta 14 tumors, el 90% curables gràcies al diagnòstic precoç
    Peu de foto: 
    Presentació del projecte de recerca sobre càncer de pulmó a Lleida ©ICS

La Granadella ha acollit avui la presentació dels primers resultats d’un projecte de recerca sobre el càncer de pulmó liderat pel Servei de Pneumologia de Lleida. Aquest estudi posa de manifest la importància del diagnòstic precoç com a factor determinant per millorar les opcions de curació en els pacients afectats. Segons les dades recollides, dels 169 pacients diagnosticats a Lleida en els darrers 18 mesos, més del 50% presentaven la malaltia en un estadi avançat. Només el 14% dels pacients, que es trobaven en una fase inicial del càncer, es van poder sotmetre a un tractament quirúrgic curatiu.

En el marc d’aquest projecte, el Servei de Pneumologia va realitzar un cribratge específic a 200 persones amb risc elevat de desenvolupar càncer de pulmó, principalment fumadors habituals amb emfisema o malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC). Com a resultat, es van identificar 14 tumors, el 90% dels quals podran ser tractats amb cirurgia o radioteràpia gràcies a la detecció en fases inicials. Jessica González, facultativa especialista del Servei de Pneumologia i líder del projecte, ha subratllat l’impacte positiu d’aquests resultats, afirmant que "la curació del càncer de pulmó és possible si es diagnostica en fases inicials".

González ha recordat la gravetat de la situació, destacant que el càncer de pulmó és la segona causa de mort a Catalunya i que provoca més defuncions que el càncer de mama i el colorectal junts. “Aquestes dades tan esgarrifoses s’expliquen perquè, quan el càncer de pulmó dona símptomes, ja sol estar molt avançat. Només la cirurgia i la radioteràpia poden curar-lo, però per això cal diagnosticar la malaltia en les seves primeres fases”, ha afirmat. La metgessa també ha remarcat que, malgrat els avenços en el tractament, aquests no han aconseguit millorar significativament la supervivència a llarg termini.

La jornada a la Granadella, un dels territoris amb més implicació en aquest projecte, ha servit per aprofundir en els detalls de l’estudi. El doctor Pere Farré, metge de família de la localitat, ha moderat diverses taules rodones on han participat especialistes en Pneumologia, pacients i altres professionals sanitaris. Els debats s’han centrat en el diagnòstic i tractament del càncer de pulmó i en els reptes immediats que planteja la malaltia.

Cal destacar que aquest projecte de recerca compta amb finançament propi i no forma part de la cartera de serveis del CatSalut. Els resultats presentats avui reforcen la necessitat d’implementar programes de cribratge sistemàtic per als grups de risc, una mesura que podria tenir un impacte significatiu en la reducció de la mortalitat associada al càncer de pulmó.

Comparteix

També t'interessarà