Un recerca recuperarà la memòria oral del paisatge de la Ribagorça

REDACCIÓ
Publicat: 
30-04-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un recerca recuperarà la memòria oral del paisatge de la Ribagorça
    Peu de foto: 
    Jordi Suïls (UdL)

Recuperar la memòria oral del paisatge de l'Alta Ribagorça i posar-lo a disposició de la societat a través d’un portal digital en accés obert, és l'objectiu del projecte de recerca InSitu: memòria del paisatge ribagorçà, una iniciativa del Centre d'Estudis Ribagorçans coordinada pel professor del departament de Filologia i Comunicació de la Universitat de Lleida (UdL), Jordi Suïls Subirà. 

Aquesta investigació, una dels sis finançades per la Xarxa Vives d'universitats i l'Institut Ramon Muntaner a través dels seus ajuts anuals a la recerca Creu Casas Sicart, recorrerà el territori per estudiar, a partir de la toponímia de zones despoblades o semidespoblades, la memòria oral sobre indrets, camins, i patrimoni històric i natural, amb l’objectiu d’evitar que es perdi amb el pas del temps. Aquest recull es farà a partir d'entrevistes a habitants de la Ribagorça i de l'anàlisi de fonts documentals. A més de Suïls, l'equip d'investigació l'integren el geògraf i guia de muntanya, Oscar Aleman, i l'alumna del grau de Filologia Catalana i Estudis Occitans de la UdL, Dúnia Pla.

La importància de la recerca, que rebrà 10.000 euros, recau també en recuperar recursos expressius en desús o en perill d’extinció, i posar-los a l'abast de tothom en un web. Per a l'equip promotor, aquesta informació serà molt útil a l'hora l’elaborar mapes i cartografies, per la didàctica en centres d’ensenyament secundari i universitari, entre altres aplicacions relacionades amb el patrimoni. 

Els ajuts Creu Casas Sicart de recerca en el context local i comarcal per a personal docent i investigador de les universitats del domini lingüístic catalanoparlant, compten amb el suport dels departaments de Recerca i Universitats i de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El seu objectiu és promoure projectes que incorporin transferència del coneixement. A l'edició d'enguany hi optaven 34 estudis, dels quals 6 han estat seleccionats. Tots ells han de presentar propostes d’aplicabilitat i retorn social dels resultats, així com tenir com a marc de referència els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides tant en el procés de recerca com en els seus resultats, que hauran de ser consultables en accés obert.

Comparteix

També t'interessarà