⏯️ Una església de Lleida instal·la panells solars per abastir dues parròquies i tres pisos socials
L'església del Pilar de Lleida ha instal·lat 34 panells solars que generaran gairebé 15 kW d'energia per abastir les parròquies Verge del Pilar i Maria Magdalena i els seus tres pisos socials. L'objectiu és generar energia neta, reduir la despesa en el rebut de la llum i apostar per comunitats energètiques. És per això que després d'aquesta primera fase, treballaran per ampliar la instal·lació fins als 40kW i donar servei a 16 famílies més del barri que estiguin en situació de vulnerabilitat. A més, esperen que el seu exemple animi d'altres a fer el mateix. Calculen que els 16.000 euros que han invertit en aquesta primera fase s'amortitzaran en 5 anys i que els suposarà un estalvi d'entre 3.000 i 4.000 euros l'any en la factura de la llum.
L'empresa encarregada de dur a terme els treballs, especialitzada en aquestes instal·lacions, ha estat Becquel, amb seu a Alcarràs. El seu gerent, Jordi Garcia, ha destacat que amb la instal·lació dels panells i tenint en compte la pujada de la llum, s'estalviaran molts diners, tant a la parròquia com les famílies del barri. A més, ha afegit, a banda de reduir la factura de la llum, també evitaran 8.400 kilograms de CO2 a l'atmosfera l'any.
Aquesta és la primera fase d'un projecte que en el futur en preveu dues més amb l'objectiu de, de manera comunitària, generar i compartir energia fotovoltaica, amb criteris socials, solidaris i pel bé comú. Així ho ha explicat el mossèn Carles Sanmartín Sisó, rector de la Unitat Pastoral Agermanada Pilar-Magdalena, que destaca que aquest projecte vol posar la persona al centre i no l'especulació i que volen arribar a més gent.
En aquesta primera fase la instal·lació fotovoltaica generarà energia que des del primer moment beneficiarà a la parròquia del Pilar. Posteriorment una part d'aquesta energia generada, beneficiarà també a la parròquia de Maria Magdalena i els seus tres pisos, en els quals hi viuen actualment persones en situació de vulnerabilitat.
A la segona i tercera fase, es preveu col·locar més panells solars amb l'objectiu de poder ampliar la instal·lació fins a uns 40 kW. Aquesta energia generada en aquestes segona i tercera fases, serà destinada a compartir-la íntegrament amb famílies del barri, la major part d'elles que es troben en situació de pobresa energètica i que viuen en un radi de 500 metres al voltant de la parròquia del Pilar, perquè és el lloc on es generarà l'energia fotovoltaica, com així ho permet la normativa actual.
Per poder dur terme aquestes fases futures, es necessitarà la col·laboració econòmica de persones i entitats que vulguin participar en aquesta iniciativa solidària i ecològica que a més de col·laborar socialment, es podran beneficiar de l'energia generada.
En tot aquest procés, l'església del Pilar ha comptat amb l'assessorament de l'Agència de l'Energia de l'Ajuntament de Lleida. Ramon Porta, Tècnic de l'Agència de l'Energia de la Paeria de Lleida, ha destacat que amb els panells solars l'energia es genera i es consumeix al mateix lloc i s'elimina per tant el transport i les traves de les companyies elèctriques. És per això que, seguint amb la col·laboració, els tècnics estudien també com facilitar que famílies en situació de pobresa energètica del barri, puguin també beneficiar-se de l'energia que es podria generar en una segona i tercera fase.
El cost d'aquesta primera fase és d'uns 16.000 euros que es pagaran amb les aportacions dels fidels de les dues parròquies.