Una graduada de la UdL premiada per un TFG sobre perspectiva de gènere en les colles castelleres

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
19-11-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Una graduada de la UdL premiada per un TFG sobre perspectiva de gènere en les colles castelleres
    Peu de foto: 
    Alba Seró ©Los Marracos

Alba Seró Bell-Lloch, graduada en Educació Social per la Universitat de Lleida (UdL), ha estat la guanyadora de la vuitena edició del Premi CEPAC per a treballs de final de grau, màster i postgrau de temàtica castellera. Aquest reconeixement, atorgat pel Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells amb el suport de l'Ajuntament de Tarragona, premia Seró pel seu treball de final de grau (TFG) titulat Projecte Crossa: disseny d’un projecte educatiu de formació en perspectiva de gènere per a colles castelleres.  

El projecte presenta un programa formatiu pioner en gènere destinat a colles castelleres universitàries amb l'objectiu de cobrir les necessitats formatives en aquesta matèria i prevenir les violències masclistes. "Aquest material està preparat per ser implementat en qualsevol moment. Algunes de les activitats ja s'han dut a terme en diverses colles, i la metodologia grupal i vivencial ha demostrat ser efectiva per a l'aprenentatge i la motivació de les participants", ha explicat Seró. La part pràctica del TFG es va dur a terme amb Los Marracos, la colla castellera de la UdL, de la qual Seró és membre.  

Un projecte innovador i aplicable

El treball es divideix en dues parts: una teòrica, que aborda els conceptes principals del món casteller, la teoria de gènere i la seva aplicació en els castells; i una pràctica, amb el Projecte Crossa, un dossier pedagògic amb activitats dinàmiques que es desenvolupen en quatre blocs temàtics: conceptes bàsics, consentiment sexual, estructura i rols de poder, i cures dins de les colles.  

El jurat, format per membres del CEPAC, de la Coordinadora de colles castelleres de Catalunya i professorat de la Universitat Rovira i Virgili (URV), ha destacat "la bona definició de l'estat de la qüestió, la metodologia, així com la necessitat i la utilitat del projecte que planteja i la seva possible aplicabilitat".  

Accèssits per a treballs destacats

El premi, dotat amb 1.000 euros, també ha reconegut dos treballs més amb accèssits de 250 euros cadascun. Un d’ells és el TFG El ressò de la memòria. La figura del timbaler Salvador Castellví (1874-1954) i la colla de grallers Els Pelegrins de Bellvei, d’Irene Urgell Molina, graduada en Musicologia per l’Escola Superior de Música de Catalunya. L’altre és el treball audiovisual 4 camises, realitzat per Gio Gonzales, Txell Barbarà i Asser Parreu, estudiants de Periodisme de la URV.

Comparteix

També t'interessarà