⏯️ Una plaga de fongs afecta milers de pins a la Catalunya Central

ACN
Publicat: 
21-12-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • ⏯️ Una plaga de fongs afecta milers de pins a la Catalunya Central
  Peu de foto: 
  Mar Martí (ACN)
 • ⏯️ Una plaga de fongs afecta milers de pins a la Catalunya Central
  Peu de foto: 
  Mar Martí (ACN)
 • ⏯️ Una plaga de fongs afecta milers de pins a la Catalunya Central
  Peu de foto: 
  Mar Martí (ACN)

Les fortes pedregades de finals d'estiu van ferir milers de pins de la Catalunya Central i això ha afavorit l'expansió de la Diplodia, un fong que viu de manera latent a l'arbre i el pot arribar a matar. Ho fa perquè el va afeblint i el deixa vulnerable davant de qualsevol factor extern com, per exemple, l'atac d'un insecte. Al Solsonès, el Bages, el Berguedà, Osona i l'Anoia hi ha centenars d'hectàrees afectades i això posa en perill milers de pins. Un fet que se suma a la debilitat que ja pateixen molts d'aquests arbres per culpa de la sequera. Tot plegat, segons explica el tècnic del Departament d'Acció Climàtica, Pedro Carballal, és una conseqüència més del canvi climàtic i el que més preocupa és que pot ser cada cop més habitual.

Arbres pansits, amb la capçada marró i cada cop menys densos. A diferència d'altres plagues com la de la processionària, la Diplodia ataca el brot de l'arbre, des d'on té capacitat de recuperar-se, i després s'assequen les fulles. Allà on la Diplodia ataca, que coincideix amb la part afectada per la pedregada, l'arbre té poca capacitat de recuperació i, en molts casos, el pot arribar a matar.

A la Catalunya Central hi ha centenars d'hectàrees afectades i sense cap solució. Per exemple, només al municipi de Navès (Solsonès) se n'han comptabilitzat 150. L'únic que es pot fer és tallar-los i, de fet, interessa fer-ho com més aviat millor per evitar que el fong acabi de podrir l'arbre i ja no es pugui aprofitar la fusta. 

En un context de canvi climàtic, amb episodis més freqüents i violents de pedregades, la Diplodia pot afectar cada cop més massa forestal. De fet, segons explica el professor de la Universitat de Lleida (UdL) i investigador del CTFC, Jonàs Oliva, es tracta d'un fong "extremadament termòfil". És a dir, que li agrada molt la calor i pateix molt a l'hivern. Per tant, davant d'hiverns cada cop més suaus, la seva proliferació pot ser cada cop més gran.

En aquest sentit, hi ha estudis que demostren que la Diplodia es troba bàsicament a les zones més baixes de Catalunya, però "òbviament amb el canvi climàtic això li permetrà sobreviure i estar en aquest estat latent en zones de més altitud". Per tant, segons Oliva, "en zones on abans no hi havia aquest fong o n'hi havia en una quantitat molt baixa, ara n'hi haurà molt més i, en cas que hi hagi una pedregada, hi haurà més danys".

La Diplodia és un altre dels perills que afecta els boscos catalans, que ja estan molt deteriorats per culpa de la manca de gestió forestal i la sequera.

La processionària, una altra plaga afavorida pel canvi climàtic

El canvi climàtic també està afavorint altres plagues com el de la processionària del pi, que cada any afecta milers d'hectàrees de bosc. Les altes temperatures permeten allargar el cicle i "el descontrolen". De fet, al Solsonès, per exemple, on les processons d'aquest insecte comencen a finals de gener, ara ja hi ha llocs on es pot trobar.

Comparteix

També t'interessarà