⏯️ Unió de Pagesos demana preparar amb més antelació la campanya de reg vinent per afrontar-la millor i no repetir els errors d'enguany

REDACCIÓ - ACN
Publicat: 
28-09-2023
Actualitzat: 29-09-2023 11:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Unió de Pagesos demana preparar amb més antelació la campanya de reg vinent per afrontar-la millor i no repetir els errors d'enguany
    Peu de foto: 
    Foto: Anna Berga (ACN)

El sindicat diu que la "inexperiència" de la CHE en la gestió de sequeres no pot ser una "excusa"


Unió de Pagesos ha fet balanç del darrer any agrari en el marc de la 69a Fira de Sant Miquel de Lleida i 38a d'Eurofruit, un any marcat per la sequera i el tancament del canal d'Urgell per primera vegada en els seus 161 anys d'història.

"De l'aigua que podem gestionar podem fer-ho més bé. S'ha vist de la part de la CHE que aquest any no s'ha fet bé", ha afirmat Caball, que ha afegit que la situació que el sector ha viscut enguany "no es pot tornar a repetir". Per això, demana una millor gestió a la CHE i també creu que les comunitats de regants s'han "d'autoegixir" i explicar amb antelació als regants com afrontaran la pròxima campanya.

L'organització també demana acabar amb el "tabú" al voltant de la modernització del canal d'Urgell i desencallar aquest projecte, que entenen que "ha de pagar el conjunt de la societat". "Si no comencem a treballar ara, cada any patirem com a aquest i això no pot passar perquè el secor no ho acabarà aguantant", ha alertat Caball.

També amb la voluntat d'evitar que plegui més pagesia, el sindicat ha treballat enguany per posar fil a l'agulla a altres problemes pendents com ara els danys de la fauna, les assegurances agràries, la preservació de l'espai i els costos de producció, a més de l'excés de burocràcia que fa temps que denuncien.

Rècord de contractacions a la campanya de la fruita

Tot i la sequera, la fruita s'ha salvat perquè els arbres s'han pogut regar. Això ha provocat que en moments puntuals hagi faltat mà d'obra per collir la fruita d'estiu, que s'ha solucionat amb 600 contractes en origen, han explicat des del sindicat agrari, que afirmen que malgrat encara no tenen dades definitives, a l'agost hi han hagut "contractacions rècord" de treballadors.

Caiguda de la producció generalitzada

La sequera ha fet caure la producció de manera generalitzada als diferents sectors. Pel que fa a cereals i herbacis, les pèrdues d'aquesta campanya han estat del 100% en secà i d'entre el 30% i el 80% en regadiu. Al sector de la vinya i vi hi haurà entre un 50% i un 70% menys de collita, mentre que en el cas de l'oli, el sindicat preveu una pèrdua mitjana de collita d'entre el 60 i el 90% a Catalunya. Pel que fa a la fruita seca, la pèrdua mitjana en l'avellana pot arribar al 60%, mentre que la previsió de collita d'ametlla en regadiu és bona i més irregular i amb fruits petits en secà.

Sectors agraris

Per sectors agraris, el preu del porcí es va disparar el primer semestre de l'any tot i que des del sindicat remarquen que les despeses també s'han incrementat i els ramaders han d'afrontar, a més, inversions per exigències de noves normatives.

Pel que fa als conills, el mercat segueix en caiguda lliure i entre el 2018 i el 2022 Catalunya ha passat de tenir 595 granges de conills, amb 225.595 mares d'un total de 1.203.954 animals, a 413 granges amb 167.978 mares d'un total de 960.304 animals. Aquestes xifres es tradueixen en un 30% menys de granges i un 25% menys de mares. Durant el 2022 van tancar 49 granges a Catalunya, amb una pèrdua del 8% respecte a l’any anterior.

Pel que fa a oví i cabrum, Unió de Pagesos va advertir a l'abril del perill de desproveïment d'aliment per al bestiar per la sequera i del fet que els ramats extensius havien de completar l'alimentació amb cereals. A Catalunya, el descens de consum d'aquesta carn ha estat del 57% des del 2006.

Sobre la llet, el sindicat s'ha mobilitzat enguany contra els abusos persistents de la gran distribució i va alertar que Catalunya es pot quedar sense llet si no s'obté un preu just en origen, ja que, amb la forta crisi, molts agricultors s'han vist obligats a sacrificar vaques. De 1.224 granges el 2001 ara en quedaven 380 el març d'aquest any. Defensa acabar amb el repartiment injust del valor afegit a la cadena de valor de la llet i un marc legal que garanteixi preus justos perllongats en el temps. El 3 de maig, va fer pública una denúncia davant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència que demana la investigació a Mercadona, Bonpreu i Lidl per haver fixat presumptament preus idèntics en la venda del cartró de llet de vaca UHT de marca blanca entre el 2018 i el 2022.

D'altra banda, el sindicat, amb les entitats apícoles catalanes, va calcular al novembre que el sector apícola havia perdut a Catalunya 2,5 milions l'últim trimestre del 2022. Els estralls de la vespa asiàtica en aquest període van ser de 1,7 milions i 212.000 quilos de mel perduts. Tenint en compte les despeses d'alimentació que l'abella no ha pogut aconseguir, les pèrdues totals son de 2,5 milions. La collita va ser un 70% menor per la climatologia, la vespa i l'abellerol, entre altres. Van reclamar a l'Administració que prioritzi les trampes contra la vespa i la participació del sector en el seu control.

Comparteix

També t'interessarà