Vint estacions de servei de Lleida ja venen el litre de gasolina per sota de l’euro

SEGREcom
01-02-2016
  • Vint estacions de servei de Lleida ja venen el litre de gasolina per sota de l’euro

La baixada dels preus del barril de petroli i, per tant, dels carburants ha permès que actualment un total de 20 estacions de servei de la província de Lleida venguin el litre de gasolina súper de 95 octans per sota d’un euro, segons les dades publicades per Geoportal, dependent del ministeri d’Indústria.

L’abaratiment dels carburants també beneficia els usuaris de vehicles de gasoil, com reflecteix el Geoportal. D’aquesta manera, a la província de Lleida hi ha 26 estacions de servei que venen el litre de gasoil per sota dels 80 cèntims d’euro; en la majoria dels casos, igual que les que oferten la gasolina més barata, són estacions de servei bonÀrea o són gasolineres independents (sense que hi hagi al davant les grans companyies petrolieres).

Les dades oficials sobre els preus mitjans de venda dels carburants els ofereix setmanalment el butlletí petroler que elabora la Comissió Europea.Per exemple, el butlletí d’aquesta setmana llançava un preu mitjà de la gasolina d’1,095 euros per litre, un 4,03 per cent menys que a començament d’any i a nivells de principi de l’any 2010.

Per la seua part, el preu mitjà del dièsel és de 0,909 euros per litre, cosa que suposa una rebaixa del 9,64% des de principi d’any i situa aquest carburant a nivells del 2009.

A la província de Lleida, a l’hora d’omplir un dipòsit de combustible de 55 litres, la diferència entre proveir-se la gasolina de 95 octans més barata (0,995 euros/litre) i la més cara (1,199 euros/litre) arriba als 11,22 euros. En vehicles equipats amb motor dièsel, la diferència entre l’estació de servei lleidatana més barata i la més cara és més voluminosa, ja que, fent la mateixa operació d’omplir un dipòsit de 55 litres, el diferencial arriba als 17,16 euros. I és que el litre de gasoil més barat es ven a la província de Lleida a 0,787 euros/litre, mentre que el més car s’ofereix a 1,099 euros el litre, segons les dades reflectides pel ministeri d’Indústria.

Divendres, el barril de Brent per a entrega al març va obrir al mercat de Londres en 34,57 dòlars, un 2% més que dijous. A més, les eventuals baixades queden aminorades perquè més de la meitat del preu final són impostos i perquè els costos de distribució són fixos.

Uns descensos de preus que no van totalment alhora amb el petroli

Els carburants s’han abaratit progressivament al llarg de l’últim any i mig a mesura que el cru es desplomava als mercats internacionals, si bé no en la mateixa mesura. Les petrolieres defensen que el preu de venda dels carburants no té una relació directa amb la cotització del Brent, sinó que depèn de les cotitzacions de la gasolina i del gasoil als mercats a l’engròs i que hi pesen altres factors, com ara el canvi entre l’euro i el dòlar.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses participar en la 25a edició de l'Animac?