Vuit noves rutes a Mariola i Centre Històric s’integren als actius saludables a la ciutat
Els projectes, ja finalitzats i amb una inversió de 135.000 euros, s’emmarquen en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat pels fons Next Generation, i amb el suport del Ministeri de Sanitat, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i la Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables
La ciutat de Lleida incorpora a la xarxa de propostes saludables fins a vuit noves rutes, que s’ubiquen als barris de la Mariola, Blocs Joan Carles i Turó de Gardeny (zona 09) i Centre Històric (zona 01). Són uns itineraris que s’han plantejat per promoure la salut, la mobilitat sostenible i la participació del veïnat, alhora que pretenen posar en valor els elements patrimonials, culturals i naturals de l’entorn. Les dues iniciatives les zones 09 i 01 han suposat una inversió de 135.292,21 euros i són projectes que s’emmarquen en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) del Govern de l’Estat, finançat pels fons europeus Next Generation, amb el suport del Ministeri de Sanitat, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i la Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables (RECS).
3 rutes saludables i 3 equipaments esportius a l’aire lliure a Mariola
El projecte ha previst recorreguts i equipaments esportius a l’aire lliure, així com la recuperació d’espais naturals per promoure la salut, la mobilitat sostenible i l’apoderament i participació dels veïns i veïnes del barri, a més de destacar el patrimoni cultural de la zona, principalment del Castell Templer de Gardeny; la naturalització amb més arbrat i més refugis climàtics. L’objectiu és aconseguir un barri més sostenible, més accessible i amb un major benestar per a les persones que hi viuen o hi treballen, així com per a les persones que el visiten. S’hi han invertit 118.235 euros.
Les intervencions han consistit a fer tres rutes saludables; la rehabilitació i recuperació d’espais deprimits; la connexió d’espais verds i d’interès a la zona, i la creació de tres espais amb elements per fer exercici físic. Les tres infraestructures són una àrea saludable per a gent gran i població adulta (C/ de la Mercè), un parc de cal·listènia (turó de Gardeny) i un parc de joc infantil actiu i inclusiu (pl. Victorina Vila).
- Ruta vermella: Està pensada per a fer exercici de manera activa, caminant o corrent. Inclou la connexió entre el barri i un element d’interès cultural com és el castell de Gardeny, amb uns 2,3 quilòmetres de longitud, aproximadament.
- Ruta groga: Pretén fomentar alhora el passeig i l’exercici físic. La distància és de 1,86 quilòmetres. També uneix les petites pistes poliesportives que existeixen a la zona.
- Ruta verda: Principalment per al passeig i l’exercici de les persones grans. És una ruta accessible en la qual es troben ombres, bancs i fonts i amb la qual es poden crear accions comunitàries que fomentin la cura de les zones verdes del barri. Compta amb, aproximadament, 2 quilòmetres de recorregut.
Les rutes en aquesta àrea de la ciutat s'han treballat des del Consell de Barri i La Descomunal, fet que ha permès contribuir de forma participada, entitats i veïnat, en el disseny de les rutes i la dinamització d'aquest bé comú.
5 rutes saludables al Centre Històric
A més dels objectius comentats anteriorment, els cinc circuits dissenyats al Centre Històric connecten l’entorn urbà amb el Turó de la Seu Vella. Aquest projecte ha tingut una inversió de 30.044,18 euros, que és l’import concedit amb els fons europeus.
- C1 Ruta Esportiva – Suda Mirador. Distància: 1,22 quilòmetres / Desnivell: 32 m.
- C2 Ruta Esportiva – Volta Turó. Distància 1,56 quilòmetres / Desnivell: 20 m.
- C3 Ruta Monumental. Distància: 1,64 quilòmetres / Desnivell: 39 m.
- C4 Ruta Fonts del Centre Històric. Distància 1,8 quilòmetres / Desnivell: 48 m.
- C5 Comerç i restauració. Distància: 1,79 quilòmetres / Desnivell: 42 m.
A la ruta C2, per augmentar l’accesibilitat i la seguretat, s’ha realitzat una adeqüació del Túnel de Baluarte de Louvigny, en la què s’hi ha col·locat una barana amb il·luminació.
Compten amb la participació de les entitats i agents clau al barri, amb les quals s’ha fet un procés participatiu per detectar-hi les necessitats.