Pic de Peguera

Pic de Peguera

Nom del pic: 
Pic de Peguera
Altitud: 
2.982,70 metres
Unitat de relleu: 
Pirineu Axial

Passa per sobre de les icones per ampliar informació

Pic de Peguera

Es troba situat al límit entre el Pallars Sobirà (Espot) i el Pallars Jussà (La Torre de Cabdella), a la divisòria d’aigües entre el riu Escrita i el Flamisell, en plena zona d’estanys de l’alt Pirineu Axial lleidatà. La seva alçada és de 2.982,7 m.

S’ubica a la zona sud-est del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

A l’est d’aquest cim hi trobem els estanys Negre i Tort de Peguera-Trullo, a la riba del qual s’aixeca el conegut Refugi de Josep Mª Blanc.

Al sud del pic s’hi ubica un altre rosari de bells estanys entre els que cal citar el Tort, el de Saburó, el de Mar i el Gento.


Etimologia

Documentat al segle XI i XII com a pechera i pegera. Aquesta paraula, segons el diccionari significa: “Forn on es crema la llenya de pi per a fer quitrà i pega” i “Lloc on s’escalfa la pega per a marcar al bestiar”. En aquest cas provindria del llatí picaria, derivat de pix, picis, “pega”, “suc que s’extreia del pi”, “pedra de calç”.

Mitologia

EL CAVALL BLANC

Es conta d’un cas que va succeir a Espot del qual es parlà durant moltes generacions fins al punt que ha arribat als nostres dies i que fou conegut com del cavall del dimoni, ja que ningú dubtà que l’animal havia estat enviat pel malèfic personatge o bé era ell mateix transformat.

Succeí un matí quan una noia anava cap a casa seva i va adonar-se que “venive” un cavall blanc. “Puiava” pel dret, per la costa. El cavall assolí la noia i es posà al seu costat com si volgués que aquesta pugés damunt seu. La noia se’l mirà però com que no era de la seva propietat no hi va pujar.

En acostar-se a l’església la noia va entrar-hi per tal de resa. Tot fou u, entrar dins i sentir-se un fort tro acompanyat d’olor de sofre.

La noia va preguntar després a veure qui havia vist el cavall blanc, i ningú l’havia vist. Mai mes se’n sabé res.

Sens dubte o era enviat pel dimoni o era ell mateix convertit en cavall, en un intent d’endur-se aquella noia vera l’ínfer si hagués pujat damunt dels seus lloms.

 

Comparteix aquest pic
Mapa
 
Referits al Pic de Peguera

Unitats paisatgistiques

  • Cims i Estanys d'Aigüestortes i Sant Maurici
Videos