Tuc de Molières

Tuc de Molières

Nom del pic: 
Tuc de Molières
Altitud: 
3.010,10 metres
Unitat de relleu: 
Pirineu Axial

Passa per sobre de les icones per ampliar informació

Emblemàtic pic situat al límit entre la Val d’Aran (Vielha e Mijaran) i els municipis ribagorçans aragonesos de Benasque i Montanuy. Té una altitud de 3.010,1 m.

Es troba en el bell mig del Pirineu Axial, molt a prop i a llevant del pic Aneto, el cim més alt de la serralada pirinenca, a poca distància a l’oest de la Boca Sud del Túnel de Vielha.

Forma part de l’espai natural de la Capçalera de la Noguera Ribagorçana.

Per als amants de l’escalada i l’excursionisme, l’accés més habitual al tuc és per la vessant oriental, la Vall de Molières, en la qual hi trobem el refugi del mateix nom.

Mitologia:

LA ROCA DELS NOU FORATS

Diu que un dia es trobaren el dimoni i l’arcàngel Sant Miquel a les vores del riu Nere, i posats a parlar van coincidir que el motiu de la seva estada a la vall era per possessionar-se d’aquest bell racó de terra per als seus dominis respectius, l’infernal i el celestial.

Van decidir fer-s’ho a sorts, tot fent una prova. Tirarien pedres a la muntanya de davant, i qui mes encerts fes es quedaria la Vall d’Aran sota la seva protecció i domini.

Diu que posats a tirar l’arcàngel va fer nou forats a la muntanya amb els seus encerts, mentre que el dimoni nomes en féu un. Per això la vall quedà sota protecció celestial, essent el seu vetllador sant Miquel, el qual fou agafat per patró de l’església de Vielha.

Em conten que els forats a la muntanya encara hi són avui i es poden veure.

 

Comparteix aquest pic
Municipis: 
Comarques: 
Mapa
 
Referits al Tuc de Molières

Unitats paisatgistiques

  • Cims i Estanys d'Aigüestortes i Sant Maurici
Videos