Almatret
Almatret
És la població situada més al sud de la comarca, limitada amb les demarcacions territorials de Tarragona i Saragossa al seu pas per l'Ebre i també la vila més alta del Segrià. S'estén en part a l’esquerra de l’Ebre, a l’indret on hi ha el pantà de Riba-roja, que forma un sector del seu límit occidental, on s’alcen les elevacions de la serra de Campells, continuació vers el sud de les del veí terme de Mequinensa.
- GRUP ROMERO POLO Lleida Més informació
- CARN SARGAIRE Lleida Més informació
- INTERNET WEB SERVEIS S.L. Lleida Més informació
- ASCENSORES MONTOY Reus Més informació
- QUANTUM LLEIDA Lleida Més informació
- EDOR TEAM Lleida Més informació
- RESTAURANT CAN RÚBIES Lleida Més informació
- AUDITORI MUNICIPAL ENRIC GRANADOS Lleida Més informació
- Força Lleida Lleida Més informació
- A C PLAGUES URBANES Lleida Més informació
Pàgines
Ajuntament d'Almatret
CEIP Sant Miquel
Consultori mèdic
Llar de jubilats d'Almatret
Actualitat i notícies a Almatret
Com? Que ens hem deixat alguna cosa a l'agenda? Envia'ns la informació!
Dades facilitades per Idescat
Una carretera comunica Almatret amb Maials (on enllaça amb la C-45 de Maials a Fraga).
Distància a capital de comarca (Lleida): 48,1 km (39 minuts en cotxe).
Pel que fa a la gastronomia, és típica l'olla d'oli i els "mantecados".
Els seus habitants d'Almatret es diuen almatretans.
El poble pertanyia a la jurisdicció del marquès d'Aitona.
Jordi Tarragó Jové Alcalde | |
Fermin Esteban Miguel | |
Isaac Mateu Salamó | |
Josep Salamó Florensa | |
Ingrid Teixidó Tarragó. | |
Esther Ballesté Ormo | |
Daniel Bastias López |
* Dades referides a l'any 2011
Dades facilitades per Idescat
Miradors d'Almatret
Partint d'Almatret la ruta segueix una sèrie de vistes panoràmiques. Es pot fer en cotxe, a peu o en bicicleta.
El terme municipal d'Almatret és l'únic poble de Lleida que toca l'Ebre i el més alt del Segrià (462 m), la qual cosa permet disfrutar d'unes vistes extraordinàries sobre les contrades dels voltants.
Sortint d'Almatret en direcció a l'ermita de Sant Joan, a 0,2 km del poble, trobem a l'esquerra un camí de terra que ens durà als miradors. El primer (mirador de Riba-roja), a 2,2 km, ens ofereix unes magnífiques vistes de la població de Riba-roja. Des del segon mirador, situat a 4,2 km (mirador de la Presa), podem veure la presa i l'embassament del riu Ebre.
A la carretera que va a Lleida, sortint del poble a 0,4 km a l'esquerra, trobem un camí de terra pel qual es recomana d'anar-hi a peu, en bicicleta o en vehicle tot terreny. A 4,9 km arribem al mirador del Cingle de la Pena, des d'on podem contemplar una esplèndida vista.
Sortint del poble, primer pel carrer Major i després pel carrer del Pou, trobem el pou de la Vila, que ja consta a les ordinacions del 1558. La tradició l'atribueix als sarraïns, però podria ser anterior. Hi podem veure tot el voltant del pou fet de pedra i l'ampla escala, també de pedra, que baixa fins al nivell de l'aigua, i els 11 safareigs de pedra que pertanyien a les 11 famílies que van poblar Almatret.
L'antiga presó de la vila es troba al carrer Major, 24, al centre de la població. Damunt de la porta s'hi pot veure l'escut de la casa dels Montcada. El primer marquès d'Aitona fou Francesc de Montcada i de Cardena, que va morir el 1594 i que va ser enterrat a la Seu Vella de Lleida. Aquest marquesat incloïa la vila d'Almatret, on tenien casa, que avui, arranjada, encara es conserva, a la plaça que hi ha al costat de l'antiga presó.
Església parroquial de Sant Miquel
D'estil barroc, la portada és emmarcada per dos columnes de capitells bellament compostos i el conjunt decorat forma una harmoniosa unitat amb el campanar.
Casa dels Marquesos d'Aitona
Situada al carrer Major, encara hi ha l’escut dels marquesos a damunt la llinda de la porta.
El Pou de la Vila
En aquest pou encara es conserven restes dels estris que empraven les dones per fer la bugada.
Antiga presó del poble
L'Antiga Presó del poble es troba al carrer Major, 24. Damunt de la porta s'hi pot veure l'escut de la casa dels Montcada. El primer marquès d'Aitona fou Francesc de Montcada i de Cardona, que morí el 1594 i que fou enterrat a la Seu Vella de Lleida. Aquest marquesat incloïa la vila d'Almatret, en la qual hi tenien casa, que avui, arranjada, encara es conserva, en la plaça que hi ha al costat de l'antiga presó.
Embassament del riu Ebre
Compren 40 km de pantà navegable que manté el mateix nivell tot l’any. És un lloc on hi ha la possibilitat de practicar esports nàutics i, sobretot, la pesca. A més, és un lloc ideal per a gaudir de la bellesa i la tranquil·litat d’un ecosistema fluvial únic declarat Espai d’ Interès Natural.