Benavent de Segrià
Dades referides a l'any 2021
- RENTALG Benavent De SegriÀ Més informació
Ajuntament de Benavent de Segrià
CEIP Sant Joan
Consultori mèdic
Llar de jubilats de Benavent de Segrià
Associació d'Amics de la Gastronomia
Associació de Bitllaires de Benavent
Campions de Catalunya en el primer i segon campionat de Bitlles Tradicionals Catalanes els anys 1995 i 1996.
Associació de Caçadors
Associació de Dones de Benavent
Associació de Joves "Ben-Jove"
Associació de Jubilats
Associació de Pares d'Alumnes
Coral Aspes d'Or
Actualitat i notícies a Benavent de Segrià
Com? Que ens hem deixat alguna cosa a l'agenda? Envia'ns la informació!
Dades facilitades per Idescat
Està situat al costat de la carretera que uneix Lleida amb Albesa, a 7 km de la primera. I unit amb Vilanova de Segrià mitjançant un ramal d'aquesta que s'inicia a la sortida de Benavent.
El municipi se situa a 3 km de la variant de Lleida (sortida Torre-serona - Albesa), tram que forma part de l'autovia que uneix Lleida amb Barcelona.
Hi ha camins veïnals que comuniquen amb Rosselló, Corbins i Torrefarrera.
Distància a capital de comarca (Lleida): 10,5 km (16 minuts en cotxe).
Per benaventins es coneixen els seus habitants.
El lloc de Benavent és d'origen sarraí i el territori on està enclavat forma part de les terres que Ramon Berenguer IV i Ermengol VI d'Urgell van donar al comte Arnau Mir de Pallars Jussà, que havia intervingut en la conquesta de Lleida al 1149. Arnau Mir va repartir algun dels predis concedits als cavallers pallaresos que l'acompanyaven, entre els quals Guillem de Benavent va rebre una torre fortificada entre els molins d'Alendir i el Lloc de Grallera, en terres fecundades pel reguer del Segrià. L'hereu de Guillem va ser Gomfau de Benavent, que va vendre el seu domini sobre la Torre de Benavent a Pere de Lanzavil i a Pere de Colona. Benavent i Alendir van passar a mans de Bernat de Tarassona el 1245 i del ciutadà de Lleida Bernat Boixó el 1283. Consta en l'última carta de venda (1283) que Benavent tenia 28 focs, mentre que l'any 1358 en tenia 15 i el 1365, sota el domini de Ponç d'Alta-Riba, en tenia només 5. En un instrument del 1369, Benavent era de Guillem de Montcada, per venda de Ponç d'Alta-Riba. Al 1388, el bisbe i el capítol de Lleida compraven Benavent a l'esmentat Montcada. En la revolta a favor de Jaume II d'Urgell, els seus valedors van ocupar (1402) Benavent i Alendir. La possessió del capítol lleidatà va ser temporal, ja que a la fi del segle XV la senyoria de Benavent i Alendir havia passat a la família Botella, ciutadans de Lleida, de la generació de repobladors del Segrià, que havien esdevingut grans terratinents i membres de la qual van ocupar càrrecs a la paeria i van formar part de la confraria de cavallers de Sant Jordi, ja al segle XVI. En el fogatjament del 1553, Benavent continua amb 5 focs. Al segle XVII, va veure els característics problemes sobre els regatges entre els senyors del lloc i la paeria de Lleida. A l'inici del segle XVIII, era el senyor de Benavent Martí de Sabater i Sanz de Latrús-Agullana, que havia ingressat en el braç militar i que rebé de Felip V el títol de marquès de Benavent. Al morir el seu successor, Antoni de Sabater i de Copons, el marquesat va passar a la seua germana Maria Teresa, dona de Baltasar de Riquer, senyor de Vinfaró, llinatge que aleshores es va establir a Barcelona. Durant la primera guerra carlina, els Riquer, que van veure extingir la seua jurisdicció senyorial sobre el lloc, van ser destacats partidaris del pretendent Carles de Borbó. El gran dibuixant i poeta modernista Alexandre de Riquer, avi del romanista Martí de Riquer, era fill del marquès de Benavent, títol que va passar als Sentmenat.
Antoni Carré Cuadrat Alcalde | |
Àngela Sales Batallé | |
Jordi Català Fernández | |
Ferràn Millas Rubinat | |
Cristina Canela Serentill | |
Ferràn Accensi Torres | |
Antoni Català Solé | |
Laia Inglés Rojo | |
Montse Bosch Pascual |
* Dades referides a l'any 2011
Dades facilitades per Idescat
Arbres Centenaris del Segrià
Ruta de temàtica natural, que es pot fer en cotxe i a peu i que dura un dia. Es recomana fer-la a l'estiu o la tardor.
Els arbres són, juntament amb altres elements de la mare terra, els responsables que aquest planeta sigui habitable per a l'home. En aquesta ruta turística podrem contemplar arbres tots ells centenaris i alguns de més de tres-cents anys. La comencem a Torrefarrera, on, sortint pel camí de Benavent, a 400 metres, podrem veure un gran plataner. Seguirem fins a Benavent de Segrià, població al centre de la qual, al carrer de les Escoles, trobarem una molt pintoresca morera. Després anirem cap a Lleida, als Camps Elisis, on podrem fruir de les magnòlies centenàries. Podem parar en algun poble a dinar i disfrutar de la cuina lleidatana.
Més tard, anirem a Maials, on veurem dos majestuosos arbres: un pi i una alzina. A Alcanó podrem observar un gran pi i a Aspa una esplèndida alzina. Per últim, als Alamús, podrem contemplar el xop negre que té el rècord de Catalunya de capçada.
Església de Sant Joan Baptista
Té una bella façana neoclàssica, amb un esvelt campanar de torre vuitavat. L'interior és de tres naus amb columnes i capitells d'ordre compost. És del segle XVIII.
Antic castell d'Alendir
És d'origen islàmic i va ser repoblat per Guillem de Benavent. No en queden restes.
Antiga torre Grallera
NULL