Corbins
Corbins
Població situada al nord-oest de la comarca, a la confluència de la Noguera Ribagorçana (límit nord-oriental del terme) amb el Segre (límit sud-oriental), estès damunt l'estreta plana al·luvial que voreja aquests rius i les terrasses més baixes de la depressió del Segre.
El poble és damunt un turó, a la riba dreta de la Noguera Ribagorçana.
Dades referides a l'any 2022
- Macdonal's Lleida Més informació
- ASCENSORES MONTOY Reus Més informació
- ROTARY CLUB DE LLEIDA Més informació
- DISANTA NUTRICIO Lleida Més informació
- Acadèmia Casanova Lleida Més informació
- ABACUS Lleida Més informació
- SOLUCIONS NG TÀrrega Més informació
- AUDITORI MUNICIPAL ENRIC GRANADOS Lleida Més informació
- IN SIDE Balaguer Més informació
- Instal.lacions Elèctriques Valls - Bernat Lleida Més informació
Pàgines
Ajuntament de Corbins
CEIP Sol Ixent
Consultori mèdic
Llar de jubilats de Corbins
Museu de l'Ajuntament de Corbins
Telecentre de Corbins
Turisme rural: Cala Pia
APA del CEIP "Sol Ixent" de Corbins
Associació de Bitllaires
NULL
Associació de Caçadors
NULL
Associació de dones de Corbins (Adocor)
Associació de joves de Corbins (Ajucor)
Associació de jubilats i pensionistes "Santa Quitèria" de Corbins
Consell parroquial de Corbins
Grup de Grallers, Malabars i Geganters de Corbins
Grup de teatre "Sensepres S.A."
Malalts d'esplai
Jocs, tallers de manualitats.
Actualitat i notícies a Corbins
Com? Que ens hem deixat alguna cosa a l'agenda? Envia'ns la informació!
Dades facilitades per Idescat
El servei regular d'Autocars ALSA realitza la línia: Corbins- Lleida
Distància a capital de comarca (Lleida): 10,6 km (14 minuts en cotxe).
L’origen del nom de Corbins ha estat interpretat (igual com el del Riu Corb) com un hidrònim derivat de “curvum”, explicable pels meandres o ondulacions del curs del riu (d’origen llatí). No obstant, també es contempla que pot deriar de “cursus bini”, que significa la unió entre dos rius, en aquest cas el Riu Noguera Ribagorçana i el Riu Segre.
La batalla de Corbins és un fet d'armes que va tindre lloc al 1126 pel qual les forces musulmanes van recuperar el castell de Corbins, que, conquerit pel comte Ramon Berenguer III de Barcelona, havia sigut encomanat el 1117 al cavaller Arnau Berenguer d'Anglesola. Els almoràvits, aprofitant-se probablement de la rivalitat entre el comte de Barcelona i el rei d'Aragó, Alfons el Bataller, per apoderar-se de Lleida, van envair el Segrià i amenaçaren Albesa i les últimes conquestes del comtat d'Urgell. Els cristians van sofrir, segons el "Chronicon Dertusense", moltes pèrdues d'homes, i el castell no va tornar a les mans catalanes fins al 1147. Els habitants d'aquesta vila es diuen corbinencs.
Caius Juli Cèsar (100-44 a C.) ja feia referència a Corbins al seu llibre "Bello Vivili". Els vestigis romans trobats a la vila formen el conjunt de la Vila Romana del Tossal del Moro. També hi ha vestigis de l'època islàmica, com el castell de Corbins, del qual se sap que era un dels que defensaven la ciutat de Lleida i que Ramon Berenguer III va conquerir al 1117, però va tornar a caure, a la batalla de Corbins, a mans dels almoràvits. Ramon Berenguer IV se'n va apoderar definitivament el 1147 i, donat als templers, es va erigir com a centre de la comanda de Corbins. Va tindre comanador propi des de 1167. Després, va passar als hospitalers fins al 1501. Depenien de la comanda els llocs de Torrelameu i Vilanova de la Barca. Al segle XVI els seus béns van ser assignats per a dotació del gran priorat de Catalunya, del qual va formar una de les quatre cambres.
Jordi Verdú I Paijà Alcalde | |
Anna Belló Tarsà | |
Jordi Camats I Bernaus | |
Èric Berga Sesé. | |
David Lesan Esqué | |
Anaïs Camarasa Verdú | |
Enric Camats Jové | |
Josep Mª Capdevila Martinez | |
Tony Torrelles Biguera |
* Dades referides a l'any 2011
Dades facilitades per Idescat
Ruta turística 'Què hi ha al nostre rebost?'
La ruta consisteix a tastar i comprar productes gastronòmics del Segrià i visitar centres d'interès. Es pot fer en cotxe i a peu, i dura un dia.
A Vilanova de la Barca trobem el bar restaurant El tubo, especialista en llonganisses, botifarres i brasa en general.
A 3 km trobem Corbins, d'on cal destacar el Museu de l'Ajuntament de Corbins, amb objectes romans. A 8 km es troba la població de Torrefarrera, on es poden comprar embotits casolans a cal Fortuny.
Després arribarem a Alpicat, on hi trobarem el forn Cirera, per comprar pa i productes de pastisseria: divendres, coca de poma, i dissabte, coca de recapte.
A 2 km.
Conjunt arqueològic Tossal del Moro
-Vil·la romana: és una de les més importants de Catalunya i un clar exponent de la part rústica, religiosa i industrial del món romà. S'hi han trobat ofrenes, monedes, agulles d'os, utensilis de cuina,...
-Monument funerari: a les vil·les més importants els enterraments estaven disposats entorn d'un monument funerari que exercia la funció de panteó i capella per al culte.
Premsa d'oli
Situada en una de les terrasses que dominen el riu Segre, lleugerament per sobre de l'antic camí de Lleida.
Es procedia a l'obtenció de l'oli mitjançant una premsa de torn. També hi havia un dipòsit per rebre el líquid procedent de la nau de premsat i, després de decantar-ne les impureses, envasar-lo en els recipients definitius.
Restes de l'antic castell de Corbins
D'origen àrab. Actualment és d'ús privat.
Era un dels que defensaven la ciutat de Lleida i va ser conquerit per Ramon Berenguer III el 1117, però va tornar a caure, a la batalla de Corbins, a les mans dels almoràvits. Ramon Berenguer IV se'n va apoderar definitivament el 1147 i, donat als templers, va ser erigit en centre de la comanda de Corbins. Va tindre comanador propi des del 1167. Al ser suprimit l'orde (1317), va passar als hospitalers, que hi van tindre comanadors fins al 1501. Depenien de la comarca els llocs de Torrelameu i Vilanova de la Barca. Al segle XVI els seus béns van ser assignats per a dotació del gran priorat de Catalunya, del qual va formar una de les quatre cambres.
Església parroquial de Sant Jaume
És un edifici del segle XVIII, de façana senzilla i austera, amb una torre campanar de base quadrada, de bon escaire i interior de tres naus neoclàssiques, d'ordre toscà.
Parc del Riu
Situat al costat del Pont Vell. Zona esportiva i de passeig en un entorn tranquil vora la Noguera Ribagorçana i amb un petit estany, on es poden veure diferents espècies aquàtiques.
Aiguabarreig del Segre i la Noguera Ribagorçana
Entorn natural magnífic on es pot contemplar una variada mostra d'espècies vegetals i animals autòctones.
Pont Vell
Situat a la conca del riu Noguera Ribagorçana, està assentat on antigament hi havia el pont romà. Va ser reconstruït per la Generalitat de Catalunya l'any 1933.