Espot
Espot
Comprèn la vall d'Espot, que aflueix per la dreta a la Noguera Pallaresa (límit oriental del terme) al sector meridional de la vall d'Àneu, en forma de vall suspesa, d'origen glacial, separada de la principal per graus de confluència. La drena el riu Escrita, que davalla de les valls lacustres de l'Abellar, Amitges, Ratera, Crabes i Subenuix, que conflueixen a l'estany de Sant Maurici, i per les valls afluents, per la dreta, de Monastero i de Peguera. La vall era aprofitada pel camí que accedia a la vall del Boí des del Pallars pel portarró d'Espot, obert entre el massís de Crabes i el de Subenuix. El sector alt de la vall, al voltant de l'estany de Sant Maurici i del massís dels Encantats, forma part del parc nacional d'Aigüestortes i de Sant Maurici.
El poble es troba a la vora del riu Escrita, a la confluència amb el riu de Peguera, dividit en dos nuclis: Espot Solau, a l'esquerra, i Espot Obago, a la dreta.
Nucli | Habitants |
---|---|
Berrader | 4 |
Espot | 245 |
Estaís | 20 |
Super Espot | 3 |
- XARXA DE MUSEUS DE LES TERRES DE LLEIDA i ARAN Cervera Més informació
- XARXA DE MUSEUS DE LES TERRES DE LLEIDA i ARAN TÀrrega Més informació
- TROS DE SORT Sort Més informació
- XARXA DE MUSEUS DE LES TERRES DE LLEIDA i ARAN Solsona Més informació
- XARXA DE MUSEUS DE LES TERRES DE LLEIDA i ARAN Lleida Més informació
- SERRADORA D'ÀREU Àreu Més informació
- ECOMUSEU DE LES VALLS D'ÀNEU Esterri D'Àneu Més informació
- XARXA DE MUSEUS DE LES TERRES DE LLEIDA i ARAN Lleida Més informació
- XARXA DE MUSEUS DE LES TERRES DE LLEIDA i ARAN Balaguer Més informació
- MUSEU DE GERRI DE LA SAL Gerri De La Sal Més informació
Pàgines
Ajuntament d'Espot
Casa del Parc Nacional d'Espot
Actualitat i notícies a Espot
Com? Que ens hem deixat alguna cosa a l'agenda? Envia'ns la informació!
Dades facilitades per Idescat
Distància a capital de comarca (Sort): 33,4 km (33 minuts en cotxe).
Distància a capital de provincia (Lleida): 161 km (2 hores, 20 minuts en cotxe).
Els seus veïns s'anomenen espotencs.
L'església parroquial (Santa Llogaia) s'esmenta ja al 839.
Josep Maria Sebastià Canal Alcalde | |
Agustí Perot Llimiñana | |
Carlos Isus Castellarnau | |
Rosa Farrando Sebastia | |
Jordi Camp Arnau | |
Josep Oriol Cardona Isus | |
Mª Isabel Sebastia Urbano |
* Dades referides a l'any 2011
Dades facilitades per Idescat
Parc Nacional d'Aigüestortes i estany de Sant Maurici
El parc es troba situat als Pirineus Centrals i presenta tots els elements característics de l'alta muntanya. Creat per decret el 21 d'octubre de 1995, i reclassificat per Llei 7/1988 de 30 de març de la Generalitat de Catalunya, és també un dels espais protegits integrants de la Red de Parques Nacionales de l'Estat Espanyol, i únic d'aquesta categoria a Catalunya.
La seua superfície total de 40.852 hectàrees es troba repartida entre quatre comarques pirinenques amb un ric patrimoni natural, cultural i arquitectònic: l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, la Val d'Aran i el Pallars Jussà. D'aquesta extensió, 14.119 hectàrees corresponen al parc pròpiament dit, que està dividit en dos sectors ben diferenciats: Aigüestortes i Sant Maurici.
El sector occidental o d'Aigüestortes és accessible des de la vall de Boí, per dos entrades diferents, una per la ribera de Sant Nicolau, que comprèn la conca alta del riu del mateix nom i que compta amb paratges encisadors com el d'Aigüestortes i estanys com el de Llebreta i el Llong, i l'altra per la ribera de Caldes, que conté nombrosos estanys com el Negre, Travessani o Monges i cims com el Comaloforno al massís de Besiberri, que amb els seus 3.032 metres d'alçada constitueix la cota màxima del parc.
El sector de Sant Maurici és el més oriental del Parc, i és accessible des de la vall d'Espot. Comprèn les altes valls dels rius Escrita i Peguera, amb estanys tan coneguts com els de Sant Maurici, Ratera i Amitges, i amb pics llegendaris com els mítics Encantats, veritable símbol del parc nacional.
Ruta de l'Isard: Avetar i Solà d'Espot
L'itinerari comença a l'aparcament del prat de Pierró i acaba a l'estany de Sant Maurici. La durada del recorregut és d'una hora i 15 minuts, aproximadament. L'itinerari és fàcil, adequat per a qualsevol persona que pugui caminar aquesta hora llarga. L'època recomanada per fer la ruta és d'abril a novembre. L'itinerari transcorre entre prats i boscos, per la part més baixa del Parc Nacional; permet observar també mostres de l'activitat ramadera de la vall, una de les explotacions tradicionals de la zona. Trobareu diversos cartells que expliquen aspectes diferents del patrimoni natural i cultural de la vall, així com una exposició, a la cabana del pont de Pallers, sobre l'explotació tradicional del bosc als Pirineus.
El mirador de l'estany de Sant Maurici
L'itinerari passa per l'estany de Sant Maurici, la cascada de Ratera, estany de Ratera, mirador de l'Estany i estany de Sant Maurici. La durada del recorregut és de 2 hores i 15 minuts (no cal preveure tornada, ja que és un itinerari de circuit). És de baixa dificultat, amb un desnivell de 300 metres i l'època recomanada per fer-lo és des de finals de maig fins a finals d'octubre. És un itinerari ideal per tindre una visió general de l'alta conca del riu Escrita i que permet observar durant tot el recorregut un paisatge espectacular de gran interès geomorfològic.
Cap a les Agulles d'Amitges
L'itinerari passa per l'estany de Sant Maurici, la cascada de Ratera, l'estany de Ratera i els estanys d'Amitges. La durada del recorregut és d'una hora i 45 minuts, des de l'estany de Sant Maurici. La dificultat és baixa des de l'estany de la Ratera i moderada fins als estanys d'Amitges. El desnivell del recorregut són 480 metres; l'època recomanada és des de mig maig a finals d'octubre. És un itinerari clàssic que permet contemplar una vista esplèndida sobre les valls que envolten l'estany de Sant Maurici i visitar les espectaculars zones lacustres de Ratera i Amitges. El refugi d'Amitges és un bon punt de sortida per efectuar nombroses ascencions, entre altres la del pic de Ratera, el Tuc de Saboredo, el pic d'Amitges o el cim del Bassiero, i travessies cap al circ de Colomers, al de Saboredo o a la vall de Gerber, totes aquestes, però, reservades als muntanyencs més experimentats.
Camí de Sant Maurici al Portarró d'Espot
L'itinerari passa per l'estany de Sant Maurici, el Portarró d'Espot i el Pic del Portarró. La durada del recorregut és de 2 hores i 30 minuts, des de l'estany de Sant Maurici. La dificultat és baixa fins al Portarró i moderada fins al cim. La pujada al pic del Portarró no presenta cap dificultat, encara que pot resultar una mica dura per a les persones que no estan habituades als camins de muntanya de fort pendent. El desnivell a salvar és de 525 metres fins al coll i 836 fins al pic. L'època recomanada per fer la ruta és de juny a finals d'octubre. Aquest itinerari forma part de la travessia entre la vall del riu Escrita (Pallars Sobirà) i la ribera de Sant Nicolau (Alta Ribagorça), que ha esdevingut una ruta clàssica del parc. Baixar cap a l'estany Llong i cap a Aigüestortes es pot fer si teniu previst el retorn. Si penseu refer l'itinerari a peu, valoreu el temps i les vostres forces.
Vall de Peguera- Estany Negre
L'itinerari va des d'Espot, per l'antic camí, a l'estany Negre i dura 3 hores i 30 minuts. És un itinerari de dificultat moderada amb forts pendents al començament i al final del recorregut. El desnivell a salvar és de 1.022 metres. L'època recomanada per fer-lo és de juny a octubre. És un itinerari imprescindible per a tothom qui vol conèixer amb tota la seua magnitud el sector oriental del Parc Nacional. Impressionant conjunt d'estanys d'alta muntanya entre els quals destaca l'estany Negre, el de més fondària del parc (117 metres). Vora l'estany es troba el refugi Josep M. Blanc, guardat durant els mesos de màxima afluència de visitants.
Ruta dels Avets: la Mata i el Gerdar
L'itinerari passa pel bosc del Gerdar, pel pla del Breviari i per l'aparcament del Callau. L'accés des d'Esterri d'Àneu és per la carretera del port de la Bonaigua (C-142) i el ramal que va cap al bosc del Gerdar, passant pel refugi del mateix nom. La durada del recorregut és de 2 hores i 45 minuts; la dificultat és entre baixa i moderada pel fort pendent de l'itinerari, de 340 metres. L'època recomanada per fer la ruta és de juny a octubre. És un itinerari pensat per conèixer l'avetosa més important de la península ibèrica: la Mata de València d'Àneu. Recomanat per a grups molt reduïts, sobretot si es volen fer observacions de fauna. La primera hora del matí o al capvespre són les millors hores per fer bones observacions d'ungulats (isards i cabirols).
La vall de Gerber
L'itinerari va des de l'aparcament del Clot Gran (vall de la Bonaigua) a l'estany de Gerber. Es pot accedir des d'Esterri d'Àneu o des de Salardú per la carretera del port de la Bonaigua fins a l'aparcament situat a uns 2 km de l'ermita de la Mare de Déu de les Ares. La durada del recorregut és d'una hora i mitja, aproximadament. La dificultat és baixa, el camí parteix d'una bona altitud i facilita així l'accés al nivell de base de la vall de Gerber. L'època recomanada per fer la ruta és entre els mesos de juny a octubre. És un itinerari molt adequat per observar els fenòmens d'erosió glacial. A la capçalera de la vall hi ha el refugi metàl·lic Mataró, lliure, amb 16 places, des d'on, si sou experimentats en muntanya, podreu fer ascensions a pics com el Bassiero, el d'Amitges, el Gran Tuc de Saboredo i d'altres.
Els estanys de la Mainera
L'itinerari passa per Espot, el Clot de la Mainera, els estanys de la Mainera, la collada de la Coma d'Espós, Llessui... La dificultat és baixa i el sender d'ascensió suau. L'itinerari permet contemplar amb facilitat un conjunt de petits estanys poc alterats. L'estat de conservació de les pistes d'accés no sempre és bo. Cal demanar informació als centres d'acollida del parc.
Pels estanys de la vall Fosca
Els estanys que es visiten són: estany Gento, estany Tort, estany de Mariolo, estany de Cubieso, estany de Cabiesso i estany Morto. L'accés des de Capdella fa seguir la carretera del pla de Sallente, indret des d'on s'agafa el telefèric d'estany Gento. La durada del recorregut és de 2 hores i 15 minuts. La dificultat és moderada, l'itinerari llarg però molt planer, excepte el primer tram d'estany Gento al Tort. Visió interessant de la zona lacustre de Capdella. Assabenteu-vos dels horaris del telefèric perquè només funciona de juliol a finals de setembre.
El pas de l'Ós
La ruta passa per l'estany Gento, el refugi i estany de Colomina, l'estany de Mar, el pas de l'Ós, l'estany de Saburó, l'estany Frescau, i torna a l'estany de Colomina per acabar una altra vegada a l'estany Gento. El recorregut dura 3 hores, té una dificultat moderada i es pot fer de juny a octubre. Aquest itinerari discorre entre un laberint d'immensos estanys d'aigües profundes i netes. Els camins estan, en general, en bon estat. És molt planer en gran part del recorregut i els dos desnivells remarcables són el d'estany Gento al Tort i de l'estany de Mar al de Saburó. Assabenteu-vos dels horaris del telefèric perquè només funciona de juliol a finals de setembre.