Fulleda
Fulleda
Es troba situat a la zona fronterera de la Conca de Barberà assentat damunt un planell entre les valls dels Cortals i de la Granada i protegit dels vents del nord per un turó. El terme presenta un joc de relleu irregular amb elevacions i fondalades ressecades al llarg dels anys amb una vegetació d'arbusts de garriga on predomina el bosc de pins, roures i alzines, amb l'ametller i l'olivera als planells i la vinya i els cereals a les clotades de les valls més humides.
El nucli urbà està format a l'entorn del castell o fortalesa anomenat "la torre".


-
Teatre Foment Juneda Més informació
-
Frederic Simó Forja Artística Juneda Més informació
-
MUSEU DE L'OLI I EL MÓN RURAL Castelldans Més informació
-
RAESGRA & BIOJUNEDA Juneda Més informació
-
FRI.SAL ARTESANS Les Borges Blanques Més informació
-
Olivert i Pascal Les Borges Blanques Més informació
-
AUTOCARS SOLÉ SERÓ Juncosa Més informació
-
ESPAI MACIÀ Les Borges Blanques Més informació
-
CONSTRUCCIONS PIQUÉ Juncosa Més informació
-
ACEITES DE DEUS L'albi Més informació
Pàgines
Ajuntament de Fulleda
Consultori mèdic
Associació de Dones Marinada
Actualitat i notícies a Fulleda
Com? Que ens hem deixat alguna cosa a l'agenda? Envia'ns la informació!

Dades facilitades per Idescat
Distància a capital de comarca (Les Borges Blanques): 18,0 km (20 minuts en cotxe).
Distància a capital de provincia (Lleida): 43,8 km (43 minuts en cotxe).
Fins no fa gaire, a Fulleda existia una bassa d'aigua que proveïa els habitants i els seus ramats perquè no hi ha cap corrent continu d'aigua. Per motius d'higiene i al trobar altres cabals d'aigua, la bassa es va soterrar i es va construir una plaça amb arbres i un parc infantil. Es pensa que Agustina d'Aragó va ser concebuda a Fulleda, ja que els seus avantpassats són naturals del poble. GASTRONOMIA: llonganissa amb mongetes Els seus veïns es diuen fulledencs.
Les guerres carlines van destruir al segle XIX part de la torre del castell. Els carrers estrets del poble, amb cases de pedra ben escairades i amb cellers són obra d'uns picapedrers de molta anomenada i documentats des del segle XIII. A mitjans del XII, Ramon Berenguer IV va concedir el lloc a Ramon de Boixadors. Un segle després va passar al monestir de Bonrepòs i, al 1255, al de Poblet, per permuta; aquest va atorgar un establiment el 1279. L'església parroquial està dedicada a santa Maria.
Jordi Arbós Gabarró Alcalde | |
Rosa Maria Xifré Josa | |
Neus Cornet Donet | |
Neus Salat Aguilar |
* Dades referides a l'any 2011
Dades facilitades per Idescat
Monument a Agustina d'Aragó
Al carrer que antigament es coneixia com el de les Escoles hi ha una plaça amb jardins, on s'aixeca el monument a Agustina Saragossa i Domènech, heroïna dels Setges de Saragossa. Els seus pares eren de Fulleda, encara que ella va nàixer a Barcelona.
La gent de la població ha mantingut durant anys que l'heroïna de la Guerra de la Independència espanyola va nàixer en aquest poble i no a Barcelona. Aquesta senyora era, efectivament, catalana, filla de Pere Joan Saragossa i Raimunda Domènech. El que sí sembla cert és que la parella va casar-se el 1772 i quan la dona va quedar encinta van anar a instal·lar-se a Barcelona, on va nàixer la petita Agustina.
Amb motiu del segon centenari del naixement d'Agustina, Fulleda va retre-li homenatge amb el monument.
Església parroquial de Santa Maria
És un edifici romànic, amb campanar de paret, de tres arcs i façana refeta en època barroca (la volta és d'arc apuntat). Es tracta d'un temple del segle XIII, d'una sola nau de 17 m x 10 m aproximadament, amb volta de canó lleugerament apuntada, amb murs i volta de pedres ben tallades i una portalada lateral actualment tapiada. Està coberta de lloses de pedra i el campanar és de cadireta. Al segle XVIII s'hi va fer una ampliació, al davant de la nau primitiva, d'estil neoclàssic, amb volta de maó i teulada amb bigues de fusta i amb una portalada de pedra molt elegant.
Antic Molí d'oli de Fulleda
Cooperativa de Fulleda va ser fundada l'any 1957. La disminució de l'activitat agrícola, els canvis en els sistemes de producció i la maquinària que va anar quedant obsoleta, van obligar a tancar el molí. Recentment l'ajuntament ha llogat els baixos de l'edifici i després d'una important restauració de les instal·lacions i la maquinària, l'ha obert al públic com a museu.