La Granja d'Escarp
La Granja d'Escarp
Població situada a la zona sud-oest de la comarca, estès a l'esquerra del Segre, amb la seva confluència amb el Cinca i poc abans de l'aiguabarreig amb l'Ebre. El sector meridional, accidentat pels contraforts occidentals de Montmeneu (494 m), està cobert de bosc, garriga i pasturatges. El poble es troba en un meandre del Segre, davant la confluència amb el Cinca i les ruïnes del monestir d'Escarp.

-
TERMAS BARONÍA DE LES Les Més informació
-
SEAT Automotor y Servicios Lleida Més informació
-
CODELEARN LLEIDA Lleida Més informació
-
Zona Alta Lleida Lleida Més informació
-
Macdonal's Lleida Més informació
-
"DELIZIA" CIRERA DE LLEIDA Sucs Més informació
-
VITHAS LLEIDA Tàrrega Més informació
-
ILERNA Lleida Més informació
-
PERFUMERIA INTERNACIONAL Torrefarrera Més informació
-
FERRERUELA Lleida Més informació
Pàgines
Ajuntament de La Granja d'Escarp
Biblioteca Popular de la Granja d'Escarp
CEIP Sant Jaume
Consultori mèdic
Llar de jubilats de La Granja d'Escarp
Actualitat i notícies a La Granja d'Escarp
Com? Que ens hem deixat alguna cosa a l'agenda? Envia'ns la informació!

Dades facilitades per Idescat
Distància a capital de comarca (Lleida): 44,5 km (36 minuts en cotxe).
Els granjolins són els seus pobladors.
El poble va ser una dependència del monestir d'Escarp; que després va passar a ser de la senyoria dels marquesos d'Aitona.
Manel Solé Alcalde | |
Esther Teixidó | |
Francesc Borbón | |
Jordina Coït | |
Presen Bruned | |
Oscar Prieto | |
Josep M. Jové |
* Dades referides a l'any 2011
Dades facilitades per Idescat
Ruta al Mirador de Montmaneu
És una ruta per veure natura, monuments i per fer excursionisme. Es pot fer amb cotxe i a peu durant tot l'any, i dura un dia.
A Soses hi podem veure l'església parroquial de Sant Llorenç, que va ser bastida al segle XVII sobre l'antiga edificació gòtica dins la línia arquitectònica de la Seu Nova de Lleida. A l'ajuntament hi podem veure el fòssil d'un cocodril, en bon estat de conservació.
Per la mateixa carretera, a 4 km, hi ha el poblat ibèric de Gebut, de gran interès arqueològic i històric. El poblat va aparèixer tot complet, amb calçada centre, carrers transversals i la planta dels edificis.
Seguidament, trobarem Aitona, població amb el barri antic al centre de la vila, on hi ha els carrers Sinagoga i Moreria, els típics carrers amb arcs apuntats, on fa pocs anys van aparèixer llibres de textos aljamiats de vells moriscos, amb caràcters aràbics. Sortint del poble i a 1 km arribarem a la cova del Pare Palau. Hi podem veure l'ermita de Sant Joan de Carratalà, situada al peu de la vila. Hom suposa el bastit sobre una antiga mesquita. La construcció s'atribueix als hospitalers i data de l'època romànica.
Seguint la mateixa carretera i a un km de Seròs en direcció la Granja d'Escarp, hi ha el monestir trinitari de Nostra Senyora dels Àngels d'Avinganya, primer monestir de l'orde en terres hispàniques, fundat per Joan de Mata el 1201. L'església va ser reedificada en època gòtica i ampliada al segle XVI dins l'estètica renaixentista, quan es va fer el claustre.
Després arribem a la Granja d'Escarp, on es pot dinar al bar Marisol o al bar La creu. Sortint pel camí de Mequinensa, es troba l'ermita de Sant Jaume (en runes): hi havia hagut una capella de tipus troglodític i una de romànica, ara arruïnada. Molt a prop de la capella s'hi pot trobar la cova de Sant Jaume. A les terres d'aquesta cova se'ls dóna propietats miraculoses i curatives. Si tornem enrere, hi trobem la roca de la Bruixa, formació rocosa que té forma de bruixa. Per allí a prop, també podem veure el trobament dels rius Segre i Cinca, lloc anomenat Aiguabarreig, zona de pesca del silur, un peix de gran mida. Montmeneu és la muntanya més alta del Segrià (494 m), des d'on es pot veure una magnífica vista panoràmica.
Restes del castell d'Escarp
Antiga fortalesa islàmica, expugnada pel Cid el 1082. Aquest castell fou cedit cap al 1120 per l'alcaid almoràvit Avifelle a Ramon Berenguer III.
Restes arqueològiques de la Granja d'Escarp
NULL
Església parroquial de Sant Jaume
Edifici de finals del segle XVIII, amb façana de severes línies neoclàssiques i campanar adossat de planta quadrada, coronat per una torre vuitavada.
Capella de Sant Jaume
Hi havia hagut una capella de tipus troglodític i una de romànica, ara arruïnada. Molt pròxima a la capella s'hi pot trobar la cova de Sant Jaume. A les terres d'aquesta cova se'ls dóna propietats miraculoses i curatives.
Punta Roja i barranc de Vall de Mores
Hom hi pot trobar restes arqueològiques. També hi ha una estació prehistòrica amb ceràmica de l'eneolític.
Pont Nou
D'estructura totalment lineal que contrasta amb el Pont Vell.