Lladurs
Lladurs
Lladurs comprèn una bona part de la conca mitjana de la Ribera Salada (que rep per l'esquerra la rasa d'Encies, nom que pren la riera de Canalda, limítrofa amb el municipi d'Odèn) i la riera de Lladurs o de la Llena i un fragment de la conca del Cardener (rasa de Torrenteller, afluent per la dreta).
Accidenten el nord del municipi els darrers contraforts de la serra d'Encies: cap d'Estaques (1.353 m). Al nord-oest la roca Llarga prolonga el serrat d'Odèn. La resta del municipi inicia l'altiplà de Solsonès-Segarra, divisòria entre les conques del Segre i el Llobregat.
Nucli | Habitants |
---|---|
El Pla dels Roures | 2 |
Els Torrents | 26 |
La Llena | 28 |
Lladurs | 84 |
Montpol | 51 |
Terrasola | 26 |
Timoneda | 21 |
- Museu de Solsona Solsona Més informació
- MOVIGRUP, S.A. Solsona Més informació
- ECOMUSEU DE LA VALL D'ORA NavÈs Més informació
ADF Alt Solsonès (Lladurs i Odèn)
Ajuntament de Lladurs
Bombers (Solsona)
CEIP Lladurs
Centre Sanitari del Solsonès
Centre Sanitari del Solsonès (Vall de Lord)
Consell Comarcal del Solsonès
Mossos d'Esquadra
Actualitat i notícies a Lladurs
Com? Que ens hem deixat alguna cosa a l'agenda? Envia'ns la informació!
Dades facilitades per Idescat
A Lladurs s'hi accedeix des de la capital, Solsona, per l'LV-4241, carretera que segueix fins a Sant Llorenç de Morunys i finalitza a Berga.
Distància a capital de comarca (Solsona): 8,2 km (12 minuts en cotxe).
Distància a capital de provincia (Lleida): 111 km (1 hora, 25 minuts en cotxe).
Els seus habitants són els lladurencs i lladurenques.
El poblament és antiquíssim, com ho testimonien els dòlmens trobats al 1935. Des del segle XI l'aigua de Lladurs abasta Solsona, sota la jurisdicció de la qual estigué l'antic castell de Lladurs.
Des d’aleshores fins ara han passat nombrosos pobladors, ibers, romans, gots, nobles feudals... que han anat perfilant el municipi fina a l’actualitat. El relleu muntanyenc i trencat de la zona ha condicionat un paper peculiari reiterat al llarg de la història, un lloc de refugi: en època medieval com a refugi de cristians contra musulmans; en època moderna, dels drets del país contra les imposicions borbòniques; i en època contemporània, de la guerrilla contra la invasió francesa i dels furs tradicionals carlins contra el liberalisme. Històricament, aquest relleu d’accés difícil també ha definit un municipi poc poblat i sovint molt desconegut on s’ha establert la pagesia i les masoveries i on resideix una població totalment disseminada.
Joan Vilà Solé Alcalde | CiU |
Daniel Rovira Ciuró | CiU |
Maria Roser Planes Torramorell | CiU |
Maria Angeles Sala Orrit | CiU |
Jaume Solé Cardona | CiU |
* Dades referides a l'any 2011
Dades facilitades per Idescat
Un món natural
És una ruta amb temàtica paisatgística per la comarca del Solsonès. Es pot realitzar durant tot l'any i es fa amb cotxe amb una durada de mig dia per recórrer una distància de 70,8 km. La ruta surt de Solsona i passa per Lladurs, on es visita l'església de Santa Maria de Lladurs. Després es dirigeix cap al cap del Pla, font del Teixó i font Fenerals, un bon lloc per parar i contemplar el clot de Vilamala. Més tard la ruta es dirigeix cap a les pistes d'esquí de Port del Comte, per després seguir la carretera de la Coma. S'arriba a les fonts del Cardener, justament al naixement del riu, on hi ha una àrea de pícnic i un hostal. Després es visita el poble de la Coma i la seua església de Sant Quirze i Santa Julita. Sortint del poble hi ha la font de la Puda, font d'aigües sulfuroses i medicinals. Més endavant es visita el poble de Sant Llorenç de Morunys i es torna a agafar la carretera cap a Solsona. Abans d'arribar-hi, ens desviem per anar al santuari de Lord. Després, i passant per l'embassament de la Llosa del Cavall, ja ens dirigim cap a Solsona, que és el final del trajecte.
Ruta Ribera Salada
És una ruta de temàtica paisatgística, per fer amb cotxe, que dura mig dia i que recorre la distància de 35 km. Es pot fer durant tot l'any.
La ruta surt de Solsona en direcció a Bassella per la L-301. Agafa una desviació a la dreta en direcció al pont del Clop, Montpolt i Cambrils, i arriba a l'Hostal de Cirera. A la dreta hi ha un roure centenari. Durant la ruta hi trobem diversos trencalls que ens porten a petites esglésies. Arribem al pont del Clop. La ribera Salada no és un riu de curs lineal. La capçalera del riu la configura el municipi d'Odèn, lloc on si fa bon temps ens podrem banyar.
Després es visita l'església de Sant Miquel de Montpol i continuem fins al mirador de Serra-seca, mirador privilegiat del sector alt de la ribera Salada i l'Alt Urgell. Des del mirador es poden veure les montserratines i les roques blanques. A la dreta hi ha un camí que porta al castell de Cambrils i a l'església del Remei. També es pot visitar l'església de Sant Martí de Cambrils.
Més tard arribem al llogarret de Cambrils. Es poden visitar les antigues salines, indústria avui aturada que destaca per la curiositat arquitectònica de tot el procés d'extracció de la sal. També es pot visitar un antic molí fariner en funcionament, la font Salada i les Salines.
El camí de tornada permet variants que pot triar cada visitant.
De l'Altiplà a l'Alt Solsonès
La ruta va de Solsona a Sant Llorenç de Morunys, passant per Lladurs. És una ruta esportiva, per fer a peu, que dura 6 hores i 52 minuts. El recorregut és de 26,7 km i es pot fer durant tot l'any.
L'itinerari Solsona-Sant Llorenç de Morunys és part d'un sender de gran recorregut (GR-7). L'utilitza molta gent.
Sortim de Solsona pel carrer de la Bòfia i anem per un camí que segueix per la ribera, aigües amunt. Pel camí trobem la font del Corb, ben condicionada al mig d'una bonica arbreda. Després deixem la ribera del riu i ens endinsem pel bosc. Arribem a un collet a les envistes del castell de Lladurs. Baixem per un sender que passa pel llom. Als 150 metres arribem a la carretera de Solsona a Sant Llorenç i la seguim de cara a Lladurs. Quan arribem al camí de Burrells, l'agafem per visitar la casa Burrells. Després agafem un camí carreter que planeja en direcció nord, creuem la fondalada deixant un camí que baixa cap al sud i anem pujant fent revolts. Davant tenim el tallat coronat pel castell de Lladurs. Pugem i, un cop a dalt, ens dirigim en direcció nord. Trobem un entroncament de quatre camins. Anem cap a l'esquerra creuant la plana entre camps de sembrats i pastura.
Hem tornat a la carretera i la seguim durant uns 4 km en direcció nord. Ens separem de la carretera per passar per un camí ramader paral·lel. Arribem a l'Hostal de Cap del Pla, que està situat al final de l'altiplà. Després, la carretera gira cap a la dreta i el GR-7 continua recte per un sender que aviat inicia una llarga pujada per terreny pedregós. Al final de la pujada, anirem una estona més planers. Passem arran de carretera. Continuem recte, inicialment pugem una mica, però aviat baixarem fins a la collada de l'Hostal del Vent. Després agafem un camí que baixa en direcció nord i alternarem carretera i camí ramader. La carretera fa un revolt, tot pujant cap a l'est. Des d'aquí és forçós passar-hi. Aviat trobem font Fenerals, que salta a la cuneta. La carretera fa un altre revolt, la deixem i anem per un corriol cap a l'est fins a arribar a un collet a les envistes de Sant Llorenç de Morunys, lloc on ens dirigim. Abans, però, ens desviem en una bifurcació per una escletxa anomenada roca esqueixada.
Saltem a la pista de Sant Llorenç de Morunys al santuari de Lord. Podem visitar aquest interessant monument i després anar per un sender cap a l'esquerra, creuar un torrent i anar planers sobre un camí empedrat. Per últim, ja baixem per la carretera de Coll de Jou i la seguim per entrar al poble de Sant Llorenç de Morunys, final de la ruta.
Ribera Salada i Pont del Clop
Per arribar-hi cal agafar la carretera de Solsona en direcció a Bassella (L-301). Al quilòmetre 3,4 a la dreta es troba un trencall que va cap a Cambrils. Al quilòmetre 15,600 hi ha el pont del Clop. En aquest indret la conca del riu adopta formes curvilínies; per aquesta raó aquest tram rep el nom de canal Serpent; lloc on si fa bon temps podrem banyar-nos en les seues transparents aigües.
La Ribera Salada té una longitud d'uns 40 quilòmetres i en el seu trajecte travessa terres dels municipis d'Odèn, Lladurs i Castellar de la Ribera. D'altra banda, el caràcter salobre es manifesta fins i tot en el seu curs inferior, a prop ja del Segre.