Miralcamp
Miralcamp
Municipi situat al migdia de la comarca de la plana d'Urgell, en un lloc privilegiat a dalt del turó anomenat la Serra, des d'on es pot albirar una bella panoràmica de tota la plana d'Urgell.
L'església de Sant Miquel, l'edifici més antic de la població el qual formava part del castell del segle XII, presideix des de la part més alta del poble un conjunt urbà de construccions senzilles i carrers nets en la zona antiga i noves construccions ben equipades en una moderna zona residencial.
El terme municipal forma part d'una conurbació amb centro en Mollerussa i els municipis de Palau d'Anglesola, Golmés i Fondarella.
Dades referides a l'any 2021
- CAL VALLS Vilanova De Bellpuig Més informació
- Escuderia Mollerussa Mollerussa Més informació
- NO SURRENDER FESTIVAL Vilanova De Bellpuig Més informació
- Teatre L'Amistat Mollerussa Mollerussa Més informació
- Speedcar GolmÉs Més informació
- HIDROCAR Vila-sana Més informació
- SERVICIOS CONTABLES, S.L. Mollerussa Més informació
- LA TEULERIA DE LINYOLA Linyola Més informació
- Museu Vestits de Paper Mollerussa Més informació
- NOUS DE PALAU El Palau D’anglesola Més informació
Pàgines
Ajuntament de Miralcamp
Biblioteca de Miralcamp
Camp de futbol de Miralcamp
Cooperativa Miralcamp Fruits
Cooperativa del Camp de Miralcamp
Dispensari municipal de Miralcamp
Escola Pública Sant Miquel
Farmàcia de Miralcamp
Llar de jubilats Sant Jordi de Miralcamp
Llevadora de Miralcamp
Oficina de correus de Miralcamp
Pavelló poliesportiu de Miralcamp
Pista Poliesportiva municipal de Miralcamp
Cambra Agrària de Miralcamp
NULL
Actualitat i notícies a Miralcamp
Com? Que ens hem deixat alguna cosa a l'agenda? Envia'ns la informació!
Dades facilitades per Idescat
Distància a capital de comarca (Mollerussa): 3,9 km (9 minuts en cotxe).
Distància a capital de provincia (Lleida): 30,3 km (28 minuts en cotxe).
Els seus veïns es poden dir tant miralcampencs com miralcampins.
Va ser de la jurisdicció dels Anglesola des del segle XII; passà als Castre-Pinós a principis del segle XV, als Cervelló, barons de la Llacuna; als Alagó i als Montcada, marquesos d'Aitona. La població va assolir una forta embranzida la segona meitat del segle XIX amb la construcció del canal d'Urgell.
Carme Ribes Llordés Alcaldessa | |
Jaume Verdés Torres | |
Josep Ramon Miró Mo | |
Sara Cambray Palencia | |
Aida Folguera Pallàs | |
Irene Soria Ruiz | |
Maria José Cebrian Sans | |
Francesc Xavier Busquets Gonzalvo | |
Ramon León Pallàs |
* Dades referides a l'any 2011
Dades facilitades per Idescat
Església de Sant Miquel
Església d'una sola nau i amb capelles adossades. Totes les capelles són gòtiques menys una que és barroca. Presenta planta de creu llatina.
Molí d'oli
Antic edifici que va ser propietat dels Ducs de Medinacelli. Té una xemeneia que és l'única de la comarca de les seues característiques, on acostumen a viure una parella de cigonyes.
Alzina del Quelàs
Alzina declarada arbre monumental per la seua antiguitat; uns 700 anys.
Els anys i l’enclavament on està situada l’han fet única i especial en la nostra comarca del Pla d’Urgell. Una alzina amb nom propi, amalgamada d’història, llegenda i tradició i reconeguda com l'ésser més vell de tota la comarca.
Situada al cim d’un turó, on es divisa pràcticament tot el pla. Es troba a pocs quilòmetres de Miralcamp, a prop de la Font del Tord i al capdamunt de l’embassament de la bòbila. Just al seu costat passa la carrerada, via antiga de comunicació pels vianants de ferradura que fien la ruta Barcelona, Saragossa, Madrid.
La volta de canó mesura 4,6 m de circumferència a 1,30 m de terra. La capçada aconsegueix els 24 m. L’alçada assoleix els 16 m i tot el voltant de l’arbre fa aproximadament uns 120 m.
Les alzines tenen un creixement molt lent. Segons els tècnics, poden créixer uns 2 mil·límetres de radi a l’any en circumstàncies favorables, Així doncs, l’alzinera del Quelàs pot tenir uns 700 anys,
Podem dir amb certesa que la seva ombra sempre ha estat apreciada per ramaders i transeünts que feien en ella parada obligatòria per descansar dels llargs trajectes fets a lloms de mules i cavalls. Segons ens contaven els nostres avantpassats, als voltants de l’any 1800, sota el seu recer hi reposà l’heroïna Agustina d’Aragó, en un dels seus viatges des de Fulleda (població natal dels seus pares) a Saragossa on vivien els seus avis. També es creu que Pere el Cerimoniós hi va fer parada en un dels seus trajectes a Poblet, monestir que també connecta amb aquest camí.
En el seu temps de més esplendor, a la seva ombra, havia arribat a protegir del sol abrasador, fins a tres ramats de bestiar. Ha sobreviscut a moltes situacions de perill, com va passar el segle XVIII que hi va haver una ordre que manava tallar tots els arbres dels camins reials i carrerades per lluitar contra els bandolers.
Ella, ha estat testimoni privilegiat en generacions passades i presents d’un continu de successos; de vegades tristos com guerres, pestes, misèria i d’altres vegades alegres com les festes de final de collita on es menjava la típica cassola de tros, la celebració del dilluns de Pasqua on hi anaven a menjar la mona i el festeig d’esdeveniments familiars.
L’any 2016, va ser declarada ARBRE D’INTERÉS LOCAL, i no sols es té cura dels tractaments adequats necessaris, sinó també de tenir en bon estat tot el seu entorn, fent-la accessible i acollidora a tots els visitants. Més el nostre anhel no acaba aquí, desitjaríem que fos inclosa en la llista d'arbres monumentals de Catalunya. Estem convençuts que s’ho mereix!
Lo Sindicat Agrícola
Construït per l'arquitecte Cèsar Martinell i Brunet entre els anys 1919 i 1920. És una obra que ha sofert diverses modificacions des del moment en què es va construir. Actualment és de propietat privada.
Ruta de la Serra
El recorregut d'aquesta ruta és de 20,1 km. Hi ha algunes parts que poden tindre alguna dificultat per a la gent d'edats més avançades o per als ciclistes amb poca preparació física.
La ruta és circular, és a dir, es pot fer en els dos sentits de la marxa. El mitjà de transport, com hem dit abans, és la bicicleta.