Organyà
Organyà
Organyà se situa a la ribera d'Organyà, entre el congost de Tresponts, al nord, i el pont d'Espia, al sud. A l'est, el terme limita amb el riu Segre i a l'oest amb la muntanya de Sant Fe (1.207 m), que domina la vila. Dins del terme, a migdia, hi ha l'enclavament de Fontanet, que pertany al municipi de Cabó. Reguen el terme el riu Segre, el riu de Cabó, poc abans de la seua confluència amb aquest, i el riuet de Fontanet. La vila s'abasta de l'aigua de la Font Bordonera.
Dades referides a l'any 2021
- FARMÀCIA PURGIMON La Seu D' Urgell Més informació
- MUSEU DE L'ESCOLA RURAL Castellar De La Ribera Més informació
- MUSEU MOTO BASSELLA Bassella Més informació
- MUSEU DE LES TREMENTINAIRES Tuixent Més informació
- Museu dels Raiers de Coll de Nargó Coll De NargÓ Més informació
- RIBES PORTA ADVOCATS La Seu D'urgell Més informació
- VIATGES CADITOURS La Seu D' Urgell Més informació
- Exquisitarium Oliana Més informació
- AUTOCARS BRUGULAT La Seu D' Urgell Més informació
- Dinosfera Coll De NargÓ Més informació
Pàgines
Ajuntament d'Organyà
Biblioteca pública d'Organyà
Bombers d'Organyà
CAP La Seu d'Urgell
CEIP "Miret i Sans"
Comissaria de Policia
Consultori mèdic d’Organyà
Jutjat de Pau
Llar d'infants
Mossos d’Esquadra
Oficina de Correus
Oficina de Turisme
AMPA CEIP "Miret i Sans
Agrupació Sardanista d’Organyà
Creada l’any 1994 per un grup de persones que volen donar a conèixer la dansa del nostre país
Associació de Pescadors d’Organyà
Bombers Voluntaris d'Organyà
Club Futbol Organyà
Club Parapent Pirenaic
Club de Tir “Els Ganxos”
Coral Bordonera
Entitat creada l’any 1980 per persones que volien que la música arribés arreu.
Càritas Interparroquial d'Organyà
Actualitat i notícies a Organyà
Com? Que ens hem deixat alguna cosa a l'agenda? Envia'ns la informació!
Dades facilitades per Idescat
Des de Lleida s'hi arriba directe a través de la carretera C-26 i agafant la desviació de la C-14 passat el pantà de Rialp. La C-14 comunica Organyà amb la Seu d'Urgell i amb Coll de Nargó al sud. Hi surten pistes secundàries que porten fins als nuclis de Cabó i Montanissell.
Distància a capital de comarca (La Seu d'Urgell): 22,1 km (21 minuts en cotxe).
Distància a capital de provincia (Lleida): 107 km (1 hora, 25 minuts en cotxe).
Els habitants del municipi s'anomenen ganxos
A l'època medieval, la vila d'Organyà se la van disputar el priorat d'Organyà i els comtes de Foix, vescomtes de Castellbò. Els dos bàndols contendents van arribar finalment a un acord de condomini, segellat l'any 1232 amb al signatura d'un pariatge.
Antigament, la Fira de Sant Andreu d'Organyà era una de les més concorregudes del Pirineu. Tot i que els seus orígens no estan documentats, sabem que ja hi havia una fira al segle XII. Se celebrava durant més d'una setmana i concentrava animals de peu redó procedents de tot l'Alt Urgell i també del Pallars, la Cerdanya, el Solsonès, l'Urgell, l'Aragó, Andorra i França. Hi anaven compradors d'aquests indrets, a més d'altres del País Valencià i Castella.
Després d'una època de profunds canvis, aquests últims anys la Fira de Sant Andreu ha pres una nova embranzida amb un espai dedicat als productes artesans.
Cel·lestí Vilà Betriu Alcalde | CiU |
Eduard Vives Espuga | CiU |
Ana Isabel Manrique Pérez | CiU |
Antoni Fiol Colomar | CxO-CP |
Antonio Gil Gomez | CxO-CP |
Mariano Carbonell Perpinyà | PP |
Sergi Parramon Garcia | ERC - AM |
* Dades referides a l'any 2011
Dades facilitades per Idescat
Homilies d'Organyà
L'any 1904 es va trobar a la rectoria de la vila una de les proses més antigues escrites en català. El responsable d'aquesta troballa va ser l'historiador Joaquim Miret i Sans. El text, conegut com les Homilies d'Organyà, correspon a sis sermons amb comentaris de diversosevangelis i epístoles.
La seva datació cal situar-la entre finals delsegle XII i principis del XIII. Actualment l'original del manuscrit es troba a la Biblioteca de Catalunya de Barcelona. Malgrat tot s'ha creat un espai expositiu amb informació referent a les homilies, on es poden veure unes còpies d'aquests manuscrits, a la plaça del mateix nom.
Col.legiata de Santa Maria d'Organyà
Va ser edificada en temps del bisbe Sal·la (981-1010). L'edifici, de planta basilical de tres naus, s'ha remodelat en diverses èpoques. D'estil romànic es conserven l'absis, semicircular i ornamentat amb un fris amb arcuacions llombardes, i el mur de ponent, en què s'obre la porta, amb tres arcs apuntats en degradació.
L'any 1904 l'historiador J. Miret i Sans va descobrir en aquesta parròquia les anomenades Homilies d'Organyà, fins ara el document més antic escrit en català.
Santa Fe
La muntanya de Santa Fe amb la seva forma característica, i la capella de la Santa al cim, és el tret que identifica més clarament el paisatge d'Organyà. Probablement la devoció a Santa Fe, és també, la més característica de la població, la que s'ha mantingut més constant al llarg dels segles.
Parapent
La muntanya del Cogulló, al nord del terme, és un lloc ideal per llençar-se en ala de pendent, o parapent. Les característiques atmosfèriques d'aquesta plana converteixen l'indret en un autèntic paradís per als amants d'aquest esport d'aventura.
El Romànic
Vestigis romànics són Sant Esteve de Sauvanyà, Sant Frutiós de Fontelles, Sant Genís de Tost i les ruïnes de Sant Pere de la Parròquia.
Els Pontarrons
A l'extrem nord-occidental del terme, vora el pont de la Torre i a la dreta del Segre, trobem els Pontarrons, un seguit de ponts medievals que formaven part de l'antic camí d'Organyà a la Seu d'Urgell. Es van construir entre el 1026 i el 1054 per iniciativa del bisbe Sant Ermengol per salvar les profundes escletxes de la roca. Els ponts són d'arc de mig punt, que arrenca directament de la base.