Seròs
Seròs
Seròs és una població situada estratègicament al sector sud-oest del Segrià, al mig del Baix Segre. Terres regades en part pel riu Segre i pel canal d'Aragó i Catalunya.
La presència de l’aigua del riu ha fet també especialment fèrtil aquesta terra, regada per sèquies que cada cop la portent més lluny de la llera. Els recursos naturals agropecuaris es complementen amb el potencial miner de Montmeneu, el cim culminant del Segrià amb 494,9 metres.
En el terme municipal de Seròs podem destacar les necròpolis dels camps d’urnes de Roques de Sant Formatge i Pedròs i el poblat i església paleocristiana i visigòtica del Bovalar. Al centre de la població destaca l’església parroquial de Santa Maria, construïda l’any 1745 i el Palau dels Montcada, desprès de Medinaceli; actualment molt degradat.

Dades referides a l'any 2021
-
ASCENSORS SALES Manresa Més informació
-
DANCESCAPE Lleida Més informació
-
AUTOESCOLA PALLARS Lleida Més informació
-
ILERDENT Lleida Més informació
-
ALUMINIOS SANTIAGO Lleida Més informació
-
L'Intèrpret Lleida Més informació
-
ACROMAT Lleida Més informació
-
VITHAS LLEIDA Més informació
-
JMARIN CONSULTING - CONSULTORIA FINANCERA Barcelona Més informació
-
FUTSAL LLEIDA Lleida Més informació
Pàgines
Ajuntament de Seròs
Alberg Municipal de Seròs
Biblioteca Centre Cultural
Bombers
CEIP Miquel Baró
Centre d'Assitència Primària
Escorxador Municipal
Església
Farmàcia
IES Seròs
Llar d'Infants de Seròs
Llar de jubilats de Seròs
Notaria
Piscines Municipals
AMPA Col·legi Públic Miquel Baró
AMPA IES Seròs
AMPA Llar Infants
Associació Defensa Sanitària
Associació de Mestresses de Casa
Associació de Pescadors
Bombers Voluntaris de Seròs
Casal de la Vila de Seròs
Club Billar Seròs
Club Bàsquet Seròs
Club Ciclista Seròs
Club de Bitlles Seròs
Club de Caçadors
Club de Futbol Seròs
Escola de futbol Ponent
Esplai La Pedrera
Animació nens, colònies.
Llar de Jubilats
Penya Barcelonista Vila de Seròs
Sifon de Vincamet
Unió de Pagesos
Actualitat i notícies a Seròs
Com? Que ens hem deixat alguna cosa a l'agenda? Envia'ns la informació!

Dades facilitades per Idescat
Es pot accedir des de Lleida per la N-II direcció Saragossa, desviant-se, després de passar per Alcarràs, per la carretera local LP-7041.
Per Seròs també passa la comarcal C-242 de Maials a Fraga.
Servei de Taxi: Manel Tersa Sagarra - 699 432 432
El servei regular d'Autocars GAMÓN realitza la línia: Seròs- Lleida.
Distància a capital de la comarca (Lleida): 27,0 km ( 32 minuts amb cotxe).
Els seus habitants són els seronencs
En gastronomia hi trobem els "Pampos", en forma de triangle, cruixents, amb sucre pel damunt i molt gustosos.
A Seròs hi van conviure diferents cultures. Els orígens són molt antics, remuntant-se a les estades a la península de l'emperador romà Juli Cèsar i les lluites amb Pompeu.
Posteriorment, hi van ser els àrabs, fins a la reconquesta dels cristians per Ramon Berenguer III, i el conveni amb el valí Avidefel el 1120. El resultat de tot això es troba en els vestigis arqueològics que en queden. El 1201, el senyor Pere de Bellvís va fer donació a Sant Joan de Mata de les terres i torre d'Avinganya, donant lloc al primer convent Trinitari de les terres hispàniques. Va durar molt de temps fins que l'any 1835 es tancà el convent amb el Decret de Desamortització de Mendizábal.
Josep Antoni Romia Pujol Alcalde | |
Albert Mòdol Teixidó | |
Joana Albà Muñoz | |
Gerard Plaza Teixidó | |
Josep Joan Albà Mestre | |
Oscar Pena Jové | |
Joana Xandri Solé | |
Albert Oto Mariné | |
Francesc Pena Mestre |
* Dades referides a l'any 2011
Dades facilitades per Idescat
Montmaneu
El tossal de Montmaneu és el sostre del Segrià, amb una altura de 494 m. Les vistes abasten el pla de Lleida, la serra de Picarda, el Segre i les terres de Mequinensa i la franja de ponent separades per l'Ebre. Des de la vila de Seròs surten diversos itineraris per accedir-hi, ja sigui amb BTT, cotxe 4X4 o bé a peu. Aquests itineraris estan indicats en cartells anunciatius dins del municipi, i també durant el recorregut hi ha senyalitzacions.
Església parroquial de Santa Maria
Fou constituïda entre els anys 1743-1745, amb un estil típicament de l'època, posteriorment i com a conseqüència de la Guerra Civil, es van cremar i destruir a la plaça les imatges, els altars, un valuós òrgan d'estany, el Sant Crist d'Avinganya i la imatge del Sant Àngel.
Monestir Trinitari de Nostra Senyora dels Àngels d'Avinganya
La casa trinitària d’Avinganya es troba a 2 km al sud-oest de la vila de Seròs. Data dels segles XI- XII. Des del desembre de l’any 1986 fins a l’any 2000, s'ha intervingut amb una direcció de l’excavació per Joana Xandri, del Servei d’Arqueologia de l’IEI, exceptuant la campanya del 1989, dirigida per Josep Medina
El conjunt monàstic d’Avinganya té dues parts ben diferenciades, tant funcionalment com estilísticament. Per un costat, tenim l’àrea religiosa, formada pel temple i el campanar. La seva cronologia va des dels inicis del convent, al segle XIII, fins a la darrera etapa, segles XVII-XVIII, passant per la part més monumental del segle XV, que és del més pur estil gòtic. Per l’altre, tenim l’àrea residencial de la comunitat religiosa, formada pel claustre i les edificacions que l’envolten per l’est, el sud i l’oest; amb una cronologia dels segles XVII-XVIII, a excepció de la zona oriental del claustre, on hi ha encara en peu un parament gòtic i probablement les restes de la primera torre islàmica. Des de l’inici de la recuperació d’Avinganya i de la investigació arqueològica l’any 1986 fins al moment, s’ha intervingut a l’interior del temple, a l’interior del campanar, a les ales nord i oest del claustre, a la planta semisubterrània i al primer pis de l’edifici residencial del costat oest, a la possible torre islàmica que es troba a l’est del conjunt monacal, a l’edifici del sector meridional de la zona residencial, al sud del recinte claustral i al costat NE del monestir a l’exterior del conjunt monàstic.
Ruta al Mirador de Montmaneu
És una ruta per veure natura, monuments i per fer excursionisme. Es pot fer amb cotxe i a peu durant tot l'any, i dura un dia.
A Soses hi podem veure l'església parroquial de Sant Llorenç, que va ser bastida al segle XVII sobre l'antiga edificació gòtica dins la línia arquitectònica de la Seu Nova de Lleida. A l'ajuntament hi podem veure el fòssil d'un cocodril, en bon estat de conservació.
Per la mateixa carretera, a 4 km, hi ha el poblat ibèric de Gebut, de gran interès arqueològic i històric. El poblat va aparèixer tot complet, amb calçada centre, carrers transversals i la planta dels edificis.
Seguidament, trobarem Aitona, població amb el barri antic al centre de la vila, on hi ha els carrers Sinagoga i Moreria, els típics carrers amb arcs apuntats, on fa pocs anys van aparèixer llibres de textos aljamiats de vells moriscos, amb caràcters aràbics. Sortint del poble i a 1 km arribarem a la cova del Pare Palau. Hi podem veure l'ermita de Sant Joan de Carratalà, situada al peu de la vila. Hom suposa el bastit sobre una antiga mesquita. La construcció s'atribueix als hospitalers i data de l'època romànica.
Seguint la mateixa carretera i a un km de Seròs en direcció la Granja d'Escarp, hi ha el monestir trinitari de Nostra Senyora dels Àngels d'Avinganya, primer monestir de l'orde en terres hispàniques, fundat per Joan de Mata el 1201. L'església va ser reedificada en època gòtica i ampliada al segle XVI dins l'estètica renaixentista, quan es va fer el claustre.
Després arribem a la Granja d'Escarp, on es pot dinar al bar Marisol o al bar La creu. Sortint pel camí de Mequinensa, es troba l'ermita de Sant Jaume (en runes): hi havia hagut una capella de tipus troglodític i una de romànica, ara arruïnada. Molt a prop de la capella s'hi pot trobar la cova de Sant Jaume. A les terres d'aquesta cova se'ls dóna propietats miraculoses i curatives. Si tornem enrere, hi trobem la roca de la Bruixa, formació rocosa que té forma de bruixa. Per allí a prop, també podem veure el trobament dels rius Segre i Cinca, lloc anomenat Aiguabarreig, zona de pesca del silur, un peix de gran mida. Montmeneu és la muntanya més alta del Segrià (494 m), des d'on es pot veure una magnífica vista panoràmica.
Roques de Sant Formatge
La partida de les Roques de Sant Formatge es troba a 2 km al sud-oest de la vila de Seròs. És una necròpoli tumular del bronze final-camps d’urnes, datada del 1000-650 aC. Va ser poblat ibèric als segles IV-III aC i trinxeres de la guerra durant l'any 1938.
La necròpoli és el jaciment més representatiu del conjunt de les Roques de Sant Formatge i esdevé el primer cementiri d’incineració documentat a les terres sud-occidentals catalanes amb petits túmuls cobrint les urnes que contenien les cendres i l’aixovar del difunt. Dels diferents indrets on s’han localitzat enterraments destaca el denominat camp F, per ser el millor conservat i amb més quantitat de sepultures. En total, n’hi ha unes dues-centes identificades. La majoria són de tipus circular, però n’hi ha cinc que són de forma rectangular i que correspondrien a la tercera i darrera fase d’utilització (750-650 aC). El poblat està situat al punt més elevat de la zona de les Roques de Sant Formatge, és de forma el•liptíca, i amb unes mesures aproximades de 25 m d’ample i 125 m de llarg. S’hi poden veure els basaments d’algunes cases i la cisterna al mig. Hi ha importants obres de fortificació realitzades per l’exèrcit franquista, l’any 1938, que afecten molt el jaciment ibèric.
El Bovalar
El jaciment del Bovalar, o Bobalà, es troba situat a 2 km a l’est de la vila de Seròs. És d'època paleocristiana i visigòtica, dels segles IV-VIII.
L’església és de planta basilical amb un presbiteri pla, orientada a llevant. Les parets eren de tàpia sobre basaments de pedra i amb pilars equidistants de pedra i coberta a doble vessant de teula. Té dues portes d’accés: una, al nord i, l’altra, al sud. La porta meridional comunica amb el poblat, on hi hauria una petita plaça. A la paret oposada, una altra porta comunica amb un grup de cambres funeràries, probablement mausoleus de personatges importants. L’església està dividida en dues zones desiguals i de diferent ús litúrgic; la part de llevant és el temple i a la part occidental, separada de la resta, hi havia l’àmbit on se situava el baptisteri d’immersió, que anava cobert per un baldaquí sostingut per arcs de ferradura, el qual es pot veure parcialment reconstruït a la Sala d’Arqueologia de l’IEI, conjuntament amb els materials més representatius i alguns dels sarcòfags. El poblat és petit i típic d’un lloc rural. Hi ha cases formades per dues o tres cambres, fetes de tàpia i amb sòcol de pedra i una única porta. Es documenta l’existència d’un molí d’oli. Quant a l’aspecte econòmic, de les excavacions es desprèn que estaríem davant d’un hàbitat amb una economia de cultius de secà: olivera i vinya, cultius d’horta i cultius d’arbres fruiters. És un dels jaciments visigòtics més importants de Catalunya. Actualment es troba consolidat i té una tanca metàl•lica de protecció.