Torrelameu
Torrelameu
El municipi de Torrelameu, d’una extensió de 10,94 km 2 , és a la part meridional de la comarca, al límit amb el Segrià. El terme s’estén a l’interfluvi de la Noguera Ribagorçana, límit ponentí amb el municipi segrianenc Corbins, i el Segre, termenal de llevant amb Vilanova de la Barca (també del Segrià), poc abans de llur confluència, en territori pla, gairebé tot conreat en regadiu, que aprofita la séquia de Torrelameu , que deriva l’aigua de la Noguera Ribagorçana. Confronta, a més, a tramuntana, pel Pla del Maset, sobre la partida de la Gombalda, amb Albesa, i amb Menàrguens per sota del Pla de les Violes, ja dins aquest municipi. Altres partides són les de la Plana, la Carrerada, Algar i el Pla del Molí. Part del terme municipal és inclòs dins el PEIN de l’Aiguabarreig del Segre-Noguera Ribagorçana.
Dades referides a l'any 2021
- Cudos Consultors Lleida Més informació
- QUIMEGA Térmens Més informació
- VIATGES BAMBARA Balaguer Més informació
- OliCastelló Alsina CastellÓ De Farfanya Més informació
- Centre d'Estudis Comarcals de la Noguera Balaguer Més informació
- ALEMANY Os De Balaguer Més informació
- Espai del TEATRE DE BALAGUER Balaguer Més informació
- Cudos Consultors Vielha Més informació
- REBOST ELS VILARS Os De Balaguer Més informació
- MONESTIR DE LES AVELLANES Os De Balaguer Més informació
Pàgines
Ajuntament de Torrelameu
Assistent social
Consultori mèdic local
Escola de Torrelameu
Farmàcia Jauset
Llar d'infants municipal de Torrelameu 'El niu'
Associació Cultural 'Lo Garrameu'
Associació de Dones 'Les Àguedes'
Associació de Joves de Torrelameu
Associació de pensionistes i jubilats Esplai 'Miguel Viladrich'
Actualitat i notícies a Torrelameu
Com? Que ens hem deixat alguna cosa a l'agenda? Envia'ns la informació!
Dades facilitades per Idescat
Des de Balaguer, s'hi accedeix per la carretera local LV-9224 direcció Lleida. El municipi està situat abans d'arribar a Corbins.
Servei Regular d'Autocars ATM Lleida:
- Línia 103: Lleida - Corbins - Balaguer
Distància a capital de comarca (Balaguer): 14,7 km (15 minuts en cotxe).
Distància a capital de provincia (Lleida): 13,4 km (16 minuts en cotxe).
Els seus habitants són els torrudans i torrudanes.
La turris d’Abihumet (Torrelameu) fou un assentament andalusí per a l’explotació de l’espai irrigat per la séquia d’Albesa-Corbins (actual séquia de Torrelameu). Aquest tipus d’assentament, com el de Camporells (al terme municipal d’Albesa) o el de l’Algar (al terme municipal de Torrelameu) corresponia a una petita comunitat d’origen clànic.
Un document de l’any 1093 és, fins el moment, la referència més antiga coneguda d’aquesta explotació agrària o almúnia andalusina de Torrelameu.
L’any 1147, el comte Ermengol VI conquerí aquest lloc i el cedí a l’Ordre del Temple, que l’incorporà a la comanda de Corbins. A la segona meitat del segle XIII, els frares d’aquesta comanda, segons documentació, construïren un oratori a la propietat anomenada Torre de la Mesó. L’antiga almúnia sarraïna, en ser colonitzada per l’Ordre del Temple, havia canviat el nom. A la documentació del segle XVII ja apareixà escrita com Torra de la Meu, d’on deriva el nom actual del poble.
L’any 1317, amb l’abolició de l’Ordre del Temple, Torrelameu passà a l’Ordre de l’Hospital, també dins la comanda de Corbins, fins a la desamortització (1836).
Durant la Guerra Civil, el poble va perdre una trentena dels seus veïns: combatents morts al front, en acció de guerra o executats, i població civil morta per bombardeig o per algun accident derivat de la guerra. Esdeveniments com l’establiment del cap de pont de Balaguer (6 d’abril de 1938 - 7 gener de 1939) o l’ofensiva republicana a Vilanova de la Barca a l’agost de 1938, comportaren conseqüències greus per a la població de Torrelameu. L’11 d’agost de l’any 1938 l’autoritat militar féu evacuar les dones i els nens de Corbins i de Torrelameu. El 14 d’agost l’aviació republicana va metrallar i bombardejar les immediacions del poble i el 18 d’agost Torrelameu fou atacat a canonades. El 12 d’abril de 1939 Torrelameu fou la seu del primer Consell de Guerra celebrat a la província de Lleida després de la finalització del conflicte bèl·lic.
Carles Comes Marco Alcalde | ERC-AM |
Eva-Maria Vilella i Coll Primer Tinent d'Alcalde. Regidoria de Benestar Social i Agricultura i Medi Ambient. | ERC-AM |
Dolors Gasol i Barbero Tresorera. Regidoria d'Urbanisme, Obres Públiques, Economia i Finances, Educació i Joventut i Infància. | ERC-AM |
Jesús López Bellón Segon Tinent d'Alcalde. Regidoria de Noves Tecnologies, Participació Ciutadana, Governació i Cultura i Festes. | ERC-AM |
Núria Trullols Mulet Regidora | CiU |
Josep Maria Vendrell i Vendrell Regidor | CiU |
Guillem Rosell i Farré Regidor | CiU |
* Dades referides a l'any 2011
Dades facilitades per Idescat
Església de la Mare de Déu de l’Assumpció
La comanda templera de Corbins féu construir una capella a la segona meitat del segle XIII, que és l’origen de l’església de la Mare de Déu de l’Assumpció de Torrelameu.
La capella romànica fou reformada al segle XVI i, posteriorment, al segle XVIII. L’església és d’una nau amb capelles laterals que s’obren a la nau mitjançant arcs de mig punt. Als peus de l'església hi ha un cor elevat, sostingut per una volta estrellada. Als peus de l'església, a la banda de l'epístola, hi ha la capella del Roser, coberta amb una volta de canó, amb cassetons decorats per motius florals de guix.
En la façana de ponent es situa l’accés al temple, una porta adovellada. Damunt aquesta porta, s’obre un òcul. A l’angle sud-oest de la façana hi ha la torre del campanar, de planta quadrada, amb dos nivells separats per una cornisa. En el cos superior té obertures amb arcs de mig punt. El parament de la façana, com succeix amb les parts més antigues del temple, és de grans carreus de pedra escairada, exceptuant el nivell superior del frontis, d'aparell irregular, que podria correspondre a la reforma de les cobertes del segle XVIII.
La reforma del segle XVIII comportà una nova coberta per a la nau, amb volta de canó de llunetes sustentada per arcs torals. Aquests arcs reposen sobre impostes i entaulament amb mènsules classicitzant, excepte el del presbiteri que recolza sobre pilastres adossades. En aquesta intervenció també se substituí la capçalera plana del segle XVI per un absis poligonal. La conca, motllurada en guix en forma de petxina, se sosté mitjançant trompes. En aquell moment s'enguixà també tot l'interior.
Antiga casa de la vila
En diversos carrers del nucli més antic de Torrelameu es conserven cases antigues, construïdes entre els segles XVI i XIX. Una visita pels carrer Major, Boteres, March, La creu i Balaguer o per la Plaça de l’Església o de La creu permet observar restes d’aquestes cases antigues. Els habitatges solen tenir dues o tres plantes i portes amb arcs de mig punt adovellades o, en menor ocasions, adintellades. Les façanes són de pedra sorrenca ben escairada. En algunes cases, els murs de les plantes superiors són de maçoneria o de tàpia. El canvi de tècnica constructiva pot respondre a ampliacions o reformes de l’edifici original aixecat en pedra.
Al carrer del Forn destaca l’edifici que actualment correspon als habitatges amb número 36 i 38 i que data de l’any 1914. L’edifici consta de planta baixa, pis i golfes. A la planta baixa s’obren tres portes, les laterals adintellades i la central, que està tapiada, amb un arcada de mig punt. S’observa elements decoratius en baix relleu de motius florals. Tot i que la façana està pintada, es pot apreciar l’ús de pedra sorrenca ben tallada per aixecar els murs d’aquesta planta. Al primer pis, separat per una cornisa motllurada, s'obren tres balcons, emmarcats per un arc escarser rebaixat i brancals adovellats. Les golfes, separades del primer pis per una línia d'imposta, s'il·luminen mitjançant tres finestres gairebé quadrades amb estructura de pedra. El ràfec és de línies denticulades en degradació.
A la plaça de la Dula trobem una altre habitatge interessant, el número 8, que podria datar de principis del segle XX. És un edifici de planta rectangular amb tres pisos i diverses obertures. L’arrebossat de les façanes impedeix conèixer la tècnica constructiva de l’edifici, encara que s’aprecia l’ús de pedra sorrenca i maons units amb morter. La façana que dóna a la plaça té un acabament superior que és de major alçada que la teulada i està adornat amb motllures. En la part central, el ràfec està realitzat amb motllures que formen semicercles concèntrics i que acullen un senzill rellotge solar. Als laterals, el ràfec motllurat és de línies rectes i esglaonades. En la planta primera s’observa restes d’un escrit pintat en vermell i en la planta baixa es conserva una anella metàl·lica que antigament s’usava per lligar-hi els animals.
El cementiri municipal
Es situa al nord del nucli urbà, al camí de la Gombalda. L’edifici és de planta rectangular i fou construït pel mestre paleter Josep Coll Bandrich i pel paleta Joan Pascual, de Torrelameu. Destaca la porta d’accés formada per un arc de mig punt sostingut per dues pilastres. L’arc està realitzat amb maons i duu la data de 1923. Cada pilastra té una fornícula que acull una imatge esculpida, a la dreta un àngel i a l’esquerra una verge. Damunt aquesta darrera fornícula, hi ha un relleu amb una calavera i una dalla, que representa la mort. Sota les dues fornícules, consta uns escrits de l’Antic i del Nou Testament, també al·lusius a la mort.
La sèquia de Torrelameu
La sèquia de Torrelameu (anteriorment sèquia d’Albesa-Corbins) és d’origen andalusí. Al voltant d’aquest canal de regatge sorgí una explotació agrària que és l’origen del poble de Torrelameu. La sèquia deriva l’aigua del riu Noguera Ribagorçana. En diferents trams de la sèquia, es conserven construccions antigues que aprofitaven l’aigua d’aquest sistema de regatge. Aquestes construccions corresponen a un molí fariner i tres sínies.
El Molí del Duc
Aquest molí fariner fou construït el 1929, encara que, segons documentació, el lloc ja s’usava per aquesta activitat almenys des del segle XVIII. La farinera és un edifici amb soterrani i tres plantes i, gràcies a una acurada restauració, conserva les diferents màquines necessàries per al procés d’elaboració de la farina. El molí aprofita el salt d’aigua de la sèquia de Torrelameu.
La farinera esdevingué una de les més importants de la comarca. El 1980 cessà l’activitat industrial i actualment és un complex per a bodes, celebracions i banquets. La sala principal d’aquest complex és l’antic graner de la farinera.
Les sínies
Torrelameu conserva tres sínies, que antigament s’usaven per a regar els camps. Aquestes sínies aprofitaven l’aigua de la sèquia de Torrelameu.
Les sínies consten d’una roda vertical de fusta i ferro proveïda d’uns recipients o catúfols metàl·lics. Amb la força del corrent de l’aigua i mitjançant la roda, elevaven l’aigua de la sèquia a un nivell superior.
La sínia més antiga, que també és la més gran, es localitza a l’anomenat Parc de la Nòria, al nucli urbà. La seva construcció és de finals del segle XVIII o principis del XIX. Fou restaurada fa uns anys i s’hi instal·là un motor per donar-li més força.
Les altres dues sínies, la Nòria de la Plana del Molí i la Nòria del Sauret, són de principis del segle XX. Estan situades a la partida de la Plana del Molí, fora del nucli urbà. El 2014 es restaurà la Nòria de la Plana del Molí. Actualment, resta pendent de ser restaurada la Nòria del Sauret.
Ponts de la clamor de la Gombalda
Es conserven dos ponts per salvar la clamor de la Gombalda. Un d’ells es situa a la confluència dels camins que duen als camps de les partides de La Plana i Comejar, al nord-oest del nucli urbà. Aquest pont està construït amb maons i podria datar del segle XIX o principis del segle XX. I en la confluència del camí de la Gombalda i el camí del Maset, al nord del nucli urbà, es conserva restes d’un altre pont, més antic i construït en pedra.
Arquitectura popular en tàpia
El municipi de Torrelameu conserva un bon nombre de construccions amb alçats en tàpia. Aquesta tècnica constructiva és molt antiga i consisteix en pastar terra, barrejada amb graves i calç. La terra és compactada en un encofrat de fusta (tapiera) i, posteriorment, assecada a l’aire. Els edificis de tàpia del municipi (cases, cabanes o tanques) són un bon exemple d’aquest tipus d’arquitectura, de gran valor històric i cultural.
Ruta de Balaguer i la Baixa Noguera
La Noguera Baixa ocupa una àmplia extensió de relleu pla o molt suau, tancat al nord per les sobtades serres prepirinenques. Tot el conjunt és travessat pel riu Segre, amb una ribera frondosa coberta de bultra, on aboquen les seues aigües rius com el Sió, el Farfanya i el Noguera Ribagorçana, que configura un agradable espai natural al voltant de l'embassament de Santa Anna.
Els paisatges semblen creats per realitzar llargues caminades a peu, a cavall o en bicicleta. La pesca, al riu Segre o a l'embassament de Santa Anna, és ideal per reposar i disfrutar de la natura i el silenci. La caça, sobretot d'aus, també hi és present en espais acotats com Montgai i la Figuera.
L'antiga capital del Comtat d'Urgell i actual capital comarcal és una de les ciutats més boniques de Catalunya. La seua visita és recomanable per conèixer una història plena d'esdeveniments i d'empremtes de tres cultures: islàmica, jueva i cristiana. L'acollidora bellesa medieval es fa patent a la monumental església gòtica de Santa Maria, a les restes del castell Formós, al convent de Sant Domènec, a les seues muralles i al barri antic, amb carrerons estrets i costeruts que arriben a través de carrers porxats al Mercadal, la plaça medieval porticada més gran de Catalunya. La visita al Museu Islàmic i Comtal és molt recomanable.
Una altra zona de la Baixa Noguera és la Ribera de Sió, que acull diferents municipis:
-La Sentiu: sobresurt l'església de Sant Miquel i la capella de la Mare de Déu de la Guardiola
-Montgai: hi ha l'església de Santa Maria, amb una original façana barroca i un campanar imponent. Molt a prop hi ha el poble de Butsènit, amb una petita església barroca.
-Preixens: conserva a la part més alta un casal senyorial i una església de petites dimensions dedicada a sant Pere.
A la zona anomenada la Serra Llarga hi trobem els següents municipis:
-Castelló de Farfanya: conserva encara mostres ben eloqüents de la seua importància, com les restes del castell, l'església gòtica de Santa Maria, l'església romànica de Sant Miquel, amb un magnífic retaule gòtic, i un conjunt de cases renaixentistes.
-Algerri: restes del castell i església de Santa Maria amb bonica façana barroca.
-Ivars de Noguera: poble amb una petita però fèrtil horta regada per la Noguera Ribagorçana, acull al seu interior l'embassament de Santa Anna, d'una gran bellesa natural.
La zona anomenada pròpiament la Noguera Baixa està situada a l'angle de trobada del riu Noguera Ribagorçana amb el Segre i es caracteritza per la qualitat de la seua fruita. Trobem els següents pobles:
-Albesa: es pot visitar la vila romana del Romeral i l'església de Santa Maria, amb un notable retaule gòtic de pedra policromada.
-Torrelameu: cal veure una majestuosa sínia, de les poques que es conserven a Catalunya, i una bonica església.
-Menàrguens: es passa pel carrer Major i l'església de Sant Vicenç i es va a les antigues instal·lacions de la Sucrera.
-Térmens: vila amb un parc vora el riu Segre i l'interessant església gòtica de Sant Joan.
Per últim, queda una zona anomenada la Noguera Urgellesa, que acull una àrea afavorida pel reg del canal d'Urgell que li dóna un dinamisme agrícola molt important.
-Penelles: compta amb una església moderna dedicada a sant Joan Baptista i una interessant creu de terme.
Al centre de la plana hi ha El castell del Remei, important centre vitícola.
-Bellmunt d'Urgell: poble bonic i ben conservat
-Bellcaire d'Urgell: vila dinàmica envoltada de paisatges agrícoles amb colors de cereals i fruites.
-Vallfogona de Balaguer: l'església de Sant Miquel es troba al carrer principal, però dins del terme destaca el castell de la Ràpita.