El Cardener

El Cardener

Longitud Lleida: 
42 Km
Longitud total: 
107 Km
Orientació del curs: 
N-S / NW-SE
Cota del naixement: 
1.100 m
Conca: 
Conca del Llobregat

És un riu del Pre-Pirineu català pertanyent a la conca del Llobregat. La seva sub-conca drena la meitat oriental de la comarca del Solsonès.

Neix a les Fonts del Cardener al municipi de La Coma i La Pedra, a uns 1.100 m d’altitud. Passa per La Coma, a prop de Sant Llorenç de Morunys, per Olius i per Clariana de Cardener, i poc després d’aquesta localitat entra a la comarca barcelonina del Bages.

Dels 107 Km totals del seu curs, 42 Km els recorre per la comarca lleidatana del Solsonès. Fins a Olius circula en direcció N-S i a partir d’aquest punt, gira una mica seguint l’orientació NW-SE.

Els seus principals afluents són el riu Negre per la seva marge dreta i l’Aigua de Valls i l’Aigua d’Ora que hi arriben per la seva marge esquerra.

Les seves aigües són embassades en l’important i modern pantà de La Llosa del Cavall i aigües avall també en el de Sant Ponç, de menor capacitat, en el qual és possible practicar-hi esports aquàtics.

Etimologia: Del llatí Cardasinarium, equivalent a la planta dita “card d’ase”, potser perquè abunda molt en aquelles terres. 

 

Etimologia: 
Mitologia: 

LA POTADA DEL DIABLE

A la serra la Vall hi ha una cova, que es coneguda per tothom com la cova del Diable. Davant d’aquesta cova, a la pedra, hi ha diferents marques i senyals, totes elles atribuïdes al sinistre i infernal personatge: mitja lluna, mig peu i,  també, el seient on s’asseia el dimoni.

Aquesta llegenda conta que Satanàs tenia, aquí, la seva guarida muntada i esperava els qui morien per endur-se llurs ànimes a les tenebres de l’ infern.

Per aconseguir més gran nombre de persones per al seu reialme es valgué de la fúria dels elements per tal que aquests malmetessin collites i cases tot creient que, d’aquesta manera, els cors d’aquesta noble i treballadora gent s’enfurismarien i deixarien anar sonats renecs que els condemnarien. Però per mes que les malvestats climatològiques van sacsejar aquestes terres, el noble tarannà dels habitants va fer que no reaccionessin pas com el dimoni esperava, amb la qual cosa se sentí humiliat, derrotat, i va optar per abandonar aquests verals. Però, no obstant la seva fugida, aquí en va quedar el testimoni de la seva presència i durant generacions, de pares a fills, ha passat i s’han contat les histories de la cova del Diable i de la seva potada.

Comparteix aquesta pàgina
Comarques per on passa: 
Mapa
Referits al El Cardener

Embassaments

  • La Llosa del Cavall
  • Sant Ponç

Afluents

Marge Esquerre
  • L'Aigua de Valls
  • L'Aigua d'Ora
Marge Dret
  • Riu Negre