El Flamisell

El Flamisell

Longitud Lleida: 
34 Km
Longitud total: 
34 Km
Cabal mitjà: 
7,75 m3/s
Orientació del curs: 
N-S
Cota del naixement: 
1.760 m
Conca: 
Conca de l'Ebre

El Flamisell és l’eix de la Vall Fosca (Pallars Jussà). És el principal afluent de la Noguera Pallaresa per la seva marge dreta.

Es caracteritza per presentar unes importants variacions en el seu cabal en funció de l’època de l’any i de les condicions meteorològiques que es donin a la seva conca, i per l’originalitat de la seva capçalera, constituïda per un important sistema de petits estanys (Tort, Mar, Gento, Colomina,...). El seu punt de partida es considera l’estany de Sallente, a 1.760 m d’altitud, que és el darrer del sistema citat.

Durant el seu recorregut passa per La Torre de Cabdella, La Pobleta de Bellveí i Senterada i desguassa el seu cabal a la Noguera Pallaresa a La Pobla de Segur, just a la cua de l’embassament de Sant Antoni. Té 34 Km de longitud.

Drena una superfície de conca de 349 m2 i té un cabal mitjà de 7,75 m3/s. El seu sentit de circulació és N-S en línies generals.

És un riu idoni per a l’aprofitament hidroelèctric i és explotat amb aquest destí des de fa un segle. A la seva conca hi ha instal·lades quatre centrals: Cabdella, Molinos, La Plana de Mont-ros i La Pobla de Segur.


Etimologia

Del Llatí flumicellu, de flumen, “riu”, mes el diminutiu –ellu; o sigui, “el riuet”.

Etimologia: 
Mitologia: 
Comparteix aquesta pàgina
Municipis per on passa: 
Comarques per on passa: 
Mapa
 
Referits al El Flamisell

Embassaments

  • Sallente

Afluents

Marge Esquerre
Marge Dret

Instagram #ElFlamisell