El Llobregós

El Llobregós

Longitud Lleida: 
33 Km
Longitud total: 
37 Km
Orientació del curs: 
SE-NW
Cota del naixement: 
500 m
Conca: 
Conca de l'Ebre

Es forma a prop del nucli d’Enfesta (La Molsosa-Solsonès) per la confluència de diferents torrents i rieres a uns 500m d’alçada. Fa un petit parèntesi per les comarques de Barcelona en creuar el municipi de Castellfollit de Riubregós, per tornar a la demarcació lleidatana de forma definitiva al municipi de Torà. A continuació fa de límit entre els municipis de Massoteres i Biosca, i continua el seu camí passant pels termes de Sanaüja, Vilanova de l’Aguda, Oliola i Ponts, localitat en la que lliura les seves exigües aigües al Segre. Així doncs, durant el seu recorregut lleidatà recorre les comarques de la Segarra i la Noguera. El seu trajecte segueix una marcada orientació SE-NW.

El seu cabal, com hem dit, és molt modest i irregular al llarg de l’any. Aquest riu té una longitud total de 37 Km i la seva conca assoleix una superfície d’uns 610 Km2.

Etimologia: Semblant a Llobregat (v.), pero amb una terminació diferent: Rubricosu, en lloc de Rubricatu, i Lubricasu, en lloc de Lubricatu.

Etimologia: 
Mitologia: 

LA ROCA CAVALLERA

Ran el camí ral de Torà a Biosca, que passa per la part baixa de la costa de l’Aguda, a mitja hora de camí de Torà, es troba certa roca de formació singular que la distingeix de les altres de tot aquell indret: és la Roca Cavallera.

La llegenda ens diu que un desconegut cavaller en veure’s perseguit i atrapat pels seus enemics, en temps de guerra, amagà el tresor que portava al peu d’aquella roca.

El tresor consistia en una pell de bou plena de monedes d’or i plata amb joies valuoses.

Amb el temps, més d’un ha cavat i recavat aquell indret i àdhuc s’ha fet moure la gran roca del seu primitiu lloc a força, per cercar el cobdiciat tresor.

Però la pell de Bou plena de monedes i joies, que sapiguem, encara no s’ha trobat, resta esperant que algun sortós algun dia l’ensopegui.

Comparteix aquesta pàgina
Comarques per on passa: 
Mapa
Referits al El Llobregós

Afluents

Marge Esquerre
Marge Dret