La Ribera Salada

La Ribera Salada

Longitud Lleida: 
40 Km
Longitud total: 
40 Km
Orientació del curs: 
N-S / E-W
Cota del naixement: 
641 m
Conca: 
Conca de l'Ebre

És un riu del Pre-Pirineu lleidatà. Travessa part de les comarques del Solsonès i de l’Alt Urgell.

Es forma al límit entre els municipis solsonesos d’Odèn i de Lladurs per la confluència del riu Fred (procedent de Cambrils) i del riu de Canalda (que ve de la Serra del Port del Comte), a 641 m d’altitud. A partir d’aquest punt recorre uns 40 Km fins al seu desguàs al riu Segre, a l’alçada de l’embassament de Rialb, al terme de Bassella.

Passa a prop de Castellar de la Ribera i per Ogern (Bassella). Circula en sentit N-S fins a arribar a la primera d’aquestes dues localitats per canviar després la seva trajectòria en sentit E-W.

El seu principal afluent és el riu Riard que hi arriba per la seva marge esquerra.

Etimologia: 
Mitologia: 

EL COLLET DE LA POR

No hi passéssiu pas cap al tard, i menys si es negra la nit: calors incertes, pampallugues als ulls, fresses, trepigs sobtats que us esveraran fent-vos posar els pels de punta, vent sec i tallant, udols llòbrecs, ombres esmunyedisses que veureu caminar davant vostre, ara a un costat de camí, ara passant l’altre. Sempre sentireu fressa de companyia i mai no us topareu amb ningú.

Uns diuen que son les ànimes en pena dels enterrats aquí en la darrera batalla. Altres asseguren que són les malifetes de les dones de fum i aigua que encara es pensen que en un dia no llunyà podran tornar a ser les mestresses de tota la Ribera Salada.

Comparteix aquesta pàgina
Comarques per on passa: 
Mapa
Referits al La Ribera Salada

Afluents

Marge Esquerre
Marge Dret