El Comú de Lleida es reuneix amb les seccions sindicals dels Hospitals Universitaris de Lleida

Tel: 622059290
LLEIDA.COM - Comú de Lleida
COMÚ DE LLEIDA Carrer Enric Pubill "Lo Parrano", 8 · 25005 Lleida · Tel: 622059290

El Comú de Lleida es reuneix amb les seccions sindicals dels Hospitals Universitaris de Lleida

divendres 03 de maig 2024

Avui, els membres dels Comuns de les Terres de Lleida, l'Alt Pirineu i Aran, el diputat dels Comuns al parlament Joan Carles Gallego i Herrera, la cap de llista Elena Ferre, i la regidora del Comú de Lleida, Laura Bergés i la candidata número 5, Txell Teruel, s'han reunit amb les seccions sindicals dels hospitals universitaris de la ciutat. Aquesta trobada ha tingut l'objectiu d'escoltar les reclamacions dels professionals de la salut i abordar les preocupants problemàtiques que afecten els serveis sanitaris.

Durant la reunió, s'han destacat diverses qüestions crítiques que requereixen una acció immediata. En primer lloc, s'ha posat de manifest el col·lapse del servei d'urgències a l'Hospital Arnau de Vilanova, amb un temps d'espera inacceptable d'1 hora i 23 minuts de mitjana l'any 2023. "Aquesta situació és inadmissible i exigeix una intervenció urgent i coordinada", destacava la cap de llista, Elena Ferre. La situació laboral que pateixen els treballadors i treballadores també ha estat un dels punts a tractar: "La Generalitat porta massa temps menytenint als treballadors/es de l'àmbit sanitari. Professionals que assumeixen tasques que no els corresponen, amb unes condicions laborals límits, i una desprotecció" finalitzava Ferre.

A més a més, s'ha ressaltat la preocupant situació del servei de Salut Mental a l'Hospital Santa Maria, on els pacients es veuen obligats a esperar en passadissos amb llits separats per mampares. Aquesta falta de recursos i d'atenció adequada posa en risc la integritat dels pacients i demana una resposta decidida per part de les autoritats competents.

Els Comuns també han abordat la necessitat de desenvolupar un pla de xoc per a adolescents per abordar problemàtiques com les addiccions als jocs, la dependència dels dispositius mòbils, els trastorns alimentaris i els intents de suïcidi. És imprescindible una intervenció preventiva i terapèutica des de l'atenció primària per evitar l'arribada a situacions límit.

Un altre punt crucial és la manca d'inversió en sanitat pública, amb una despesa per habitant a Lleida un 16,58% inferior a la mitjana catalana. Això ha provocat una escassetat de personal i recursos que comprometen la qualitat de l'atenció. És imperatiu recuperar aquest dèficit per garantir una assistència sanitària digna i efectiva per a tots els ciutadans.

En aquest sentit, els Comuns proposen blindar per llei una despesa mínima del 7% del PIB en sanitat, en línia amb la mitjana europea. A més a més, s'han plantejat diverses mesures per transformar el sistema sanitari, incloent-hi la revisió del model de gestió, l'extinció progressiva dels concerts privats i el reforç de l'atenció primària i la salut mental.

Finalment, s'ha destacat la necessitat d'establir una xarxa de recursos per a la gent gran, amb la construcció de residències i centres de dia públics i gestionats de forma pública. Així mateix, es demana la reversió de la privatització de la gestió de les residències, i de la sanitat i els seus recursos, per garantir que aquest servei sigui un dret i no un negoci.

Els Comuns reafirmen el seu compromís amb una sanitat pública, integral i de qualitat per a totes les ciutadanes, i insten a les autoritats competents a prendre les mesures necessàries per respondre a aquestes urgents demandes. "La salut de la ciutadania de les terres de Ponent, no pot esperar més, i és responsabilitat de totes garantir-la de manera efectiva, justa i posar-la al centre de la voluntat política i de la Generalitat", destacava el diputat Joan Carles Gallego i Herrera.

← Tornar
© COMÚ DE LLEIDA · Tots els drets reservats · Avís legal ·
COMÚ DE LLEIDA Carrer Enric Pubill "Lo Parrano", 8 · 25005 Lleida · Tel: 622059290