Baixada de Falles

Esdeveniment

Baixada de Falles

Baixada de Falles
Baixada de Falles
Baixada de Falles
Baixada de Falles
Baixada de Falles
Sense programacions vigents
Compra d'entrades
5
Mitjana: 4.5 - Total: 2 vots
El foc ha estat des de temps remots i gairebé fins als nostres dies, un element de gran importància per a la vida quotidiana de l’home. Aquesta tradició és una supervivència del culte al foc purificador. Aquest foc, encès al cim de la muntanya és el que es baixa fins al poble amb les falles, i es passeja pel mateix, per tal de purificar els mals esperits de tots i cadascun dels llocs del poble.
La primera baixada de la temporada de falles és la de Durro, amb la festa de Sant Quirc, a mitjans de juny. Per la nit de Sant Joan es baixen a Boí i a principi del mes de juliol es corren a Barruera, després a Erill la Vall i les darreres són a Taüll, a mitjans de juliol.
Abans de córrer les falles, s'hauran hagut de preparar els "faros", amb arbres drets en una zona alta i allunyada del poble que s’encendrà el dia de la baixada formant una gran foguera i des d’on baixaran tots els fallaires, fent cremar la seva falla per iniciar després el seu descens cap al poble.
Imprescindible dur una falla, que s’elabora amb anterioritat a la festa, amb fusta de pi que tingui teia, subjecta a un pal de freix o d'avellaner amb filferros i puntes a manera de torxa.
La nit de la baixada de les falles es puja fins el "faro", en fer-se fosc. Abans de baixar el grup de fallaires berena al costat del faro, encara sense encendre.
En acabar i a l’hora prevista, s'encén el "faro" i tot seguit les falles, i es comença a baixar, caminant el primer tram pendent i seguidament es comença a córrer fins arribar al poble. Allí els músics toquen la tonada de les falles, es recorren els carrers i finalment es llancen en una foguera.
  • 15 de juny: Durro
  • 22 de juny: Senet
  • 23 de juny: Boí, Casós, Pont de Suert i Vilaller
  • 29 de juny: Barruera
  • 6 de juliol: Erill La Vall
  • 19 de juliol: Taüll
  • 27 de juliol: Llesp

Agenda

febrer

dl dt dc dj dv ds dg
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 

Enquesta

Penses participar en la 25a edició de l'Animac?